יום שבת, 31 במאי 2014

השוואה בין משחקי הרעב למפוצלים

בין טרילוגיית משחקי הרעב לבין טרילוגיית מפוצלים ישנם קווי דמיון רבים:

הדמות הראשית היא של נערה בגיל 16.
במפוצלים ישנה משמעות לגיל הזה מכיוון שאז מתקיים טקס מיוחד, טקס בחירת הפלג אליו יישתייכו.

בשתי הטרילוגיות לטקס יש תפקיד מיוחד מפני שממנו מתחילה התפנית והעלילה עצמה.
במשחקי רעב קטניס מתנדבת במקום אחותה בטקס האסיף ואילו במפוצלים, טריס בוחרת בפלג של אומץ לב ולא בפלג של משפחתה, הקרבה עצמית.

בשתי הטרילוגיות הנערה צריכה לעזוב את המשפחה שלה.
במשחקי הרעב זה לא מתוך בחירה אלא כורח המציאות. במפוצלים זו בחירה שלה.

שתי הטרילוגיות מתרחשות בחברה עתידנית, הנקראת דיסוטופיה. החברה האנושית מחולקת לקבוצות שונות שלכל אחת מהן יש תפקיד אשר תורם לחברה.
במשחקי הרעב החברה מחולקת ל-12 מחוזות, לכל מחוז יש משהו המאפיין אותו, למשל מחוז 12 (ממנו מגיעה קטניס) הוא מחוז של כריית פחם. 
במפוצלים החברה מחולקת לחמישה פלגים וגרים ביחד, כל אחד מהם תורם לחברה ידע או מוצר כלשהו.

בשתי הטרילוגיות ישנה אישה מנהיגה שאפתנית שבסופו של דבר מתה.
במשחקי הרעב זוהי הנשיאה קוין, המנהיגה של מחוז 13 ומי שמובילה את המרד, היא מתה לאחר שקטניס הרגה אותה.
במפוצלים זו המנהיגה של פלג אוריינות, ג'אנין מתיוס, אשר מנסה למנוע מהחברה לדעת את האמת ומשתלטת על המוחות של האנשים. היא מתה בסוף הספר השני על ידי טורי, מנהיגה של פלג אומץ לב.

בשתיהן יש לנערה בחור שהיא אוהבת.
במפוצלים טריס מתאהבת בפור כבר מההתחלה.
במשחקי הרעב לוקח לה זמן עד שקטניס מבינה שהיא מאוהבת בפיטה והם ביחד.



בשתי הטרילוגיות הבחור שהנערה אוהבת עובר מעין שטיפת מוח ומנסה להרוג אותה.
במשחקי הרעב, פיטה עובר שטיפת מוח שגורמת לו להבין שקטניס היא אויב והוא מנסה להרוג אותה, לוקח להם הרבה זמן להתגבר על זה ולסלוח אחד לשנייה על הכל.
במפוצלים, בספר הראשון, מזריקים לפור (טוביאס) נסיוב הדמיה שגורם לו לחשוב שטריס היא אויבת ושהוא צריך להרוג אותה. הוא לא עושה זאת לבסוף כי הוא נזכר מי היא.

בשתיהן הן רבות ואוהבות את הבחור.
במשחקי הרעב קטניס כל הזמן מנסה לנתח את הפעולות של פיטה, מנסה להבין את האסטרטגיה שלו, רבה איתו הרבה על סודות ודברים מוסתרים. למרות הכל אוהבת אותו ומוכנה למות בשבילו ולעשות דברים בלי לחשוב העיקר שלא ייפגע.
במפוצלים טריס רבה עם פור הרבה, הם לא סומכים לגמרי אחד על השנייה, הם כל פעם חושדים, רבים, צועקים, מאשימים, למרות הכל הם אוהבים וזה מה שעוזר להם להתגבר על זה, ולכן בסוף הספר השני פור מגלה לכולם את האמת על החברה האנושית שלהם.

בשתי הטרילוגיות ישנה מלחמה בין הקבוצות השונות.
במשחקי הרעב יש מלחמה בין המחוזות, לא ברור למי נתונה הנאמנות. במפוצלים יש מלחמה בין הפלגים השונים וגם שם לא ברור למי נתונה הנאמנות.

בשתיהן יש תסיסה מתחת לפני השטח.
במשחקי הרעב מחוז 13 מכין את עצמו כבר הרבה זמן להתקוממות ומרד נגד הקפיטול ובגלל מעשיה של קטניס הם רואים בכך הזדמנות להוציא זאת לפועל סוף סוף כאשר היא מסמלת את פני המרד.
במפוצלים התסיסה מתחילה מכתבות השמצה שונות של אוריינות כנגד פלג הקרבה עצמית. בספר השני מבינים שזה מפני שהמנהיגה של אוריינות, ג'אנין מתיוס, רצתה לשמור לעצמה מידע חשוב, אותו הקרבה עצמית רצו לספר לכולם.



עם זאת, שתי הטרילוגיות גם שונות ביניהן בפרטים קטנים אחרים אך הכי חשוב, שונות בסיפור העלילה.

במשחקי הרעב יש משולש אהבה, במפוצלים אין, יש בחור אחד שהיא אוהבת.
במשחקי הרעב היא גרה לבד עם אימה ואחותה, במפוצלים היא גרה עם אביה, אימה ואחיה.
במשחקי הרעב אחותה מתה בסוף. במפוצלים שני הוריה מתו בסוף הספר הראשון.
במשחקי הרעב קטניס חיה בסוף עם פיטה ויש להם ילדים. במפוצלים טריס מתה בסוף וטוביאס נשאר לבד.

סיפור המסגרת והסיבה להכל היא שונה בשתי הטרילוגיות. במשחקי הרעב הם הפכו לחברה כזו בגלל מלחמה קשה נגד הקפיטול של 13 המחוזות ולאחר הניצחון של הקפיטול הם הכריזו על משחקי הרעב כדי להראות להם שהם לא יכולים להתנגד.
במפוצלים הסיבה לחברה שמחולקת לפלגים היא בגלל מעשי אכזריות שעשו כמה אנשים בחברה, לכן החליטו לשים אותם במקום מבודד, ללמד אותם שיטה חדשה של חברה ולראות אם הם יילמדו את התכונות החשובות להרכבת חברה.  ברגע שיהיו אנשים שהמוח שלהם גמיש מספיק כדי להכיל בתוכם כמה תכונות, הם ייקראו מפוצלים, ואז אפשר יהיה לפתוח את השערים ולצאת אל מחוץ לגדר. (הסבר בסוף הספר השני, מורדים)

יום שישי, 30 במאי 2014

שבע ממלכות - מחוננת

הספר מחוננת בסדרה של שבע ממלכות הוא הראשון למרות שמבחינה כרונולוגית הוא מתאים להיות השני. תחילה הסבר.
שבע הממלכות הן:
1) לינד - המלך רור. חיים על אי במרחק אוקיינוס משש הממלכות האחרות, מוכרים זהב, יש להם שיער כהה. הנסיך פו הוא הבן של מלך לינד. הנסיך טיליף הוא הסבא.
2) סאנדר - המלך שלהם הוא מרגון
3) ווסטר - המלך שלהם הוא בירן
4) נאנדר - המלך שלהם הוא דראודן
5) אסטיל - המלך שלהם הוא תיגפן
6) מידלאנז - המלך שלהם הוא רנדה. קטסה היא אחיינתו של המלך.
7) מונסי - המלך שלהם הוא לק, אשתו היא אשן, הבת של מלך לינד. לבת שלהם קוראים ביטרבלו (הספר השלישי בסדרה הוא עליה)



דמויות:
קטסה - מחוננת, הכישרון שלה הוא הישרדות. יש לה עין כחולה ועין ירוקה, שיער מתולתל.
הנסיך פו (הנסיך גרינינג גרנדמליון) - שיער כהה, חישוקי זהב באוזניים, קעקועים על הגוף, גם מחונן, הכישרון שלו זה להרגיש אנשים, עין כסופה ועין זהובה.
לורד גידון - השומר של קטסה, מאוהב בה.
לק - מלך מונסי, מחונן, יש לו עין אפורה ועין אדומה (מסופר עליו כילד בספר אש), בספר מחוננת הוא עם עין אחת והולך עם רטייה לכן לא ידעו שהוא מחונן. יש לו כישרון לשלוט במחשבות של אנשים.

תקציר העלילה:
קטסה היא נערה מחוננת שחיה בארץ מידלאנז, שהיא אחת משבע הממלכות. באחד הימים בפעולות העצמאיות שלה היא מגלה שנחטף הנסיך מארץ לינד והיא יוצאת לשחרר אותו. היא פוגשת שם נסיך אחר ולאחר זמן היא פוגשת בו שוב בארצה. הם לאט לאט מתחברים ויוצאים לגלות מדוע סבו של הנסיך פו מארץ לינד נחטף ומי חטף אותו.
הם מגלים שזה היה לק, מלך מונסי. לק הוא מחונן אשר יכול לשלוט במחשבות של אנשים, כך הוא עלה לשלטון וגרם למותם של רבים. הוא התחתן עם אשן, בתו של מלך לינד, ולאחר שילדה לו בת הוא החל להביע התעניינות מוזרה בבת שלהם, ביטרבלו. אשן מבינה שמשהו מוזר, היא לוקחת את הבת שלה והן מסתגרות בחדר. כדי לשכנע את אשן להיכנע לו, לק חוטף את סבא שלה כדי לשכנע אותה. וכך פו וקטסה מגיעים לארץ מונסי, הם מתמודדים מולו אך לא מצליחים. פו מחליט להישאר שם כדי לנוח מכיוון שנפגע קשה, קטסה וביטרבלו חוזרות לארץ לינד, שם הם נתקלות בלק, מלך מונסי. לבסוף קטסה מצליחה להרוג את לק וכולם מצליחים להיזכר מה קרה ומי היה לק ומה באמת הוא עשה.
בסוף הספר קטסה ופו ביחד. פו מתעוור בגלל מכה שקיבל בראשו.



הנערה בגיל ההתבגרות
לא מוזכר הגיל שלה בספר אך ניתן להניח שהיא בגיל ההתבגרות מכיוון שבגיל 16 החלה לבצע דברים באופן עצמאי כמו לעזור לאנשים שזקוקים לעזרה.

יש בה משהו מיוחד, שונה 
קטסה היא מחוננת, זאת אומרת שיש לה כישרון מיוחד, הכישרון שלה הוא הישרדות. 
מחוננים הם ילדים בעלי עיניים צבעוניות, כל עין בצבע אחר. העיניים שלהם משתנות לאחר הלידה, שבועות או חודשים, ישנם כישרונות שונים.

היא לא נסיכה
היא ליידי מכיוון שהיא אחייניתו של המלך, יש לה מעמד.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם 
תחילה חשבו שהכישרון שלה הוא להרוג ולכן היא התאמנה כדי לשלוט בו. בגיל 8 הרגה בטעות את הדודן שלה מכיוון שניסה להטריד אותה מינית. בגיל 10 היא כבר הרגה בשמו של הדוד שלה אדם שריגל אחריו. מאז היא מתאמנת באופן קבוע, יודעת לזרוק סכינים, חץ וקשת ועוד. 
מכיוון שהכישרון שלה הוא הישרדות היא לא נפגעת בקלות, היא יכולה לחיות זמן רב ללא שינה או אוכל ועוד.

