יום חמישי, 27 בנובמבר 2014

הדמויות הנשיות בספר "תאומות ושקרים"/ אודרי ניפנגר

העלילה מספרת על ולנטינה וג'וליה, תאומות בנות 20, אמא שלהן ואחותה הן גם תאומות. התאומות מיוחדות בכך שהן תאומות מראה, האיברים בגופה של ולנטינה הפוכים למשל, במראה החיצוני הן דומות לחלוטין אולם באופי הן לא דומות.
ג'וליה היא מוחצנת וסקרנית כלפי העולם, ולנטינה היא עדינה יותר שמתעניינת באופנה, תפירה ורוצה ללכת ללמוד.

העלילה מתחילה בכך שהדודה שלהן, אלספת, מתה והיא מורישה לאחייניות שלה את הדירה בתנאי שיגורו בה במשך שנה שלמה ולא ייתנו להוריהן להיכנס.

כאשר התאומות עוברות לגור בבניין הן מתוודעות לשכנים החריגים שלהן, בקומה מעל חי מרטין בעל הפרעת ניקיון כפייתית שאשתו עזבה אותו, מתחתיהן גר רוברט פאנשו, אהובה של דודתן אלספת.

לאט לאט מתגלים סודות והן מתוודעות לרוחה של אלספת שמתקשרת איתן בדירה, בין לבין ולנטינה ורוברט מתאהבים, הדבר אינו מוצא חן בעיני ג'וליה אשר מוצאת עניין במרטין המבוגר שחי מעליהן, היא מתחברת איתו ומגלה עוד פרטים על חייו ומתאהבת בו, אולם הוא דוחה אותה בגלל אהבתו לאשתו. לבסוף היא מתאהבת בבנו והם הופכים לזוג.

ולנטינה שמגלה את העמצאות שלה רק רוצה להיפרד מג'וליה ולהיות אדם בפני עצמה אולם היא מתקשה בכך, לבסוף היא מוצאת פיתרון, מוות זמני, אלספת תיקח את הנשמה שלה מהגוף, תשמור אותה עד אחרי הלוויה המדומה ואז היא תחזור, אולם בתהליך הזה משהו משתבש ואלספת חוזרת לחיים בגופה של ולנטינה.

ולנטינה הופכת לרוח רפאים ואלספת בורחת עם רוברט לפרברים של אנגליה שם הם חיים יחד עד שהיא יולדת את התינוק שלהם ורוברט עוזב אותם.

העלילה מלאה בתיאורים על טבעיים המערבים רוחות רפאים ועוד.



הדמויות הנשיות בספר מונעות על ידי הגברים בחייהן, מכיוון שמעשיהם והרצונות שלהם גורמים להן להחליט את ההחלטות השונות אולם הן בעצמן משחקות בהן, הן מניפולטיביות, חושבות על עצמן ולא רואות את האחרים גם אם זה פוגע בהם.

אלספת ואידי (אדווינה) עבדו על ג'ק, התחזו אחת לשנייה כדי להערים עליו, אחת התחתנה איתו, השנייה נכנסה ממנו להריון ולאחר מכן הן התחלפו ובמשך כל השנים שמרו על כך בסוד מפני כולם, כולל ג'ק.
אולם בסוף הספר מסתבר שג'ק ידע כל השנים על התחלופה אולם שיתף פעולה והעמיד פנים כמו כולם.

אלספת אומנם מסרבת להשתתף ברעיון של ולנטינה אולם נראה לאחר מכן שהיא ממש דוחפת אותה לזה ומעודדת אותה, גם התוצאה הסופית, לקיחת הגוף של ולנטינה לעצמה לא מוסיפה לה נקודות. גם את רוברט היא מצליחה לשכנע כאשר היא רוח רפאים וגם לאחר מכן כשהיא מקבלת גוף, היא משכנעת אותו שהכל בסדר ושהם יכולים להיות עכשיו יחד.
אולם נראה שהוא מתקשה לקבל זאת ולכן עוזב אותה בסופו של דבר.