לא דופקת חשבון לאחרים
לאחר שנים שהדוד שלה, רנדה, הכריח אותה להרוג בשבילו, היא החלה בגיל 16 להתמרד קצת, היא יוצאת לפעולות עצמאיות ועוזרת לאנשים שצריך. באמצע הספר, היא מחליטה לעזוב עם פו ואומרת לרנדה שהיא לא מוכנה יותר לעשות כלום בשבילו.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
שני ההורים שלה מתו, היא חיה עם דוד שלה.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
מכיוון שאין לה הורים, הם מאוד שוליים.

תיאור גופני שונה, לא עדינות 
התיאור הגופני שלה הוא של בחורה קשוחה, היא לא נפגעת בכלל, בחיים לא הייתה חולה, לא מקבלת סחרחורת, לא מצטננת, לא רעבה, לא עייפה, מסוגלת לספוג מכות חזקות.

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
מה שמעסיק אותה זה האימונים כדי להסיח את דעתה מהעובדה שכולם מפחדים ממנה בגלל היכולת שלה. לא רוצים להרוג אותה, גם מאוחר יותר, המלך לק מעוניין בה בגלל הכישרון שלה.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
מערכת היחסים היא עלילת משנה בסיפור אבל נראה שהיא לא בתבנית הרגילה של בחור ובחורה שרוצים להתחתן. הם אף מנסים להימנע מלהתאהב אחד בשנייה בהתחלה. מערכת היחסים בין פו לקטסה היא דיי פתוחה, הם לא מתחתנים כי קטסה לא רוצה ובינתיים מעדיפים להשאיר אותה לא מחייבת.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים
אין משולש אהבה באופן ברור. לורד גידון מאוהב בה ומבקש ממנה להינשא לו, היא מסרבת ואומרת לו שהיא לא רוצה להתחתן. הוא מתרגז עליה ומקניט אותה לגבי הנסיך פו. 
הנסיך פו ולורד גידון לא מחבבים אחד את השני בכלל.
הנסיך פו וקטסה מתאהבים בהמשך הספר והופכים לנאהבים.

יש התייחסות ליחסי מין 
יש התייחסות לא מפורשת ממש בעמ' 212. קטסה ופו מקיימים יחסי מין בפעם הראשונה. הם מתחילים להתנשק ואז להתמזמז ולבסוף מקיימים יחסי מין,  אין תיאור מפורט ומפורש, יש אזכור לכאב של הפעם הראשונה ולדם שיוצא אך זאת הפעם היחידה שזה מוזכר.

עזיבת ההורים – התבגרות
מכיוון שקטסה לא חיה עם הוריה (הם מתו) העזיבה שלה היא מול דודה, רנדה. היא מחליטה לעזוב את רנדה ולצאת למסע עם הנסיך פו כדי למצוא מי חטף את סבא שלו ולמה.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
מתחת לפני השטח יש התרחשויות מוזרות שקשורות במלך מונסי, המניע לעלילה היא החטיפה של הנסיך טיליף, סבא של הנסיך פו. הם מגלים לבסוף שזה היה לק, מלך מונסי, ויוצאים נגדו. אין מלחמה של ממש בין כולם, אלא רק בין פו, קטסה ולק.



הערה:
נראה שיש בספרים של קריסטין קאשור גם מעין תבנית מסויימת. הגיבורים הם בחור ובחורה, למרות שהנערה היא יותר דמות ראשית ומסופר עליה יותר. יש ביניהם לרוב מערכת יחסים רומנטית-מינית אך לא מחייבת. בנוסף הדמויות הראשיות שלה נוטות להיפצע באופן חמור. בספר אש, היא מאבדת שתי אצבעות בידיה בגלל הקור שהיא הייתה בו במשך כמה שעות, ארצ'ר מת מחץ שירו בו. בספר מחוננת פו מתעוור לאחר שנפל למים וראשו קיבל מכה חזקה.

יום חמישי, 29 במאי 2014

מפוצלים

הספר מספר על חברה חדשה בעולם בעוד הרבה שנים, היא מחולקת לחמישה פלגים שמצייגים את האנושות לפי הטבע האנושי. 
1) פלג ידידות - הוקם על ידי מי שהאשים את האלימות כגורם למלחמות בין בני האדם. סימן ההיכר שלהם הם בגדים צהובים, הם מאוד ידידותיים וצוחקים הרבה.
2) פלג אוריינות - הוקם על ידי מי שהאשים את הבערות כגורם למלחמות בין בני האדם. הם מקדשים את הלימוד והידע. 
3) פלג כנות - הוקם על ידי מי שהאשים את הצביעות כגורם למלחמות בין בני האדם. סימן ההיכר שלהם הוא לבוש של שחור לבן מכיוון שכך הם רואים את העולם, הם מקפידים לומר אמת ולהיות כנים תמיד.
4) פלג הקרבה עצמית - הוקם על ידי מי שהאשים את האנוכיות כגורם למלחמות בין בני אדם. סימן ההיכר שלהם הוא בגדים אפורים, רחבים וחסרי ייחוד, צניעות, חוסר אנוכיות ועוד.
5) פלג אומץ לב - הוקם על ידי מי שהאשים את הפחדנות כגורם למלחמות בין בני האדם. סימן היכר שלהם הוא לבוש שחור בעיקר, קעקועים, פירסינגים, מעשים שמעידים על אומץ כמו קפיצה מרכבת נוסעת וקפיצה מגגות.



כל שנה ביום מיוחד כל בני ה-16 עוברים מעין מבחן אשר יעזור להם להחליט לאיזה פלג הם שייכים. הם צריכים לבחור האם להישאר בפלג שבו נולדו או להצטרף לפלג אחר, ברגע שבחרו אין להם אפשרות לחזור חזרה, המשמעות היא פרידה לתמיד.
מי שנכשל או לא מתקבל לשום פלג נקרא נטול פלג והם חיים בשוליים ללא שייכות לאף קבוצה.



דמויות:
ביאטריס - בת 16, שיער בלונדיני, עיניים כחולות, רזה, קטנה, מפלג הקרבה עצמית, בוחרת בפלג אומץ לב.
פור (טוביאס) - בן 18, בנו של מרכוס מנהיג הקרבה עצמית. במקור הוא מהקרבה עצמית ועבר לפלג אומץ לב בגלל אביו.
כאלב - אחיה של ביאטריס, שיער כהה, עיניים ירוקות, מפלג הקרבה עצמית, בחר בפלג אוריינות.
ג'אנין - מנהיגת פלג אוריינות, מובילת המרד והמלחמה בין הפלגים.



הנערה בגיל ההתבגרות 
ביאטריס (טריס) היא בגיל 16 שזה הגיל בו בוחרים את הפלג אליו ישתייכו וכאן מתחיל הסיפור.

יש בה משהו מיוחד, שונה
כאשר ביאטריס מסיימת את המבחן אומרים לה שהתוצאות הן לא חד משמעיות, הכוונה שהיא מתאימה לכמה פלגים וזה אומר שהיא מפוצלת. 

היא לא נסיכה
ביאטריס היא נערה פשוטה מפלג הקרבה עצמית, היא נחבאת אל הכלים כי כך דורשים ממנה בפלג.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם
ביאטריס אומנם שייכת לפלג לא אנוכי ושקט אך אין לה בעיה להילחם על שלה ולהפגין אומץ לב. חלק ממבחני הקבלה בפלג אומץ לב דורשים ממנה להשתתף בקרב אגרופים עם אחרים ולמרות החששות שלה היא מתמודדת יפה בקרבות.

לא דופקת חשבון לאחרים
היא לא מפחדת לשאול דברים שהיא לא מבינה, היא מאוד אמיצה, היא קפצה מרכבת נוסעת, קפצה ראשונה לבור (כבוד גדול), התמודדה מול המנהיג אריק ועמדה בתור מטרה אנושית כשהשליכו עליה סכינים.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
חיה עם שני ההורים ואח.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
ההורים של ביאטריס הם דמות דיי שולית, הם לא משפיעים על הבחירה שלה, במהלך כל הספר היא מתמודדת לבד עם הדברים, רק לקראת סוף הספר היא פוגשת אותם אך זה בעיצומה של מלחמה והם מתים בסופו של דבר.

תיאור גופני שונה, לא עדינות 

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
אין איום ממשי על חייה אך מכיוון שהיא מושכת תשומת לב והיא לא מתנהגת כמו שציפו ממנה בגלל הפלג ממנו הגיעה, היא סופגת הרבה עלבונות, ניסיונות להכשיל אותה, מרביצים לה, מעליבים אותה, מפשיטים אותה, מתעללים בה והיא למרות הכל לא מוותרת ונלחמת על שלה, היא רוצה להישאר בפלג אומץ לב והיא רוצה להוכיח את זה לכולם שהיא שייכת לשם.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
יש מערכת יחסים רומנטית בין ביאטריס לבין פור, רק לקראת סוף הספר הם מתוודים על אהבתם והם ביחד.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים 
אין משולש אהבה.

יש התייחסות ליחסי מין
יש התייחסויות מעטות ליחסי מין. התייחסות אחת היא בהתחלה כאשר ביאטריס לא מרגישה בנוח כאשר בחור ובחורה מפלג אומץ לב מתנשקים בפומבי, זה נראה לה מוזר ואסור. התייחסות נוספת במפורש היא בזמן ההזייה של ביאטריס כאשר היא מתמודדת עם פחדים ואחד מהם הוא קיום יחסי מין עם פור (עמ' 318-319)

עזיבת ההורים – התבגרות
נהוג שבגיל 16 בוחרים פלג וחייבים להשתייך אליו עד סוף החיים. ברגע שביאטריס לא בוחרת בפלג של משפחתה היא מתנתקת מהם ועוברת את תהליך ההתבגרות המואץ לבדה. בסוף הספר כאשר נערכת המלחמה, היא נפגשת בפעם האחרונה עם הוריה והם מתים במלחמה. בכך היא נשארת לבדה כשאחיה בפלג אחר.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
עוד לפני תחילת הסיפור נאמר שבזמן האחרון יש תסיסה בין הפלגים, בעיקר פלג אוריינות שתוקף באופןתדיר את פלג הקרבה עצמית באמצעות כתבות עליהם בעיתונים. לקראת סוף הספר פלג אוריינות משתלטים על פלג אומץ לב וגורמים להם להרוג אנשים.
בסוף הספר פלג אומץ לב ופלג הקרבה עצמית מפוזרים והם נטולי פלג עכשיו.



בספר השני, מורדים, לאחר מלחמה קשה בין הפלגים, קבוצת נטולי הפלג משתלטת על כולם והם השולטים עכשיו. בספר השלישי אין יותר פלגים. טריס, טוביאס ועוד כמה אנשים יוצאים מהגדר החוצה כדי לגלות את האמת.
"כאן הם לומדים את האמת על החברה שלהם : רבים, לפני שנים רבות , הממשלה האמינה כי בעיותיה של החברה נגרמו על ידי גנים הרעים של אנשים. בניסיון ליצור חברה טובה יותר , הם התחילו לתקן את הגנים של אנשים עם תוצאות הרסניות. כדי לתקן את הטעות שלה, הקימה הממשלה ' ניסויים ' , הקמת ערים בודדות ברחבי שרידיה של ארצות הברית בתקווה לגייס מספיק אנשים גנטי טהורים ( מפוצל) כדי לתקן את " הנזק הגנטי " עזב בעקבות המלחמה הטוהר" (מתוך ויקיפדיה - ספויילר של הספר השלישי)
בסוף הספר טריס מתה וטוביאס חי. הספר נגמר שנתיים אחרי כשהחברה האנושית עדיין מתאוששת ממה שקרה.