ג'וליה מפעילה מניפולציות על מרטין כדי שייקח את התרופות שלו, היא מתחברת אליו, נותנת לו תרופות נגד ההפרעה שלו בטענה שאילו ויטמינים. יש לציין שהמניפולציה כאן נעשית למען מטרה טובה, עזרה לאדם חולה כדי שיחזור לאשתו.

ולנטינה עצמה מניפולטיבית בדרכה כאשר היא משכנעת את רוחה של אלספת ולבסוף את רוברט לשתף פעולה ברעיון שלה להפוך לרוח באופן זמני ואז לחזור לחיים ולברוח רחוק מכולם.



יום חמישי, 16 באוקטובר 2014

דמות הנערה בסדרת הספרים בת 15 מקסימה ומוטרפת/ סו לימב

בת 15 מקסימה ומוטרפת/ סו לימב האתר הרשמי
העלילה מתרחשת באנגליה ומספרת על ג'ס ג'ורדן, תלמידת בית ספר בת 15 ועל חיי ההתבגרות שלה.
ג'ס מאוהבת בבן ג'ונס ומבלה את ימיה בחלומות עליו וחשיבה איך תגרום לו להתאהב בה, יש לה חברה בלונדיני בשם פלורה, יש לה ידיד בשם פרד פארסונס.
הוריה נפרדו לאחר שנולדה והיא לא רואה את אבא שלה באופן קבוע, הוא נוהג לשלוח לה "תחזיות אימה": "מזל בתולה - את תפתחי שקית בוטנים במקום ציבורי בהתלהבות מוגזמת" ועוד כאלה.
ג'ס היא מאוד עוקצנית ושנונה, היא נחשבת דיי בינונית בלימודים אבל זה מכיוון שהיא לא משקיעה מאמצים, כמו כל נערה מתבגרת היא מתעניינת בעיקר בבנים, בגדים, להיות מקובלת ובמבנה הגוף שלה, אותו היא תופסת כבעייתי, בנוסף להכל סבתא שלה עוברת לגור אצלן וג'ס צריכה לוותר על החדר שלה. בסוף הספר היא בוחרת להיות עם פרד הידיד שלה ולא עם בן ג'ונס שהייתה דלוקה עליו כל כך הרבה זמן.



דמות הנערה בספר היא שטחית ביותר, אולם אין מה לצפות מעבר לכך, היא נערה שחיה בעולם המודרני במדינה אנגליה, היא מתעניינת בדברים שכל נערה מתבגרת מתעניינת בהם, בגדים, בנים, להיות שלמה עם הגוף ולהיות מקובלת. הדבר היחיד שדיי מאפיין אותה הוא העוקצנות שלה והשנינות שבה היא מתמודדת עם דברים, היא לא שטחית לגמרי ונראה שיש לה קצת שכל בראש.




יום שבת, 20 בספטמבר 2014

דמות האישה בספריה של ג'ואן האריס

ספריה של ג'ואן האריס:

שוקולד (ספר 1)

העלילה: ויאן רושה מגיעה עם בתה הקטנה, אנוק בת 6, לכפר צרפתי קטן, לאנסקנה סו טאן. הן שוכרות דירה וחנות קרוב לכנסיה. הכומר של הקהילה הוא האב פרנסיס רנו.(אימה של ויאן מתה בגיל 40, היה לה סרטן אך היא נהרגה ממכונית שדרסה אותה). ויאן פותחת חנות שוקולד בכפר הקטן וגורמת לשינויים בחיי האנשים בכפר, היא מתחברת עם כמה מהם ואף מתעמתת עם הכומר המקומי אשר טוען שהיא משחיתה את הקהילה עם השוקולד שלה. בספר זה היא פוגשת את רו, הוא אחד מאנשי הנהר (צוענים). אומנם הוא מנהל מאוחר יותר מערכת יחסים רומנטית עם אחת מבנות הכפר אך לפני כן ויאן ורו שוכבים, היא נכנסת ממנו להריון, בספר הבא מסופר על הבת שתיוולד לה ממנו.

הסיפור מסופר משתי זוויות: ויאן רושה והכומר פרנסיס רנו.