יום שני, 26 במאי 2014

משחקי רעב - עורבני חייקן - הספר השלישי

הספר השלישי פותח בחיסול מחוז 12. קטניס מתרגלת לחיים במחוז 13, נפגשת שם עם חברים שלה מהעבר, עם מיועדים נוספים ממשחקי הרעב ומתמודדת מול הנשיאה קוין במהלך המרד מול הקפיטול עד הניצחון.



הנערה בגיל ההתבגרות
קטניס בת 17 במהלך הספר השלישי.

יש בה משהו מיוחד, שונה
קטניס הפכה להיות סמל לחיקוי, היא העורבני החקיין, היא זאת שנותנת תקווה למורדים לנצח בהמלחמה.

היא לא נסיכה
היא כבר לא אדם רגיל מהמניין. היא מנצחת במשחקי הרעב, מיועדת שהשתתפה בשני משחקים, סמל המרד. מנערה רגילה היא הפכה להיות מוכרת בכל הארץ.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם 
למרות כל מה שעבר עליה והפציעות שלה, קטניס לא מוותרת בקלות, היא ממשיכה להתאמן כדי להתחזק, מנסה לשמור על שפיותה ולהתמודד עם הסיוטים שלה.

לא דופקת חשבון לאחרים 
קטניס מעידה על עצמה שאחת הבעיות הכי גדולות שלה היא לא לציית לאחרים, היא לא מקבלת פקודות מאחרים, היא אומרת את דעתה, וכשצריך היא פועלת על דעת עצמה בלי להתחשב באחרים. הדבר בא לידי ביטוי לקראת סוף הספר כאשר היא מחליטה לחסל את הנשיאה קוין על דעת עצמה מבלי לספר לאחרים.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
חיה עם אמא שלה ואחותה באחד החדרים התת קרקעיים במחוז 13, אולם לאחר שנגמרה המלחמה ואחותה מתה, אמא שלה נשארה במחוז 4 כדי להקים בית חולים ואילו קטניס חזרה למחוז 12, שם היא גרה לבד עד שהיא מתחברת שוב עם פיטה.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
קטניס מנסה להחיות את מערכת היחסים עם אמא שלה למרות שזה קשה לה, היא הייתה רגילה במשך שנים לעשות מה שהיא רוצה בלי לשאול אותה.

תיאור גופני שונה, לא עדינות
קטניס מלאה צלקות מכל המשחקים והמלחמות. 

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
גם לאחר שהיא במחוז 13, המלחמה לא נגמרה, להיפך, מכריחים אותה להצטרך למרד בתור הפנים של המרד מה שמציב אותה במרכז. במהלך המלחמה היא גם מבינה שהנשיאה קוין לא תהסס להקריב אותה אם יהיה צורך, בנוסף הרבה מנסים לפגוע בה כדי למנוע ממנה להוביל את המרד.


יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
בספר השלישי קטניס נאלצת להתמודד עם מערכת יחסים רומנטית ועם המחשבות האם היא רוצה מערכת יחסים בכלל או לא.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים 
גייל ופיטה נפגשים ומנסים להתנהל בצורה ידידותית אך ברור שמתחת לפני השטח כל אחד רוצה את קטניס אך הם לא יודעים במי היא תבחר. הם גם מנהלים ביניהם שיחה, מדברים על הנשיקות שלה עם כל אחד מהם, תוהים מה היא מרגישה ובמי מהם היא תבחר לבסוף.

קטניס בוחרת בסוף הספר בפיטה לאחר התלבטויות רבות. סיבה אחת שהשפיעה על הבחירה היא העובדה שגייל ייצר את הפצצות שגרמו למותה של אחותה, קטניס לא מסוגלת להתמודד עם זה וגייל מבין זאת, הדבר גורם לריחוק ביניהם.
סיבה נוספת שמשפיעה על הבחירה היא העובדה שקטניס הייתה עם פיטה בכל המשחקים, הם תמכו אחד בשני, ראו אחד את השנייה במקרים הכי קשים והיו שם בשביל השני. פיטה הוא זה שעזר לקטניס לעבור את הסיוטים בלילות כשהם ישנים מחובקים והיא מבינה שאת זה היא צריכה, את פיטה שמסוגל לגרום לה להרגיש שאפשר לעבור הכל והעתיד יהיה בסדר.

יש התייחסות ליחסי מין
ההתייחסות היחידה בספר השלישי היא בסוף כשהיא מספרת על פיטה שמחבק אותה והיא מרגישה רעב מסויים. 

עזיבת ההורים – התבגרות
קטניס התבגרה במהירות ולמדה להתמודד לבד עם המלחמות ועם בעיות. היא חוזרת לבד לגור במחוז 12 כשהיא רק בת 17. אמא שלה נשארת במחוז 4 כי היא לא מסוגלת לחזור חזרה הביתה למקום בו היא איבדה המון אנשים.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
בסוף הספר מגיעה לסיומה מלחמת המרד בין הקפיטול לשאר המחוזות, כולם חיים בשלום בינתיים ומנסים לבנות חברה חדשה.


סיכום הטרילוגיה:
במהלך שלושת הספרים הללו נראה כי קטניס מתבגרת במהירות, למרות שנראה שהעלילה נמשכת רק שנתיים, קטניס עוברת דברים שבדרך כלל עוברים בחיים שלמים, הדבר דורש ממנה להתגבר עוד יותר במהירות, ללמוד להתמודד עם תכננות ומניפולטיביות, זה דורש ממנה להתמודד עם מוות של אנשים אהובים.
קטניס היא דמות הנערה הלוחמת, אולם היא לא קשוחה לגמרי, יש לה רגשות שנחשפים מדי פעם.

נעשו שני חלקים על הספר השלישי: חלק 1 וחלק 2



יום ראשון, 25 במאי 2014

משחקי רעב - התלקחות - הספר השני

הספר השני מספר על מה שקרה לקטניס ופיטה לאחר שניצחו במשחקי הרעב. על הסכנה שעדיין מרחפת עליהם בעקבות הניצחון והניסיון שלהם להתמודד עם הכל.



הנערה בגיל ההתבגרות
קטניס עדיין בת 16 למרות שחלפה בערך שנה מאז המשחקים

יש בה משהו מיוחד, שונה
לקטניס אין כוחות על מיוחדים אבל היא מסמלת את המרד, התקוממות, היא מסמלת את העורבני החקיין, סמל המרד.

היא לא נסיכה
מנערה רגילה ממחוז 12 קטניס הפכה למנצחת משחקי הרעב.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם

קטניס יודעת להשתמש בחץ וקשת, יודעת לצוד חיות, יודעת להשתמש בסכינים ויודעת להילחם כשיש צורך.

לא דופקת חשבון לאחרים 
קטניס לא מפחדת עדיין להגיד את דעתה כשמתאפשר לה וזה לא מסוכן מדי, אין לה בעיה כבר לקרוא קריאות למרד ולעשות דברים שנחשבים להתקוממות.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
לאחר שניצחה במשחקים היא עוברת לגור עם אימה ואחותה בשכונת המנצחים שבמחוז 12.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
במהלך הספר השני קטניס מנסה לשקם את הקשר עם אמא שלה, היא כן מדברת איתה יותר, מראה סימני התקרבות, היא סולחת לה.

תיאור גופני שונה, לא עדינות
לקטניס יש צלקות מהמשחקים, היא איבדה את השמיעה באוזן אחת.

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
גם לאחר שניצחה היא חייבת להילחם ולהוכיח שהיא ופיטה אכן מאוהבים ומה שהם עשו זה לא מרד אלא מעשה נואש של אהבה. היא מחושבת בכל פרט כדי שלא יחשבו אחרת.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
בספר הקודם קטניס גילתה על עצמה דברים חדשים בנוגע לאהבה מתחילה לחשוב על מערכת יחסים רומנטית עם אחד הבנים. ישנה חשיבות למערכת היחסים הרומנטית בין קטניס לבין פיטה אבל בעיקר בגלל המשחקים כי זה חלק מרכזי באסטרטגיה שלהם.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים
בספר השני יש יותר מחשבות של קטניס בנוגע לפיטה וגייל, היא מתלבטת ביניהם. מצד אחד היא חייבת להמשיך בהצגה של מאוהבת בפיטה, ומתחילה לחשוב שאולי יש לה רגשות כלפיו, מצד שני היא תוהה אם יש לה רגשות כלפיי גייל כי הם ידידים טובים כבר שנים והוא אומר לה שהוא אוהב אותה.



יש התייחסות ליחסי מין
אין התייחסות לקיום יחסי מין אבל לאחר המשחקים קטניס ופיטה נוהגים לישון יחד מחובקים כדי להתמודד עם הסיוטים שלהם.

עזיבת ההורים – התבגרות
קטניס שוב עוזבת את המשפחה שלה בגלל שזו השנה ה-75, שנת הגמול הרבעוני, והחליטו שמי שייצא למשחקים זה המנצחים של כל השנים, בכל מחוז ייבחרו שניים. במחוז 12 שוב נבחרים קטניס ופיטה אחרי שהם ניצחו בשנה הקודמת.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
כבר קודם הייתה תסיסה מתחת לפני השטח אבל נראה שלאחר המעשה של קטניס בסוף הספר הראשון זה נתן את האות למעשי מרד והתקוממות במחוזות אחרים, מתחילה מחאה גדולה שמסתיימת בסוף הספר השני בכך שהקפיטול הפציץ כמה מחוזות וביניהם את מחוז 12. 


נעשה סרט על הספר


יום שבת, 24 במאי 2014

משחקי רעב - הספר הראשון

תקציר עלילת הספר:
משחקי רעב מספר על מדינה בשם פאנם, שקמה על חורבות אמריקה הצפונית, לפני הרבה שנים הייתה התקוממות של כל המחוזות, יש 13 מחוזות, כלפי עיר הבירה - הקפיטול. לאחר שעיר הבירה ניצחה נשארו 12 מחוזות ומחוז 13 נשרף לגמרי. כדי שהתושבים במדינה יזכרו את מה שקרה ויידעו שאסור להם יותר למרוד נגד הקפיטול המציאו את משחקי הרעב, זה שילוב של מלחמת הגלדיאטורים של פעם יחד עם ריאליטי של היום.
משחקי הרעב מתקיימים כל שנה, בכל מחוז בוחרים בן אחד ובת אחת שנקראים המיועדים, הם יוצאים למשחקים שם יילחמו עד המוות אחד בשני כל המתמודדים מכל המחוזות.
המנצח הוא ששורד אחרון, הוא זוכה לתהילה ובמשך שנה שלמה המחוז שלו זוכה לאספקת מזון נדיבה.
קטניס היא ממחוז 12, המחוז הכי עני בארץ.



הנערה בגיל ההתבגרות 
קטניס היא בת 16 כאשר היא יוצאת למשחקים

יש בה משהו מיוחד, שונה 
לקטניס אין כוחות על מיוחדים

היא לא נסיכה 
קטניס היא נערה רגילה

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם 
קטניס יודעת להשתמש בחץ וקשת, יודעת לצוד חיות, יודעת להשתמש בסכינים ויודעת להילחם כשיש צורך.





לא דופקת חשבון לאחרים
קטניס היא מאוד דעתנית, אבל מכיוון שהיא יודעת שהיא או משפחתה עלולים להיענש בגלל הדעות שלה היא שומרת אותן לעצמה.
במהלך המשחקים היא מפגינה רוח מרד כאשר זה מתאפשר לה. 

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
חיה עם אמא שלה ואחותה הקטנה בת ה-12. אבא שלה מת בפיצוץ במכרה כשהייתה בת 11.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
לאחר מותו של אביה, אמא שלה לקתה כנראה בהתמוטטות עצבים, היא הפסיקה לתפקד ולא עשתה כלום. קטניס נאלצה בגיל 11 להפוך לראש המשפחה ולדאוג לשלושתן.

תיאור גופני שונה, לא עדינות
לקטניס יש שיער שחור ארוך שהיא נוהגת לקלוע אותו לצמה אחת. בגלל שהיא אוכלת בשר וירקות ומהיער ונוהגת לצוד המון הגוף שלה נראה בריא והיא בכושר טוב. היא לא עדינה כלל.

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
קטניס יוצאת למשחקי הרעב וצריכה להילחם במתמודדים שם כדי לשרוד ולחיות. לאחר המשחקים היא נאלצת להמשיך להילחם על חייה מכיוון שההתנהגות שלה במשחקים קראה למרד והיא יכולה להיענש אם היא תעשה משהו לא חוקי.



יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
בספרים יש פחות דגש על מערכת היחסים הרומנטית מכיוון שלרוב קטניס מנסה לשרוד. ברוב הספר הראשון היא נמצאת לבד במשחקים.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים 
ישנם שני בחורים: גייל ופיטה.
גייל - ידיד של קטניס, יש לו שיער שחור חלק, עיניים אפורות, עור בצבע זית, הוא נוהג לצוד איתה ויחד הם דואגים למשפחות של שניהם (גם אבא שלו מת בפיצוץ במכרה יחד עם אביה), הוא גדול ממנה בשנתיים אך בספר הראשון היא מספרת שהיא מתייחסת אליו כאל ידיד טוב שלה, רק לקראת סוף הספר כאשר היא חושבת על החזרה שלה הביתה היא תוהה מה תהיה מערכת היחסים ביניהם עכשיו.


פיטה - הנער שיוצא עם קטניס למשחקים. הוא בלונדיני עם עיניים כחולות, מאוד שרירי כי הוא בנו של האופה הווא נוהג לסחוב שקי קמח כבדים. קטניס לא יודעת איך להתייחס אליו מכיוון שהם יוצאים יחד למשחקים והיא לא יודעת אם הוא ינסה להרוג אותה או לא. בספר הראשון הוא מכריז לפני כולם שהוא אוהב אותה אך היא לא אומרת שהיא אוהבת אותו. היא כן מעמידה פנים במהלך המשחקים שהיא אוהבת אותו אך זה כדי לשרוד.



יש התייחסות ליחסי מין
בספר הראשון אין התייחסות ליחסי מין בין הדמויות.

עזיבת ההורים – התבגרות 
קטניס עוזבת את משפחתה כאשר היא יוצאת למשחקי הרעב. היא כבר הייתה בוגרת לגילה עוד קודם מכיוון שהיא זאת שדאגה למשפחתה מגיל 11 לאחר מות אביה אך היא עדיין לומדת דברים חדשים על עצמה ומתבגרת. היא מתנשקת בפעם הראשונה במשחקים עם פיטה.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
משחקי הרעב מתרחשים כבר 74 שנים. עד קטניס כמעט ולא התנדבו אנשים למשחקים ותמיד היה מנצח אחד. עם הופעתה של קטניס נראה שיש שינוי בעלילה.
קטניס מתנדבת במקום אחותה ללכת למשחקים, היא מתמרדת כלפי קרבניטי המשחק ובסוף הספר הראשון היא מצליחה לגרום לכך שיהיו שני מנצחים במשחקים בפעם הראשונה, היא ופיטה.


נעשה סרט בהתבסס על הספר

יום שישי, 23 במאי 2014

שבע הממלכות – אש

העלילה מספרת על נערה בשם "אש", כנראה על שם השיער הכתום זוהר שלה שנראה כמו להבה.
אש היא חצי מפלצת-חצי בן אדם. אביה היה מפלצת ואימה הייתה בת אדם, מכיוון שכך לאש יש יכולת מיוחדת של קריאת מחשבות והשתלטות על התודעה של אנשים, הרבה אנשים רוצים לנצל זאת אך אש מסרבת להשתמש בכוח שלה בגלל טראומה מאביה שמתגלה במהלך הספר.
לאחר שנים שאש התרחקה מכולם בגלל הכוח שלה ותשומת הלב שהיא מושכת, הנסיך בריגן בא לקרוא לה שתבוא לעזור להם במלחמה חשובה והם צריכים להשתמש בכוחות שלה.



הנערה בגיל ההתבגרות
אש היא נערה בת 17, הספר מספר את כל מה שקרה לה במשך שנה, בסוף הספר היא בת 18

יש בה משהו מיוחד, שונה
אש היא חצי מפלצת-חצי בן אדם ולכן היא נראית שונה, יש לה שיער כתום זוהר שנראה כמו להבת אש, היא מושכת המון תשומת לב, אנשים כל הזמן מסתכלים עליה ורוצים לגעת בה לעיתים בצורה לא נאותה. בנוסף יש לה כוחות מיוחדים שבעזרת היא יכולה לקרוא מחשבות ולהשתלט על תודעות של אנשים.

היא לא נסיכה 
אביה קנסרל היה מלך ואימה הייתה אישה פשוטה שדאגה לילדים בארמון.
יש לה תואר אצולה, מכנים אותה "הליידי".

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם 
אש יודעת להשתמש בחץ וקשת, והיא דיי קשוחה, אין לה בעיה להתמודד עם אחרים, להתווכח איתם, בעיקר עם הגברים , משתמשת בעיקר בכוחות העל שלה של שליטה על התודעה

לא דופקת חשבון לאחרים
אש היא מאוד דעתנית, במהלך הספר נמאס לה מהיחס של אחרים, בעיקר של הגברים והיא לא מהססת להגיד להם מה דעתה עליהם ולפגוע כשצריך. אש מתמודדת עם רוב גברי בספר. היא מנהלת ויכוחים עם הנסיך בריגן, עם אחיו הנסיך גארן, עם ארצ'ר שדואג לה, היא מתמודדת עם הילד המחונן, עם סוחר הסוסים קאטר שחטף אותה ועם אביה במחשבותיה

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
אימה מתה, אביה שלח אותה לגור עם קרובים אך בא לבקר אותה לעיתים עד שהתאבד

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
מצד אחד הם לא משפיעים על העלילה עצמה, מצד שני אביה הוא דמות דומיננטית בחייה של אש, גם לאחר מותו. במהלך הספר מתגלה כי הוא לימד אותה להשתמש בכוח שלה וגם נהנה להשתמש בכוח שלו (היה להם אותו כוח) אך הוא השתמש בו לרעה וניצל אנשים, לבסוף אש הצליחה להשתלט עליו וגרמה לו לחשוב שהנמר מפלצת שלו היא תינוק והיא הרגה אותו, אש סיפרה לכולם שהוא התאבד.
יש קונפליקט גדול אצל אש באשר לאביה, היא יודעת שהוא היה רשע אך מצד שני הוא היה אביה והיא אהבה אותו. היא פוחדת שהפכה להיות כמוהו אך לבסוף היא מבינה שהיא לא כמוהו.

תיאור גופני שונה, לא עדינות
אש מלאה בצלקות, יש תיאורים רבים שלהם, על כל אחד שניסע לפגוע בה, לתקוף אותה ולהרוג אותה.



לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה 
אש מושכת הרבה תשומת לב ולכן יש כאלה שמנסים להרוג אותה, חלק בגלל אביה, חלק בגלל היופי המדהים שלה.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
ישנה מערכת יחסים רומנטית אך היא שולית.
קשת (ארצ'ר) הוא חבר ילדות שלה (יש הסבר בעמ' 213 איך הכירו) ולאחר זמן מערכת היחסים ביניהם הפכה למערכת יחסים מינית.
לאחר מכן המלך נאש מתאהב בה אך היא דוחה אותו ולבסוף מתאהבת בנסיך בריגן והוא בה.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים
אין כאן משולש אהבה מובהק. מערכת היחסים בין אש לארצ'ר היא מינית בלבד, המלך מאוהב בה והיא לא. היחיד שיש לו עם אש מערכת יחסים רומנטית דו צדדית הוא הנסיך בריגן.

יש התייחסות ליחסי מין
אש מקיימת יחסי מין עם ארצ'ר, לאחר שהם נפרדים הוא שוכב עם הנסיכה קלרה ועם מילה השומרת של אש, ומכניס את שתיהן להריון. 
הנסיך בריגן קיים יחסי מין עם נערה סייסת בשם רוז כשהיה בגיל 16 ולכן יש לו כעת (בגיל 22) ילדה בת 6, האנה.

עזיבת ההורים – התבגרות 
אביה של אש שלח אותה לגור עם קרובים שלהם ובא לבקר אותה.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
אומנם כל הזמן רוחשות מתחת לפני השטח ניסיונות להפיכה והשתלטות נראה שעם בואה של אש לעיר המלך ושיתוף הפעולה שלה זה משנה את מאזן הכוחות. הספר נגמר בכך ששני לורדים שליטים מתים, ארצ'ר מת, ואין ממש סוף טוב ולא רע, הסוף הוא שאש והנסיך בריגן ביחד אך יש רמזים לכך שעדיין יש דרך ארוכה כדי לבסס את הממלכה ואין עדיין אפשרות לנוח.


נקודות נוספות לציון:
יש בממלכה שיוויון בין נשים לגברים, הם יכולים לשרת בצבא ומהעלילה נראה שכל אחד מהם יכול גם לשכב עם איזה מין שהוא רוצה. יש רמזים לכך שאש ניהלה מערכת יחסים מינית עם אישה וגם עם גבר.

אביה הוא "מפלצת" אשר כנראה אנס את אימה, אימה מתה והיא לא גדלה עם אביה, היא גדלה רחוק ממנו אך הוא בא לבקר אותה לעיתים ונראה שיש ביניהם מערכת יחסים בעייתית, לקראת סוף הספר מגלים כי אש היא שגרמה להתאבדות של אביה.

יש התייחסות בספר למחזור של אש, יש תיאורים מפורטים כיצד היא מרגישה, מכווצת, גוף כואב וכו', יש תיאור של יחס החיות לדם שלה.

בחלק השלישי של הספר, ארצ'ר מת (עמ' 318)

בספר יש סטייה מהתבנית הרגילה, אין כאן ממש משולש אהבה. אש מנהלת מערכת יחסים מינית עם ארצ'ר אבל היא לא רומנטית, לפחות לא מצידה. המלך נאש גם מאוהב בה אך היא אינה רוצה אותו. היא רוצה את הנסיך בריגן. יש מערכות יחסים רומנטיות ויש מערכות יחסים מיניות, יש הבדל ביניהן.

דבר נוסף שחשוב לציין שאש מוותרת על ילדים משלה, מכיוון שהיא חצי מפלצת וחצי בן אדם היא לא רוצה שייצאו לה ילדים שונים ושיסבלו כמוה לכן היא לוקחת תרופה מיוחדת של צמחים כדי לא להביא ילדים לעולם.