נעשה סרט על פי הספר

נעלי סוכריה (ספר 2)

זהו מעין ספר המשך לספר "שוקולד"

שתי דמויות עיקריות: זוזי דה-לאלבה ויאן שארבונו (ויאן רושה)

העלילה: בכפר מונמארטר בצרפת גרה יאן שארבונו עם שתי בנותיה, רוזט ואנני (אנוק). לאחר כמה שנים של נדודים הן מוצאות שקט ושלווה בכפר עד שלחייהן נכנסת זוזי דה-לאלבה, אישה אשר נוהגת לגנוב זהויות ולהתחזות לאחרים. בתחילת הספר אנו מגלים שיאן שארבונו היא ויאן רושה, מהספר שוקולד, בתה אנוק שינתה את שמה לאנני.
זוזי מנסה להשתלט על חייה של ויאן, היא מתקרבת לאנוק, מנסה לשכנע אותה להשתמש בקסמים ועוד. אנוק מוקסמת ממנה והולכת אחריה, לבסוף היא נאלצת לבחור אם ללכת עם זוזי וליהנות או להישאר עם אמא שלה.  היא בוחרת באמא שלה. במהלך העלילה, רו חוזר לבקר ומגלה שרוזט היא הבת שלו.
עוד פרט שמתגלה במהלך הסיפור הוא שויאן רושה היא תינוקת אשר נגנבה ממכונית וגודלה על ידי אישה אחרת, אמא שלה חטפה אותה בעצם, בספר הזה היא פוגשת את אימה הביולוגית.

הסיפור מסופר משלושה זוויות של ויאן, זוזי ואנני.



חמשת רבעי התפוז

דמות ראשית: פרמבואז סימון

העלילה: הסיפור מספר על פרמבואז סימון (לשעבר דרטיגן) בת 65 שחוזרת לכפר לה לאווז שגדלה בו בצעירותה בגיל 50, היא קונה מחדש את בית החווה בו גדלה ומקימה מעין חנות למכירת מאפים, ליקרים ועוד ולאחר 10 שנים בערך היא הופכת להיות דמות מוכרת בסביבה.
פרמבואז לא מספרת לאנשי הכפר מי היא, מכיוון שהיא ומשפחתה נחשבים למאוסים בכפר. העלילה מספרת מה קורה בהווה עם קפיצות קטנות לעבר שפרמבואז מספרת עליהן מתוך האלבום של אמא שלה. באלבום הזה אמא שלה כתבה מתכונים אבל גם כתבה את סיפורה ומחשבותיה.
אמא שלה סבלה ממיגרנה קשה וריח תפוזים עשה לה כאבי ראש נוראיים, במהלך ילדותה בכפר הייתה מלחמה נגד הגרמנים, והיא מספרת על כך, על אחיה ואחותה שהתחברו עם הגרמנים וסיפרו להם דברים כדי לקבל מתנות, היא הייתה רק בת 9 כשזה קרה. היא מספרת על תומס לייבניץ, חייל גרמני במלחמה, שהיו להם כמה אירועים יחד, במקביל היא מספרת על אירועי ההווה, האחיין שלה יאניק ואשתו לור מנסים לקחת ממנה את החווה שלה ואת ספר המתכונים שלה בשביל המסעדה שלהם, כשזה לא עוזר הם פותחים מזנון נייד מול המסעדה שלה כדי להרוס לה את העסקים.
לבסוף הם מצליחים במלחמה מול האחיין שלה ואשתו, הם מצליחים לסגור את המזנון הנייד, הקפה שלה חוזר לפעול והיא מגלה את הסוד שלה לעיתונות, שהיא ביתה של מיראבל דרטיגן שנאשמה בשיתוף פעולה עם הגרמנים ורצחה את תומס לייבניץ.
בסוף הספר פרמבואז ופול אוריאס הופכים לזוג.