הנערה כדמות ראשית בספרי הפנטזיה

כיום בשנות האלפיים הדמות הראשית הנשית בספרים חזרה להיות הדמות של הנערה, בעיקר בספרי נוער אך בשינויים קלים:

הנערה בגיל ההתבגרות - סביבות גיל 16-17

יש בה משהו מיוחד, שונה - כוחות על, מפוצלת, ועוד

היא לא נסיכה - רובן הן נערות רגילות מהשורה

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם - טובה בקרבות מגע, יודעת להשתמש בחץ וקשת, סכינים

לא דופקת חשבון לאחרים - יש לה פה גדול והיא לא מפחדת להגיד את דעתה

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד – אפילו לא משפיעים על העלילה

תיאור גופני שונה, לא עדינות - הן מאוד קשוחות, כבר לא עדינות, לחלקן יש אף צלקות מהקרבות שהן משתתפות בהן

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה - ישנו איום על חייה וחיי משפחתה וחבריה והיא נלחמת בהמלך הספר ונאבקת על חייה.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים - אם בסיפורי האגדות לנערה היה סיפור אהבה עם בחור אחד כעת זה הפך להיות משולש אהבה שבמהלך הספר בין כל המלחמות שלה היא מתלבטת במי לבחור.

יש התייחסות ליחסי מין - יש רמיזות לקיום יחסי מין, יש דעות של הנערה והבחורים בנוגע לנושא

עזיבת ההורים – התבגרות - רוב הנערות בספרים עוזבות את ההורים כי הן צריכות לבחור לאיזו קבוצה להשתייך


הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.

תקופת האמצע של הדמות הנשית הראשית

לאחר שבתקופה מוקדמת הדמות הראשית הייתה נערה באגדות, עם השנים הדמות הראשית של הנערה הפכה להיות אישה בוגרת. דמות האישה הבוגרת הופיעה בשני ז'אנרים של ספרים.

הרומנטים הרומנטיים, הדמות הראשית היא לרוב של אישה בוגרת, מסופר על אהבת אמת, בכך הם ממשיכים את הקו של האגדות, על אהבה ממבט ראשון, להרגיש נאהבת, אהבת אמת ועוד אך מותאם לזמננו כיום.
הז'אנר מציג דמות נשית שמזכירה את הנערה מהאגדות. היא כבר לא נסיכה והיא כבר אישה אך היא עדיין מאמינה בגבר החלומות, אהבה ממבט ראשון ועוד. אין יותר קסמים אבל יש הקרבה וסבל עבור האהוב. הסוף לרוב טוב והם ביחד.

ז'אנר נוסף הוא של ספרי מתח שבהם האישה עברה מלהיות דמות ראשית למשנית, הדמות הראשית היא של גבר והאישה שם כדמות משנית שהוא מציל, תפקידה להציג את הגיבור הראשי בצורה חיובית, מצילף מגן ועוזר, לרוב הם מתאהבים ועוד.

בשני הז'אנרים יש גם שינוי במערכת היחסים הרומנטית, מתווספים יחסי אהבה-שנאה, הגבר והאישה רבים ביניהם הרבה, מתווכחים, בודקים את הסבלנות והגבולות אחד של השני.

יום רביעי, 21 במאי 2014

פעמונית - רפונזל

זוג כפרי צעיר וחשוך ילדים התגורר מול גן יפהפה, בו נהגה האשה לצפות במשך שעות. הגן המסתורי היה מוקף גדר ולאיש לא הייתה רשות להיכנס אליו. יום אחד, בעודה מביטה מבעד לחלון, ראתה פעמוניות - פרח סגלגל עם צוף מתוק. האישה ביקשה לטעום מהן, עד שלקתה כמעט בשגעון והודיעה לבעלה כי לא תחיה מבלי שתטעם את צוף הפעמוניות. בחשש רב טיפס האיש מעל לחומות הגן, ליקט מעט פעמוניות והביאן לאשתו המאושרת. עם הזמן גברה להיטות האישה לפרח והיא התחננה בפני בעלה להמשיך וללקט לה אותו.

באחת הפעמים, בעוד האיש מלקט פעמוניות, הבחינה בו המכשפה, בעלת הגן, האשימה אותו בגניבה ואיימה לחסלו. האיש התחנן לפני המכשפה שתחוס עליו, והיא הסכימה, בתנאי שאם יוולד תינוק לזוג הוא יהיה שלה. בנוסף התירה לאיש לקטוף מהפעמוניות כאוות נפשו.

האיש ידע שאשתו עקרה, והסכים להצעת המכשפה. למרבה הפלא, כעבור שנה נולדה לזוג בת יפהפייה, והם קראו לה "פעמונית" על שם תאוותה של האישה לפרח הממכר. אז נזכר האיש בהסכם עם המכשפה ובלב כבד מסר לה את התינוקת. המכשפה כלאה את פעמונית הקטנה במעלה מגדל נטול דלתות, שהיה בו רק חלון קטן המשקיף על היער. פעמונית גדלה בבדידותה והפכה נערה מקסימה. היא הייתה שרה לעצמה ולחיות היער שבאו לבקרה וקיפצו על אדן החלון. כשהמכשפה רצתה לבקר את הנערה, היא הייתה קוראת "פעמונית פעמונית, השליכי את צמתך"... פעמונית הייתה משלשלת את צמתה הארוכה דרך החלון, והמכשפה הייתה מטפסת בעזרתה למעלה המגדל.

יום אחד נקלע למקום נסיך. הוא ראה את המתרחש ונדהם. אחר כך התעשת וקרא לפעמונית לשלשל את צמתה כדי שגם הוא יוכל לטפס. פעמונית נבהלה למראהו של הנסיך שכן מעולם לא פגשה נפש חיה מלבד המכשפה. מאותו רגע נהג הנסיך לבקר את פעמונית לעתים תכופות, ואף הביע רצון עז לשחררה מכלאה במגדל. כאשר נודע למכשפה על ביקורי הנסיך, היא קיצצה את צמתה הארוכה של פעמונית כדי למנוע מהנסיך גישה אל המגדל.

כשהנסיך קרא לפעמונית, שלשלה המכשפה את צמתה של פעמונית דרך הצוהר, החזיקה בקצה והנסיך החל לעלות. באמצע הדרך, עזבה המכשפה את הצמה והנסיך התרסק על שיח קוצני ששרט את עיניו ועיוור אותן. המכשפה הבריחה את פעמונית אל קרחת היער והנסיך העיוור שוטט ביער וחי מפירות ומצמחים שמצא. יום אחד שמע את שירתה של פעמונית ונמשך בחבלי קסם אליה. כשראתה את אהובה העיוור פרצה פעמונית בבכי, ודמעותיה ריפאו את הנסיך והשיבו לו את מאור עיניו. פעמונית והנסיך המאוהבים נישאו וחיו באושר.



  • הנערה היא בגיל ההתבגרות - בין 15-17 - לא ברור בת כמה היא
  • אהבה ממבט ראשון - הנסיך מתאהב בה ממבט ראשון
  • לא תמיד היא נסיכה - היא לא נסיכה
  • צייתנית לעיתים - היא צייתנית, היא לא מתווכחת עם המכשפה, עושה מה שאומרים לה, גם לאחר שתפסה המכשפה את הנסיך היא לא עשתה כלום כדי למרוד בה.
  • היא יפה מבחינה חיצונית - לא ידוע
  • חיה עם אביה לרוב, אם יש אמא היא אמא חורגת רעה - חיה עם מכשפה רעה
  • יש חשיבותה של אהבת אמת וגם לנשיקה -אין נשיקה, יש אהבה ביניהם, הם נפגשים בחשאי. מתחתנים בסוף
  • לפעמים מנסים להרוג אותה, אישה בוגרת רעה שמקנאה בה וזה המניע של העלילה.
  • שימוש במעשי כשפים – קסמים, מכשפות, פיות - השיער של פעמונית מצליח להחזיק את המכשפה והנסיך כמו חבל, בעזרת הדמעות של פעמונית הנסיך חזר לראות.
  • מערכת היחסים עם ההורים היא לרוב לא משמעותית. - אין מערכת יחסים עם ההורים, הם מסרו אותה למכשפה כאשר הייתה תינוקת ומאז גדלה אצלה.
  • הנערה מוכנה להקריב ולסבול עבור הבחור שהיא אוהבת - כאן בשונה משאר האגדות הנסיך הוא שמקריב משהו וסובל בגללה, הוא מתעוור לאחר שמהכשפה זרקה אותו מהמגדל על שיח קוצים.
נעשה סרט של דיסני בהתבסס על האגדה


סינדרלה – לכלוכית

ישנם שני גרסאות של הסיפור, אחד של שארל פרו והשני הוא של האחים גרים. שניהם לקוחים מתוך ויקיפדיה

עלילת הסיפור על פי שארל פרו
הסיפור מספר על נערה יפהפייה וטובת לב ששמה אלה שהתייתמה מאמהּ כשהייתה ילדה קטנה. אביה האציל נשא בנישואים שניים אישה יהירה וגאוותנית. לאישה זו היו שתי בנות בגילה של אלה שדמו לאִמן בכול. בתום טקס הנישואים התגלה פרצופה האמיתי של האם החורגת. היא ושתי בנותיה המרושעות הפכו את אלה למשרתת שלהן: היא זו שקרצפה את המדרגות, ניקתה את חדריהן של העלמות ודאגה לארוחותיהן. בתום עבודתה הייתה מתיישבת בתוך האפר, לכן דבק בה הכינוי "סינדרלה" ( באנגלית cinder-Ella). סינדרלה לא העיזה להתלונן על מצבה בפני אביה משום שאשתו שלטה בו לחלוטין (בחלק מהגרסאות אביה של סינדרלה הורעל על ידי האם החורגת).

התפנית בחייה של סינדרלה מגיעה כשהנסיך מכריז על נשף ריקודים. גם בני משפחתה של סינדרלה מוזמנים לנשף משום שהשתייכו למעמד האצולה. במשך כל היום האחיות מטפחות עצמן לקראת הנשף ואף קוראות לסינדרלה כדי שתייעץ להן, כיוון שזו נודעה בטעמה הטוב. סינדרלה נותנת להן עצות ואף מסרקת אותן במו ידיה. האחיות מתבדחות ושואלות אותה אם הייתה רוצה להצטרף אליהן אך היא מסרבת. בערב, בני הבית יוצאים לנשף, ורק אז פורצת סינדרלה בבכי. הסנדקית שלה, שהייתה פיה טובה, עוזרת לה להגיע לנשף בעזרת קסם: את בגדי המשרתת הבלויים של סינדרלה היא הופכת לשמלת נשף מרהיבה מכסף וזהב, את נעליה המרופטות - לנעלי זכוכית, שש לטאות היא הופכת למשרתים אישיים, בעצת סינדרלה, חולדה היא הופכת לרַכָּב, דלעת פשוטה, אשר זה עתה רוקנה, היא הופכת לכרכרה מפוארת ועכברים - לסוסים אבירים. הפיה מזהירה את סינדרלה שבדיוק בשעת חצות, לאחר שהאורלוגין ישמיע שנים עשר צלצולים, יפוג הקסם והכל יחזור להיות כפי שהיה. סינדרלה, שאינה יודעת כיצד להודות לפיה הטובה, ממהרת אל הנשף שבארמון.

כאשר מגיעה סינדרלה לארמון, כל הנוכחים מוקסמים ממנה, והנסיך מבחין בה מיד, מוביל אותה לריקודים, נותן לה לימונים ותפוזים ומושיב אותה במושב הכבוד. סינדרלה מעניקה את הלימונים והתפוזים לאחיותיה, שכלל אינן מזהות אותה. רבע שעה לפני חצות עוזבת סינדרלה את הנשף. האחיות חוזרות אל ביתן ומספרות לסינדרלה על הנסיכה היפהפייה והמסתורית שפגשו בנשף. סינדרלה שואלת את אחת האחיות אם היא תוכל לתת לה את השמלה הפשוטה שלה כדי שגם היא תוכל לבוא לחזות בנסיכה, אך זו מסרבת. נשף נוסף נערך בארמון וסינדרלה יוצאת גם אליו מעוטרת אף יותר משהייתה בפעם הקודמת. הנסיך אינו מניח לה ומרעיף עליה מילות אהבה מתוקות. סינדרלה שוכחת את עצמה והשעון מקיש חצות. היא נמלטת מהארמון ומרוב חיפזון נשמטת מרגלה נעל זכוכית ונותרת על מדרגות הארמון. הנסיך מרים אותה בעדינות, מביט בה ושוקע בעצבות גדולה.

לאחר מכן שולח הנסיך את אציליו לחפש את הנערה בעלת הנעל הקטנה. כל אצילות הממלכה מוזמנות למדוד את הנעל, אך היא לא מתאימה לאף אחת מהן. האצילים מגיעים לביתה של סינדרלה והאחיות מנסות בכוח להכניס את רגלן לנעל הזכוכית הקטנה. סינדרלה, שצופה מהצד, מצחקקת ושואלת אם גם היא יכולה למדוד את הנעל. האחיות לועגות לה, אך האציל הממונה על המדידות, מבחין ביופיה ואומר שהנעל נמדדת לכל נשות הממלכה, לא משנה מעמדן. סינדרלה נועלת את הנעל התואמת את כף רגלה כאילו יצקו אותה במיוחד למידותיה. אז מופיעה הפיה הטובה ובמגע קסם הופכת את בגדיה של סינדרלה לנאים ומפוארים אף יותר מאשר הבגדים שלבשה בשני הנשפים הקודמים. עתה מזהים כולם את הנסיכה מהנשף. האחיות כורעות ברך לפניה ומבקשות את סליחתה על כול הרע שעוללו לה. סינדרלה מקימה אותן וסולחת להן.

סינדרלה מובלת אל הארמון בבגדיה היפים. הנסיך רואה אותה, חושב שהיא מקסימה וכעבור ימים מעטים נושא אותה לאישה. סינדרלה, בטוב לבה, מזמינה את אחיותה להתגורר בארמון ומשיאה אותן לאצילי החצר.

  • הנערה היא בגיל ההתבגרות - בין 15-17 - לא מוזכר הגיל שלה.
  • מתאהבת ממבט ראשון בבחור - מוזכר שהנסיך מתאהב בסינדרלה במבט ראשון, היא מוצאת חן בעיניו והוא מרעיף עליה מתנות
  • לא תמיד היא נסיכה - היא לא נסיכה.
  • צייתנית לעיתים - מאוד צייתנתי, אימה החורגת ואחיותיה החורגות הופכות אותה למשרתת שלהן והיא לא מתמרדת על כך.
  • היא יפה מבחינה חיצונית - מוזכר שהיא יפה.
  • חיה עם אביה לרוב, אם יש אמא היא אמא חורגת רעה - חיה עם אביה, אמא חורגת ושתי אחיות חורגות רעות.
  • יש חשיבותה של אהבת אמת וגם לנשיקה - אין כאן נשיקה או אהבת אמת, בסוף האגדה הנסיך ואלה מתחתנים.
  • לפעמים מנסים להרוג אותה, אישה בוגרת רעה שמקנאה בה וזה המניע של העלילה. - לא מנסים להרוג אותה, רק להתעלל בה נפשית.
  • שימוש במעשי כשפים – קסמים, מכשפות, פיות - הסנדקית של אלה היא פיה טובה שבעזרת קסם נותנת לה שמלה, כרכרה והכל כדי להגיע לנשף.
  • מערכת היחסים עם ההורים היא לרוב לא משמעותית. - יש לה מערכת יחסים עם אימה ואחיותיה שמתעללות בה באופן קבוע, הן לועגות לה תמיד.
  • הנערה מוכנה להקריב ולסבול עבור הבחור שהיא אוהבת - הנערה לא מקריבה כלום ולא סובלת.


הגרסה המקורית של האחים גרים 

בגרסה המקורית של האחים גרים, אמהּ של הגיבורה חולה במחלה אנושה, ולפני לכתה מן העולם היא מפצירה בבתהּ שתשמור על טוב לבה ועל חביבותה לבריות. לאחר שבתה מבטיחה לה שכך תעשה היא נופחת את נשמתה. הילדה מבקרת את קבר האם שלוש פעמים ביום וזוכרת את הבטחתה כל הימים.

עם בוא האביב, נושא האב האלמן אישה שנייה ולה שתי בנות יפהפיות אך רעות לב כאמן. אחיותיה החורגות של הנערה לועגות לה, דוחפות אותה למטבח, מלבישות אותה חלוק אפור ומאז עליה לעבוד מהבוקר עד הערב בעבודות המטבח הקשות. בלילה היא נאלצת להצטנף ולישון ליד האח. על כן תמיד נראים פניה מפויחים והכינוי "סינדרלה", כלומר לכלוכית, דבק בה. האחיות החורגות נוהגות להציק לה ולשפוך חופן של עדשים לאפר התנור כדי שיהיה עליה לברור אותן מחדש. יום אחד נוסע האב הטרוד בעסקיו ליריד. לכלוכית מבקשת ממנו שיביא לה ממסעו את הענף הראשון שייתפס בכובעו בדרכו חזרה, לעומתה מבקשות אחיותיה החורגות מתנות יקרות. כשחוזר אביה של לכלוכית ממסעותיו הוא מביא לאחיות את מבוקשן וללכלוכית הוא מעניק ענף של עץ אגוז. לכלוכית נוטעת אותו על קבר אמה, והוא גדל והופך לעץ פלאי. על אחד מענפיו מופיעה ציפור לבנה פלאית וממלאת אחר משאלות לבה של לכלוכית.

יום אחד מחליט הנסיך לערוך נשף מפואר שיימשך שלושה ימים כדי שיוכל לבחור לו כלה מתאימה, מבין המוזמנות האצילות. לכלוכית מבקשת להשתתף בנשף אך אמה החורגת אוסרת עליה וכעונש על תחינותיה, היא זורקת שלוש פעמים רצופות עדשים לאפר ומצווה על לכלוכית לברור אותן. לכלוכית יוצאת אל הגן וקוראת ליוני הבית והבר ולכל עופות השמיים ויחדיו הם עוזרים לה לברור את העדשים, כדי שתוכל ללכת לנשף. אך גם לאחר שנעשה כמצוותה אין האם החורגת מתרצה, והמשפחה יוצאת לנשף ומותירה את לכלוכית לבדה בבית. לכלוכית מבקשת מהעץ שלה עזרה, והציפור הלבנה הפלאית משליכה לה ממרום ענפיו שמלת זהב וסנדלי זהב. לכלוכית לובשת בזריזות את השמלה, נועלת את הסנדלים ומגיעה לנשף. הנסיך מוקסם ממנה ורוקד רק עימה. כאשר אחד המוזמנים מנסה להזמינה לרקוד עמו, מסרב הנסיך להיפרד ממנה ולהשאילה לאחר ואומר: "זו הרקדנית שלי בלבד!". כשלכלוכית מבקשת ללכת, הנסיך מציע ללוות אותה לביתה אך היא מצליחה לחמוק ממנו ולהתחבא בשובך יונים בגינת ביתה. גם לאחר יום הנשף השני מצליחה לכלוכית לחמוק. הפעם היא מסתתרת בין ענפי עץ אגסים ענקי שבגינת ביתה ונותרת מסתורית ועלומת שם בעיני הנסיך. בתום יום הנשף השלישי, בחומקה מן הארמון, נותר סנדל הזהב השמאלי של לכלוכית דבוק לזפת שעל המדרגות הארמון. את הזפת מרחו משרתיו של הנסיך על פי דרישתו - כך זמם ללכוד את נערת חלומותיו בעת שתחמוק ממנו ותנסה להיעלם.

הנסיך האומלל מבשר להוריו שיתחתן רק עם זו שהסנדל יהלום את כף רגלה. הוא יוצא עם סנדל הזהב אל ביתה של לכלוכית שכן לשם נעלמה הרקדנית המסתורית. בבית מנסה האחות הראשונה לנעול את הסנדל, אך הבוהן שלה גדולה מדי. בעצתה של האם היא קוצצת אותה והנסיך הולך שולל ומוליך את האחות הבכירה ברוב כבוד לעבר המרכבה המלכותית. מחוץ לבית מזהירות היונים שעל העץ את הנסיך מפני הזיוף. הוא משפיל את מבטו ורואה את הדם הנוזל מן הסנדל ומחזיר אותה אל הבית. כדי לתחוב את כף רגלה מגושמת אל תוך הסנדל העדין מוכרחה האחות השנייה לקצוץ את עקבה. גם הפעם מזהירות היונים את הנסיך והוא דורש בכל תוקף מהאם והאב להביא אליו את לכלוכית. היא ניצבת מולו בחלוקה האפור. סנדל הזהב מתאים לכף רגלה, הנסיך מזהה את פניה ולוקח אותה עימו אל הארמון. בדרך מתיישבות היונים על כתפיה של לכלוכית. בחתונה, עוקרות היונים את עיניהן של האחיות החורגות וכך הן נענשות על רשעותן.

  • הנערה היא בגיל ההתבגרות - בין 15-17 - לא ידוע מה הגיל שלה.
  • אהבה ממבט ראשון - הנסיך מתאהב בה ממבט ראשון כשהוא רואה אותה בנשף.
  • לא תמיד היא נסיכה - היא לא נסיכה
  • צייתנית לעיתים - לא מתמרדת נגד אימה החורת ואחיותיה כאשר הן מטילות אליה מטלות שונות ואוסרות עליה דברים.
  • היא יפה מבחינה חיצונית
  • חיה עם אביה לרוב, אם יש אמא היא אמא חורגת רעה - חיה עם אביה, אימה ושתי אחיות חורגות
  • יש חשיבותה של אהבת אמת וגם לנשיקה - אין כאן אהבת אמת ולא נשיקה
  • לפעמים מנסים להרוג אותה, אישה בוגרת רעה שמקנאה בה וזה המניע של העלילה. - יש רק התעללות מצד האם והאחיות.
  • שימוש במעשי כשפים – קסמים, מכשפות, פיות - אין פיה טובה, יש ציפור לבנה פלאית שנוצרה מעץ האגוז הקסום והיא דואגת לסינדרלה לשמלה ונעליים.
  • מערכת היחסים עם ההורים היא לרוב לא משמעותית. - מערכת היחסים עם אביה לא משמעותית.
  • הנערה מוכנה להקריב ולסבול עבור הבחור שהיא אוהבת - היא לא מקריבה כלום ולא סובלת בשבילו.
גרסת הסיפור של האחים גרים מזכירה קצת את הגרסא של היפה והחיה:
בשניהם האב נוסע רחוק, בסיפור היפה והחיה הוא שואל מה להביא להן מתנה, כאן האחיות מבקשות ממנו מתנות. 
האחיות מבקשות ממנו מתנות יקרות ואילו בל מבקשת רק ורד, כאן סינדרלה מבקשת ענף אגוז.