על חבל דק


שתי דמויות עיקריות: ז'ולייט ולה-מרל

העלילה: מספרת על רקדנית לשעבר בשם ז'ולייט שבמשך שנים נדדה עם להקות צוענים והופיעה במופעי ריקוד, לאחר שפגשה בלה-מרל ולאחר מקרה מסויים שבו הוא נטש אותה, היא מחליטה לעזוב למנזר ולחיות שם בשם "הנזירה אוגוסט". אחת הסיבות להחלטה זו היא ההריון שלה, לא ידוע מי האב, אך משערים כי האב הוא לה-מרל. ז'ולייט חיה לה עם בתה, פלר, בת החמש חיים נוחים במנזר, עד שיום אחד אם המנזר מתה, וזה המניע לעלילה. במקום אם המנזר מגיעה ילדה קטנה עם הכומר המוודה שלה, לאחר רגע מתחוור לז'ולייט כי זהו לה-מרל שחזר לחייה וכדי להשיג את הנקמה שלו בבישוף מאוורה הוא עושה שימוש בילדה הקטנה, היא אחייניתו, ובכל הנזירות עד לסוף בו הכל מתגלה. לה-מרל נתפס ונשפט, ז'ולייט בורחת עם בתה ומצטרפת לקבוצת רקדנים חדשה.

ז'ולייט - בתה של צוענייה, גדלה ביניהם ולמדה אלכימיה, פתיחה בקלפים, סימנים נגד עין הרע ועוד. בגיל 14 התפזרה החבורה והיא נשארה לבדה, בגיל 16 לאחר נדודים רבים פגשה בלה-מרל והתאהבה בו. יש לה שיער אדום לוהט, בגיל 23 נכנסה להריון, לא ידוע ממי.
גי לה-מרל - השחרור, גדול מז'ולייט בעשר שנים והיה מאהב שלה במשך שנים רבות עד שעזב אותה, משערים כי הוא האב של בתה, יש לו שיער שחור ארוך, הוא רזה ויש לו כריזמה מאוד גדולה.



מוטיבים קבועים:
הדמות הראשית היא של אישה
שוקולד - ויאן רושה, בתה אנוק.
נעלי סוכריה - יאן שארבונו (ויאן רושה), זוזי דה-לאלבה ואנני.
חמשת רבעי התפוז - פרמבואז סימון  (היחידה שהיא בגיל מבוגר מאוד)
על חבל דק - ז'ולייט, הרקדנית.

העלילה מתרחשת בצרפת, לרוב בכפר קטן ונידח
שוקולד - כפר לאנסקנה סו טאן
נעלי סוכריה - כפר מונמארטר
חמשת רבעי התפוז -כפר לה לאווז
על חבל דק - מנזר באי ליד הים, מארי הקדושה מהים.

יש אזכור של מעשי כשפים
שקיק משי אדום - נגד עין הרע
סמל הקקטוס של סוצ'יפילי כסוף הלשון, חושף הסודות, מתיר חרצובות הלשון
קלפי טארוט
אבני רונה
לחש לסלק רוח רעה - צק צק לך מכאן
גירוש רוחות (ספר שוקולד) - הדלקת נרות בצבעים זהב, אדום, לבן וכתום, קטורת בריח אזוביון, ארז ולימונית, קרקוש בכלי מתכת וצעקות - החוצה.


האוכל הוא מוטיב קבוע ברוב הספרים
שוקולד - ויאן פותחת חנות של שוקולד
נעלי סוכריה - לויאן יש חנות שוקולד, יש תיאורים של הכנת השוקולד, שוקו חם ועוד.
חמשת רבעי התפוז - מוכרת אוכל, ליקרים, יינות, ביצים, מאכלים ומאפים.
על חבל דק - אין.


דמות האישה בספריה של ג'ואן האריס - אישה חזקה, עומדת על שלה, יש לה ילדים והיא נלחמת עליהם כדי שלא לתת לאף אחד לפגוע בהם. לרוב הילדים שלה באים מגברים שיש להן רגשות כלפיהם אבל הן לא מתחתנות איתן, זה תמיד סיפור אהבה מסובך.
בספר "חמשת רבעי התפוז" האישה אומנם בת 65 אבל היא עדיין עקשנית, עומדת על שלה ולא מוותרת כשמישהו מנסה לפגוע בה או באנשים היקרים לה. היא אלמנה ויש לה שתי בנות ונכדים, היא מסתירה סוד גדול כדי לא לפגוע בהן.
האישה יודעת להכין אוכל, לרוב שוקולד, דברים אחרים, מנחמים, טעימים. האוכל הוא מוטיב מרכזי בחייהן ומה שעוזר להן להתקיים בכל מקום בו הן נמצאות.

יום רביעי, 17 בספטמבר 2014

דמות האישה בספר "קסם שימושי"/אליס הופמן

הספר מספר על שתי אחיות: סאלי וג'יליאן ועל משפחתן המשונה במעט, משפחת אוונס.
לאחר שהוריהן נהרגו בתאונה, הן עוברות לגור יחד עם הדודות שלהן בבית גדול, הדודות שלהן הן מכשפות ודרך כך הן נחשפות לכשפים, בעיקר בנושא אהבה, וכן נחשפות לרוע הלב של אנשי העיירה שרואים בהן מכשפות ומנדים אותן.

הכישופים של הדודות עוסקות בעיקר בכישופי אהבה עבור הנשים בעיירה, וסאלי וג'יליאן אוהבות לעקוב אחרי הכשפים הללו, אולם השפעתם היא לנצח, הדבר גורם לסאלי לרצות לא לאהוב לעולם כדי לא להיפגע ואילו ג'יליאן גם מסרבת לאהוב ולכן בורחת לסיפורי אהבים עם כל הגברים בעיירה ובהמשך מחליטה לעזוב את העיירה ולצאת לטייל בעולם, בדרך היא מתחתנת ומתגרשת כמה פעמים.

סאלי לעומתה הכירה מישהו שהתאהבה בו, נולדו להם שתי בנות, אולם לבסוף בעלה, מייקל, מת והיא נשארת לבדה עם הילדות.

לאחר כמה שנים, ג'יליאן מופיעה עם גופה של החבר שלה, ג'ימי, שהוא פושע. הן מחליטות לקבור אותו בגינה של סאלי כדי שג'יליאן לא תסתבך, אולם לבסוף הדבר מתגלה לאחר שמגיע לעיירה בלש שעוקב אחרי ג'ימי ומחפש אותו. סאלי מתאהבת בו ולבסוף הם ביחד, גם ג'יליאן מוצאת לה חבר שהיא גרה איתו לבסוף.



במהלך הספר מספרים על ההתמודדות של שתי האחיות, מהילדות ועד הבגרות, עם השונות שלהן, עם היחס מהסביבה ועוד.

נשות אוונס מצטיירות כנשים חזקות, הן לא רוצות להיפגע, הן נלחמות על שלהן כשצריך, הן נוהגות לשמור על שם המשפחה שלהן ולא של הבעלים, אין גברים כמעט ברקע, הם משניים, הן נוהגות להסתדר לבד, לא לשתף את הגברים בחייהן בעיקר במטרה להגן עליהם.



הערה: נעשה סרט על הספר: "קסם מעשי"


דמות הנערות בספר "הסודות המופלאים של אפריל, מאי ויוני"/רובין בנוויי

הספר מספר על שלוש אחיות בגיל ההתבגרות, אפריל, מאי ויוני.
אפריל היא הבכורה, בת 16. מאי היא האמצעית בת 15 ויוני הקטנה בת 14. הוריהן התגרשו והן עוברות לגור עם אימן במקום חדש ומתחילות ללכת לבי"ס חדש.

הספר מספר על ההתמודדות שלהן עם הגירושים והמעבר למקום חדש ובי"ס חדש במשך שנה אחת.
במהלך השנה הזאת הן מגלות כוחות על טבעיים אצל כל אחת, אפריל - יכולת לחזות את העתיד, מאי - יכולת להיעלם, יוני - יכולת קריאת מחשבות.
בתחילת הספר הקוראים מגלים שתמיד היו להן את הכוחות האלה מאז שהיו ילדות קטנות אך שתי האחיות הגדולות התעלמו מכך והדחיקו זאת, לעומת האחות הקטנה שזכרה את הכוחות האלו.
גילוי הכוחות העל טבעיים שלהן מוסיף ללחצים שלהן ולדברים איתן הן צריכות להתמודד בנוסף לדברים הרגילים של בנות בגיל ההתבגרות אולם הן לומדות את הדרך לעשות זאת, מתחברות מחדש לעצמן ואחת לשנייה ומגלות על עצמן דברים חדשים.