בסיפור של שארל פרו היא נועלת נעלי זכוכית, בסיפור של האחים גרים היא נועלת סנדלי זהב.

הסיפור השני יותר אכזרי מהראשון. בסיפור של שארל פרו האחיות מבקשות סליחה מסינדרלה, היא סולחת להן וכולם עוברים לגור בארמון. בסיפור של האחים גרים מסופר כי כדי להשיג את הנסיך האחות הגדולה קוצצת את הבוהן שלה כדי שזה יתאים לנעל. אך היונים מזהירות את הנסיך שזו לא היא והוא רואה את הדם. האחות השנייה קוצצת את העקב שלה ושוב חוזר הסיפור עם היונים. לבסוף הוא דורש מההורים שיביאו לו את הבחורה שנשארה, הנעל מתאימה.

בסיפור האחים גרים היונים הן חשובות. היונה הלבנה הפלאית שיוצאת מעץ האגוז עוזרת לסינדרלה להפוך ליפה בעזרת שמלה.
בפעם הראשונה שהיא מתחמקת מהנסיך היא מתחבאת בשובך יונים.
כאשר הנסיך בא לבית של סינדרלה לחפש אותה היונים מזהירות אותו שהאחיות עובדות עליו.
בסוף הסיפור היונים עוקרות את העיניים של האחיות החורגות.

נעשה סרט של דיסני בהתבסס על האגדה


 לאחרונה נעשה סרט נוסף, לא מצוייר בהתבסס על האגדה


בת הים הקטנה

בת הים הקטנה הייתה הבת הצעירה מבין חמש בנותיו של מלך הים. היא התגוררה בארמון מפואר במצולות הים יחד עם בני משפחת המלוכה והייתה בעלת יכולות שירה מיוחדות ביותר. בגיל 15 רשאית כל בת ים לעלות על פני המים. אך מאחר שהייתה הצעירה ביותר נאלצה בת הים להמתין במשך מספר שנים עד שתורשה לעלות על פני המים, כשבמשך השנים הקשיבה בשקיקה לסיפוריהן של אחיותיה הגדולות על נפלאותיו של העולם הנמצא מעל פני הים.

ביום הולדתה ה- 15, זוכה בת הים לעלות על פני המים בפעם הראשונה. כשעלתה, התגנבה בת הים הקטנה אל אוניית פאר עליה חגג נסיך צעיר את יום הולדתו. בת הים הקטנה התאהבה בו ממבט ראשון. במהלך החגיגה המפוארת פרצה בים סערה אשר הציפה את הספינה והטביעה אותה על כל נוסעיה. בת הים הקטנה, שהייתה עדה למאורע, נחלצה לעזרת הנסיך והצילה אותו מטביעה. במשך לילה שלם נשאה אותו בחיקה עד שהביאה אותו לחוף מבטחים כשהוא חסר הכרה. היא הסתתרה בין סלעי החוף עד לבואה של נערה צעירה, חניכת המנזר שעל החוף, לעזרתו של הנסיך. כשהתעורר הנסיך הודה נרגשות לנערה שהצילה אותו, ובת הים הקטנה חשה צער רב על כך שלעולם לא יוודע לנסיך שהיא למעשה הצילה אותו.

כדי לזכות באפשרות להינשא לו, מחליטה בת הים הקטנה החליטה שהיא מעדיפה לוותר על כל שלוש מאות שנות חייה כבת ים ועל חיים בחיק משפחתה למען נשמה בת אלמוות (שבת ים יכולה להשיג רק אם תגרום לבן אדם לאהוב אותה יותר משהוא אוהב את הוריו) ויום אחד כבת אנוש לצד הנסיך. ואולם לאחר שהבינה שלא תוכל לזכות באהבתו של הנסיך אם לא תהיה בת אדם, החליטה לבקש עזרה ממכשפת הים. המכשפה הרעה הסכימה להכין לה שיקוי שיהפוך את זנב הדג שלה לזוג רגליים כדי שתוכל להיראות כמו כל בת אדם אחרת, כאשר כל צעד שתצעד יכאב כאילו סכינים חדים מפלחים את כפות רגליה. כמו כן דרשה המכשפה בתמורה לשיקוי את קולה הנפלא של בת הים, כשמשמעות הדבר היא שבת הים תהפוך לאילמת. כמו כן הוסיפה שאם לבסוף הנסיך יתאהב בה ויינשא לה, תהפוך בת הים לבת אנוש לכל דבר, אך אם יישא אשה אחרת, בשחר יום נישואיהם היא תמות וכמו כל בן ים אחר שמת תהפוך לקצף גלים. בת הים החליטה לקחת את הסיכון והסכימה להצעת המכשפה. לאחר שזו הכינה את השיקוי, כרתה את לשונה של בת הים כדי שלא תוכל עוד לדבר.

כשעלתה מעל פני הים, שחתה בת הים הקטנה אל מרגלות ארמונו של הנסיך, שם שתתה את השיקוי. כתוצאה מכך פקד אותה כאב עז והיא התעלפה. כשהתעוררה, מצאה את הנסיך רוכן מעליה וגילתה שזנבה הפך לזוג רגליים. כששאל אותה הנסיך לשמה, לא יכלה בת הים הקטנה האילמת לענות ולספר לו מי היא, אך מתוך רחמים אסף אותה הנסיך לארמון ושם היא הפכה להיות האדם הקרוב לו. בתקופה בה חייתה כבת אנוש על פני האדמה, סבלה מכאבים עזים כסכין, כמו שחזתה המכשפה, אך השהות לצד הנסיך שלה הייתה ככפרה על כך.

ערב אחד סיפר לה הנסיך בצער על אותו ערב בו טבעה ספינתו ועל העלמה הצעירה שהצילה אותו, והתוודה בפניה כי היא אהובתו האמיתית. אך לעולם לא יוכל לשאתה לאישה כיוון שהיא נזירה שגרה בהיכל קודש. כמו כן הוסיף וסיפר לה שהוא מתכוון לשאת אותה במקומה וכי היא האדם הקרוב ביותר שיוכל אי פעם לאהוב. ועל אף פי שמגיעה נסיכה אחרת ובת מדינה אחרת, שאותה בחר לו אביו לכלה, הוא מתכוון להינשא רק לה. בת הים הייתה מאושרת על כך שהיא עומדת להינשא לנסיך אהוב ליבה ולהפוך לבת אדם.

כשהגיעה הנסיכה המיועדת מארצה לארצו של הנסיך, הוא גילה להפתעתו ולשמחתו כי היא אותה נערה שהצילה את חייו ואותה אהב. בת הים הקטנה הבינה כי גורלה נחרץ.

בליל הכלולות התלוותה בת הים אל הנסיך וכלתו על האונייה בה הפליגו לחגוג את יום כלולותיהם. בלילה, כששכבה וחכתה לקרן השמש הראשונה שתגיח ותהפוך אותה לקצף גלים, עלו אחיותיה על פני המים וסיפרו לה שהתחננו למכשפה למנוע את מותה. המכשפה, שקיבלה בתמורה את שערותיהן, נתנה להן סכין אותו היה על בת הים הקטנה לתקוע בליבו של הנסיך כדי להציל את עצמה.

בת הים נכנסה אל חדרו של הנסיך במטרה לעשות את המוטל עליה כדי להינצל, אך לא הייתה מסוגלת להרוג את הנסיך שכה אהבה ולכן הטילה עצמה אל המים בדיוק כשבקעו קרני השמש הראשונות והיא עמדה להפוך לקצף גלים.

ואז, ברגע בו עמדה לימס במים, הרגישה כי היא מרחפת על כנפי הרוח אל השמים, שם אספו אותה בנות האויר, שתפקידן לקרר את הארצות החמות ולהביא ריח לפרחים. בת הים הקטנה הפכה לבת אויר ולבת אלמוות ויחד עם בנות האוויר עמלה שלוש מאות שנה בעשיית מעשים טובים על מנת ליצור לעצמה נשמה בת אלמוות.



(יש לציין שבאגדה לא מוזכר המראה החיצוני של בת הים הקטנה וגם לא שמה, בדיסני המציאו לה שם ומראה חיצוני)

  • הנערה היא בגיל ההתבגרות - בין 15-17 - בת הים הקטנה היא בת 15
  • אהבה ממבט ראשון- בפעם הראשונה שהיא עולה מעל פני הים היא רואה נסיך בספינה ומתאהבת בו. 
  • לא תמיד היא נסיכה - היא נסיכה, ביתו של מלך הים
  • צייתנית לעיתים - באגדה זו היא לא צייתנית, היא מפרה את כל החוקים כדי להיות עם אהובה.
  • היא יפה מבחינה חיצונית - לא ידוע.
  • חיה עם אביה לרוב, אם יש אמא היא אמא חורגת רעה - חיה עם אביה וחמש אחיותיה.
  • יש חשיבותה של אהבת אמת וגם לנשיקה - כדי שבת הים הקטנה תישאר בת אנוש היא חייבת לגרום לנסיך להתאהב בה ולהתחתן איתה. הוא מספר לה שהוא אוהב את הבחורה שהצילה אותו אך היא נזירה לכן הוא יתחתן איתה.
  • לפעמים מנסים להרוג אותה, אישה בוגרת רעה שמקנאה בה וזה המניע של העלילה. - לא מנסים להרוג אותה.
  • שימוש במעשי כשפים – קסמים, מכשפות, פיות
  • מערכת היחסים עם ההורים היא לרוב לא משמעותית.
  • הנערה מוכנה להקריב ולסבול עבור הבחור שהיא אוהבת - בת הים הקטנה מקריבה המון למען האהוב שלה שאפילו לא מודע לקיומה. היא מבקשת מהמכשפה שתהפוך אותה לבת אדם, המכשפה מסכימה אך בתמורה היא צריכה לוותר על הקול שלה, ע"י כריתת הלשון שלה, בנוסף כאשר היא תלך על רגליה היא תרגיש כאילו היא הולכת על סכינים. בסוף האגדה מכיוון שלא הצליחה להשיג את הנסיך וגם לא הסכימה להרוג אותו כדי להינצל היא מתה ובמקום להפוך לקצף גלים היא הופכת לאוויר.
בת הים הקטנה מוותרת על משפחתה, חבריה וכל החיים המוכרים לה בשביל הנסיך שאפילו לא מודע לקיומה.

יוצא דופן משאר האגדות עד כה, כאן בת הים הקטנה היא שמצילה את הנסיך ממוות ולא להיפך.

הנסיך לא מתאהב בבת הים הקטנה, הוא אומר לה שהוא מוכן להינשא לה אך לבסוף מתחתן עם אישה אחרת, נסיכה אשר הוא חושב שהצילה את חייו.

שוני נוסף באגדה זו היא שבסופה הנערה והנסיך לא מתחתנים, הנסיך מתחתן עם מישהי אחרת והנערה מתה.