הבנות מצטיירות כחזקות מבחינה נפשית, בניגוד לשאר בני גילם שצריכים להתמודד עם גיל ההתבגרות בדרך רגילה למדי, הבנות צריכות להתמודד עם גיל ההתבגרות בתוספת כמה פרטים אשר מכבידים עליהן מבחינה נפשית: גירושים, מעבר דירה וכוחות על טבעיים, אולם בניגוד למה שהיינו מצפים מהן, להישבר או לראות קושי בהתמודדות עם הדברים הן דווקא מגלות יכולת נפשית חזקה.

הן לא נשברות ומצליחות להתמודד עם כל השינויים שבאים עליהן אחד אחרי השני בעיקר כי הן לא לבד, יש להן אחת את השנייה והעובדה הזו היא שמחזיקה אותן יחד ועוזרת להן להתגבר על הקשיים והמשברים שהן חוות ולכן הן עוברות את השנה הזאת ביותר קלות למרות הלחץ הרב שמופעל עליהן.

יום שני, 25 באוגוסט 2014

דמות הנערה בספר "אלה המכושפת"/ גייל קרסון לוין

הספר מספר על אלה, נערה שחיה בממלכה בשם "קירריה", הארץ מלאה באלפים, שדונים, פיות וגמדים. בזמן לידתה פיה בשם לוסינדה נתנה לה את מתנת הצייתנות. המתנה הזו הייתה נוראית, כל אחד יכול היה לצוות על אלה לעשות משהו והיא הייתה חייבת לעשות זאת.

"כל אחד היה יכול לשלוט בי באמצעות פקודה. היא רק הייתה צריכה להיאמר בלשון ציווי של פקודה ישירה" (עמ' 11)

אלה חיה בעיקר עם אמא שלה, ליידי אלינור, אביה, סר פיטר, עסוק רוב הזמן בנסיעות ובקושי רואה אותה. יש להן טבחית בשם מנדי שגם היא עוזרת לגדל ולטפל באלה (בסוף הפרק השלישי אלה מגלה שהיא הפיה הסנדקית שלה).
כשאלה הייתה בת 15 אמא שלה מתה. היא ומנדי הטבחית היו היחידות שידעו על הסוד של אלה, אביה לא ידע על כך מכיוון שלא סיפרו לו. בבית הקברות היא פוגשת בנסיך מקסים (prince charming), הוא גדול ממנה בשנתיים.
בסעודת האבלים היא פוגשת בגבירה אולגה ושתי בנותיה הטי ואוליב, לאחר זמן מה היא נשלחת יחד עם שתי הבנות לבית הספר לנימוסים והליכות, בדרך הטי מבינה שאלה חייבת לציית לפקודות וכך מתחילה התעללות מצד הטי ואוליב באלה.



לאחר כמה חודשים בבית הספר לנימוסים והליכות, אלה קוראת בספר הקסום שלה מכתב של אבא שלה, הוא מספר שם על חתונת ענקים שהוא מתכוון ללכת אליה כדי למצוא שם פיות. אלה מבינה שכדאי לה ללכת לשם גם וכך אולי תמצא את לוסינדה ותבקש ממנה להסיר את הקללה הנוראית. אלה בורחת מבית הספר ויוצאת למסע החיפוש אחר חתונת הענקים, בדרך היא פוגשת אלפים, נתקלת במפלצים ולבסוף מגיעה לחתונה שם היא פוגשת את לוסינדה. לוסינדה מסרבת לבטל את המתנה בטענה שזו מתנה מצויינת.

כאשר אלה נפגשת שוב עם אביה הוא מספר לה שהוא עומד לפשוט את הרגל ולהישאר בלי כלום, הוא אומר לאלה שהיא צריכה להתחתן עם בעל עשיר כדי שיוכלו להינצל אולם לבסוף הוא מחליט לא לעשות זאת לאלה ולהתחתן בעצמו עם הגבירה אולגה. ברגע שאביה והגבירה אולגה מתחתנים, בנותיה של הגבירה אולגה הופכות לאחיותיה החורגות של אלה ושלושתן הופכות את אלה למשרתת ומתעללות בה.

לבסוף הנסיך מקסים חוזר לממלכה, הוא מקיים נשפים כדי למצוא לו אישה, אחרי שאלה שלחה לו מכתב וסיפרה לו שהתחתנה עם אחר. לנשפים האלו גם אלה הולכת אבל עם מסכה כדי שלא יזהו אותה, בנשף השלישי הנסיך מזהה את אלה לאחר שהורידו ממנה את המסכה, היא בורחת אליה הביתה, אבל הוא מגיע לשם ולאחר שמדד לה את נעל הזכוכית הוא מבקש ממנה שתתחתן איתו.
אלה נחרדת מכך מכיוון שהיא חייבת לציית לאחרים והיא מפחדת שיפגעו בנסיך מקסים דרכה, היא מסרבת לכך וכך משתחררת מהקללה.

סוף הסיפור הוא שהנסיך מקסים ואלה מתחתנים ויש להם ילדים.


הספר משלב בעצם סיפור של סינדרלה אבל בצורה קצת שונה, אם סינדרלה היא כנועה ולא מנסה להתנגד, כאן הדמות של אלה היא לא צייתנית מרצונה, היא מנסה להתנגד, היא מוחה על ההתעללות כלפיה ומנסה למרוד בדרכה שלה.
לבסוף היא מצליחה להשתחרר מחיי המשרתת שלה פחות בגלל הנסיך ויותר בגלל שהצליחה סוף סוף לעמוד על שלה ולהתנגד לפקודות של אחרים למרות הקללה.

הספר עוסק בצורה חדשה ועקיפה בצייתנות של נערות, האם נערה טובה היא צייתנית או לא, נראה שכך חשבה הפיה לוסינדה כאשר העניקה לאלה את "המתנה" הזו, אולם לפי העלילה אנו רואים שהנסיך מחבב את אלה דווקא בגלל שהיא מרדנית ולא הולכת בתלם.

הערה: נעשה סרט המבוסס על הספר, העלילה לא דומה לסיפור עצמו.



יום שישי, 22 באוגוסט 2014

דמות האישה בספר "חוץ מזה, מאורסת"/ סוזן פינאמור

איב בת 36, יחד עם מייקל כבר 3 שנים, גרים יחד חצי שנה. למייקל יש בת מנישואים קודמים לפני עשר שנים, הוא בן 44 יהודי. היא עובדת ככותבת פרסומות לנעלי ספורט ומייקל מנהל שיווק.

סיפור החיים של איב כפי שהיא מספרת עליו במהלך הספר הוא דיי קשה, היא הייתה מאורסת בעבר בגיל 27 אבל עזבה את הבחור לאחר שהכה אותה, אביה היה אלכוהוליסט, עזב את אמא שלה בשביל מישהי אחרת ולבסוף נהרג בתאונה עם אשתו החדשה.

מייקל מציע לאיב נישואים אחרי שהיא העמידה לו אולטימטום: להציע לה נישואים או שהיא עוזבת אותו.

הספר מספר על ההכנות לחתונה במשך שנה כאשר כל פרק מתאר חודש בקצרה, בין לבין איב מספרת על חייה, על חבריה שסובבים אותה, על העבודה שלה ועל זכרונות שלה מהעבר.



אמנם הספר נכתב בשנת 1999 (תורגם בארץ בשנת 2004) אך עדיין הוא מתאר דמות נשית אשר נחשבת כלחוצת חתונה. הדמות של איב מפחדת להישאר לבד, היא כבר בת 36 והיא חושבת על כך שהיא חייבת להתחתן, אומנם הוריה הם גרושים והתחתנו מחדש עם בני זוג אחרים, אך חברותיה כן מתחתנות ולכן היא חשה בלחץ מסויים מצד החברה כפי שהיא מבטאת במשפט: "ברור שרכשתי לי מעמד בחברה, שכן גם התארסתי לא מזמן, וגם רזיתי בו זמנית" (עמ' 38)