נעשה סרט של דיסני בהתבסס על האגדה


שלגיה

ביום חורפי אחד ישבה מלכה על יד החלון, ובעודה רוקמת היא נדקרה במחט ומאצבעה נשרה טיפת דם וצנחה על השלג הלבן. מראה זה ריגש את המלכה חשוכת הילדים והיא מבקשת כי יוולד לה תינוק שעורו יהיה לבן כשלג, שפתיו אדומות כדם ושיערו שחור כעץ שבמסגרת החלון. משאלתה התגשמה, אך היא מתה בעת הלידה. שנה לאחר מכן נישא המלך לאישה יפה וגאוותנית, שלא יכלה לסבול שמישהו יעלה עליה ביופיו. לאותה אישה הייתה מראת-פלאים, בפניה הייתה ניצבת ושואלת: מראה, מראה, שעל הקיר, מי היפה בכל העיר?
והמראה ענתה: גבירתי המלכה, את היפה בכל הממלכה.
כשהמלכה שמעה את דברי המראה האלה היא הייתה מרוצה ובטוחה בעצמה, שכן ידעה כי המראה דוברת אמת. השנים חלפו ושלגיה גדלה וכאשר הגיעה לגיל שבע עשרה היא נעשתה יפה כיום בהיר. כאשר שאלה המלכה את המראה
מראה מראה שעל הקיר, מי היפה בכל בעיר
ענתה המראה שאינה משקרת: כאן גברתי אין יפה ממך, אך יופייה של שלגיה עולה על יופייך

כשמעה זאת המלכה הצהיבה והוריקה ובקנאתה הרבה צוותה על הצייד להרוג את שלגיה. שלגיה התחננה בפני הצייד לתת לה לחיות והבטיחה: אחיה ביער הפרא ולעולם לא אשוב לכאן. הצייד חס על חייה והניח לה ללכת, אף כי היה בטוח בכך שחיות הפרא יטרפו אותה. הוא הבחין בחזיר בר צעיר, דקר אותו והביא את ריאתו וכבדו למלכה, כהוכחה לכך שהרג את שלגיה. המלכה בישלה את הריאה והכבד במלח ואכלה אותם בחשבה שהיא אוכלת את ריאתה וכבדה של שלגיה.

שלגיה נמלטה אל היער ולאחר ימים של נדודים היא גילתה בית קטן ונכנסה לתוכו. שם אכלה מן הצלחות על השולחן ונרדמה באחת המיטות. מאוחר יותר, הגיעו לבית בעליו, שבעה גמדים. תחילה כעסו, אך כשראו עד כמה יפה שלגיה ומה חביבים מנהגיה, סלחו לה. הם הציעו לה מחסה, בתמורה לניקוי הבית, בישול וטיפול בכל צורכיהם, ושלגיה הסכימה. הגמדים הזהירו אותה: "אמך החורגת תדע שאת כאן במהרה, אל תתני לאף אחד להיכנס".

כעבור זמן קצר שבה המלכה ושאלה את המראה מי היפה בכל העיר, והמראה השיבה:
כאן גברתי אין יפה ממך, אך יופייה של שלגיה מעבר להרים, אי שם בבקתה אצל שבעת הגמדים, עולה בהרבה על יופייך

המלכה הבינה כי רומתה ובזעמה התחפשה לרוכלת זקנה, וטיפסה דרך שבעת ההרים אל ביתם של שבעת הגמדים, דפקה על הדלת והציעה את מרכולתה. שלגיה התפתתה לתת לה להיכנס, והמלכה המחופשת הציעה לה מחוך. היא הידקה סביבה את המחוך כה מהר וכה חזק עד שנשימתה של שלגיה נעתקה והיא נפלה כמתה. כאשר חזרו הגמדים, נבהלו לראות את שלגיה, אך במהרה גילו את המחוך, חתכו אותו וחילצו את שלגיה מתוכו. שלגיה ניצלה.

המלכה גילתה את דבר הצלתה של שלגיה מדברי המראה, ובאמצעות ידיעותיה בכישוף הכינה מסרק מורעל. פעם נוספת התחפשה לזקנה, הגיעה לביתם של הגמדים ונקשה בדלת. שלגיה סירבה להכניסה פנימה, בשל אזהרתם השנייה של הגמדים, אך הזקנה שיכנעה אותה להציץ בסחורה ופיתתה אותה לפתוח את הדלת. המלכה סרקה את שערה במסרק המורעל ושלגיה נפלה מחוסרת הכרה. משוכנעת כי חיסלה את מתחרתה, הסתלקה המלכה מן המקום, אך הגמדים שבו במהרה, גילו את המסרק, שיחררו אותו משערה והשיבו את שלגיה לחיים.

שוב הבינה המלכה שסוכלה מזימתה וזאת מדברי המראה. בזעמה היא קראה: "שלגיה חייבת למות, גם אם יעלה לי הדבר בחיי". הפעם היא הכינה תפוח מורעל, תאווה לעיניים, שכל מי שינגוס ממנו אפילו מעט ימות מיד. היא התחפשה לאיכרה והגיעה בשלישית לבית הגמדים. שלגיה סרבה לפתוח לה את הדלת אך האיכרה לא התעצלה והציעה לה תפוח בחינם ומכיוון ששלגיה התאוותה אל התפוח אך פחדה שאולי הוא מורעל, הציעה שהאיכרה תאכל ראשונה את החציו של התפוח. אך התפוח הוכן בערמה כך שרק הפלח האדום שלו מורעל, והאיכרה נגסה מן החלק הירוק, שאינו מורעל, ובלעה אותו ללא פגע. שלגיה נפתתה שוב להאמין, נגסה מן החצי המורעל ונפלה מתה ארצה.

המלכה שבה לארמון ושאלה את המראה על יופייה. הפעם זכתה לתשובה כלבבה: גבירתי המלכה, את היפה בכל הממלכה.

הגמדים שבו הביתה וגילו את שלגיה מתה. הם ביכו את מותה, אך כשהבחינו כי לחייה עדיין יפות ואדומות סירבו לקבור אותה. הם הכינו ארון מתים שקוף מזכוכית שיאפשר לראותה מכל הצדדים, השכיבו אותה בתוכו וכתבו באותיות זהב את שמה על הארון, ושהיא הייתה בת מלך.

שלגיה שכבה בארון שנים ארוכות, כישנה, עד שיום אחד נקלע בן מלך ליער והגיע לבית הגמדים כדי ללון בו. הוא הבחין בארון על גבעת הדשא ונשבה בקסמה של שלגיה. תחילה סירבו הגמדים לתת לו לקחתה, אף לא בעבור כל הזהב שבעולם, אך הנסיך הבטיח להם לאהבה, לכבדה ולרוממה כאוצרו הגדול ביותר, והגמדים נעתרו לבקשתו.

הנסיך הורה למשרתיו לשאת את הארון, אך אחד מהם מעד על שיח ומן הזעזוע נפלטה חתיכת התפוח המורעל מגרונה של שלגיה. היא פקחה את עיניה והרימה את מכסה הארון ונעורה לחיים.

שלגיה נישאה לנסיך ברוב פאר והדר, וגם האם החורגת המרשעת הוזמנה למסיבה. כשהיא שאלה את המראה, עטויה בבגדיה היפים, מי היפה בכל העיר, היא השיבה לה: כאן גברתי אין יפה ממך, אך יופייה של שלגיה עולה על יופייך

המלכה נתקפה בהלה וחרדה, ותחילה החליטה בליבה שלא לבוא לחתונה, אך חוסר מנוחה השתלט עליה והיא חשה שהיא חייבת לראות את המלכה הצעירה. כשהיא הגיעה לחתונה, היא זיהתה את שלגיה מיד וקפאה על מקומה. כעונש על מעשיה אילצו אותה לנעול סנדלי ברזל שהוכנו עבורה ולובנו באש, ולרקוד עד אשר נפלה ומתה.


  • הנערה היא בגיל ההתבגרות - בין 15-17 - שלגיה בת 17
  • אהבה ממבט ראשון - כאן האהבה ממבט ראשון היא לא של שלגיה בנסיך אלא הנסיך התאהב בה כאשר ראה אותה ישנה בארון הזכוכית.
  • לא תמיד היא נסיכה - שלגיה היא נסיכה, הגמדים מציינים זאת על הארון שהיא הייתה בת של מלך
  • צייתנית לעיתים - לא מוזכר כאן צייתנות אבל שלגיה ניצלת בזכות כוח השכנוע שלה.
  • היא יפה מבחינה חיצונית - מוזכר בסיפור, יש לציין שהיא גם משתמשת ביופי הזה כדי להינצל, למשל במקרה של הצייד, ובמקרים אחרים זה פועל לטובתה גם ללא מעשה ישיר שלה, הגמדים מתאהבים בה וגם הנסיך.
  • חיה עם אביה לרוב, אם יש אמא היא אמא חורגת רעה - חיה עם אביה, אימה מתה בלידתה, לאחר מכן אביה נישא לאישה שהפכה להיות האמא החורגת הרעה של שלגיה.
  • יש חשיבות של אהבת אמת וגם לנשיקה - אין כאן נשיקה ולא מוזכרת אהבת אמת, שלגיה והנסיך התחתנו, אולי מכיוון שהציל אותה, לא מוזכר בסיפור.
  • לפעמים מנסים להרוג אותה, אישה בוגרת רעה שמקנאה בה וזה המניע של העלילה. - האמא החורגת של שלגיה שונאת אותה בגלל יופיה ומנסה להרוג אותה, תחילה באמצעות הצייד ולאחר מכן באמצעות תפוח מורעל.
  • שימוש במעשי כשפים – קסמים, מכשפות, פיות - שימוש בתפוח מורעל, העובדה ששלגיה שכבה בארון זכוכית במשך כמה שנים עד שהגיע הנסיך
  • מערכת היחסים עם ההורים היא לרוב לא משמעותית. - לא מוזכרת כאן מערכת יחסים עם ההורים בכלל.
  • הנערה מוכנה להקריב ולסבול עבור הבחור שהיא אוהבת - לא מופיע בסיפור
גם כאן יש מוטיב של שינה כמו בסיפור היפהפיה הנרדמת, הנערה מתעוררת בזכות הנסיך, פעם בנשיקה ופעם בזכות זעזוע הארון. בשניהם לא מוזכרת אהבה אך הנערות מתחתנות עם הנסיכים שהצילו את חייהן, אולי כך היה נהוג. הנסיך הוא זה שמשפיע על מצב העניינים, בזכותו כולם ניצלים והחיים חוזרים למסלולם.

מכיוון שהסיפור קרה כאשר שלגיה הייתה בת 17, עברו כמה שנים היא כנראה כבר הייתה בת 20+ זה לא מוזכר בסיפור, מדוע? כנראה כדי להשאיר בדמיון הקורא את המראה הצעיר של שלגיה כנערה יפה.

באגדה זו האישה הרעה נענשת על הניסיון שלה לפגוע בשלגיה.

עוד מאפיין שמופיע רק בסיפור זה הוא שהאישה הרעה מנסה כמה פעמים להרוג את שלגיה:
פעם ראשונה באמצעות הצייד ששלחה אותו להרוג אותה
פעם שנייה באמצעות התחפשות לרוכלת ומכירת מחוך לשלגיה, היא מהדקת אותו כך שהיא לא תוכל לנשום 
פעם שלישית באמצעות מסרק מורעל שהיא נועצת בשערה של שלגיה והיא נופלת מחוסרת הכרה
פעם רביעית ואחרונה באמצעות תפוח מורעל

נעשה סרט של דיסני בהתבסס על האגדה, נעשו סרטים נוספים בהתבסס על האגדה.