אולם לא כולם יכולות להזדהות עם הדמות של איב, הדמות שלה מוכנה לוותר על דברים מסויימים כדי להישאר מאורסת ולהתחתן לבסוף עם מייקל. במהלך ההכנות לחתונה היא מתארת כמה פעמים מריבות ביניהם, בעיקר על דברים קטנים. היא מספרת שכמה פעמים במהלך שנת ההכנות היא שוקלת האם כדאי לה להתחתן איתו או לא, היא אומרת אפילו במפורש שהיא רוצה להתחתן ומוכנה להתפשר רק כדי לא להישאר לבד.



הדמות הראשית נשית בספריו של אלן ברדלי

אלן ברדלי כתב את סדרת הספרים על פלביה דה לוס, ילדה בת 11. יש לה שתי אחיות גדולות ממנה, אופליה (פילי) ודפי. הן גרות עם אביהן  (אמן מתה כשפלביה הייתה בת שנה) בטירה גדולה יחד עם המשרתת גברת מאלט ודוגר, בעל הרבה תפקידים בבית וחבר טוב של אביהן. העלילה מתרחשת בשנת 1950.

פלביה היא אומנם רק בת 11, נחשבת ילדה, אולם היא מאוד פקחית, היא מתעניינת בכימיה ובעיקר ברעלים, היא קוראת המון ספרים, כתבי עת ועוד בעיקר על כימיה, יש לה מעבדת כימיה מתקדמת מאוד אשר הייתה שייכת לדוד שלה.
פלביה מאוד מתעניינת במקרי רצח שקורים בכפר הקטן שלהם, בישופ פלייס, ותמיד מגלה לאחר חקירות מי הרוצח.

כרגע יצאו בסדרה שלושה ספרים:
המתיקות שבתחתית הפאי


הגרדום בקרחת היער


דג מלוח בלי חרדל


הדמות של פלביה דה לוס לא מתאימה כל כך לבלוג, אולם בכל זאת החלטתי לכתוב עליה מכיוון שסדרת הספרים היא יוצאת דופן במובן שעדיין לא מקובל לכתוב ספרים שהגיבורה שלהן היא ילדה קטנה בת 11. דבר נוסף יוצא דופן הוא העובדה שהסופר הוא גבר ובכל זאת כאשר קוראים את הספר יש תחושה שילדה היא הדוברת ולא גבר מבוגר.

הדמות של פלביה היא מאוד יוצאת דופן יחסית לילדה קטנה, היינו מצפים מילדה שתתעסק בבובות ועוד דברים שנחשבים לכאורה נשיים, אולם פלביה מתעסקת במובהק בתחום עניין הנחשב גם כיום גברי - כימיה ורעלים.
היא מאוד פקחית, יודעת מה מבוגרים רוצים לשמוע, היא יודעת איך למשוך אותם בלשון כדי שתוכל לגלות ולפתור את תעלומות הרצח בעיירה, היא אומנם מסתבכת בצרות אך לא בצורה קיצונית שתעמיד את חייה בסכנה, היא מאוד מחושבת ויחסית לילדה קטנה היא יודעת להסתדר לבד.

יום שלישי, 19 באוגוסט 2014

דמות האישה בספר "החיים הסודיים של אמא ללא הפסקה"/פיונה ניל

הספר מספר על לוסי סוויני, נשואה לטום (אדריכל), יש להם 3 ילדים: סם בן 9, ג'ו בן 5 ופרד בן שנתיים וחצי.
לוסי ביחד עם טום כבר 12 שנה ולפני 8 שנים היא עבדה במפיקת חדשות בטלוויזיה, היא עזבה את העבודה לאחר שלא הצליחה לשלב בין עבודה לאמהות ונשארה בבית לגדל את הילדים.
הספר פותח ביום הראשון ללימודים והעובדה שבנה הקטן, פרד, מתחיל ללכת לגן, הדבר גורם ללוסי לתהות בקשר לחייה,מה המקום שלה, מה היא רוצה לעשות בחיים ועוד.

הכינויים של לוסי:
ללוסי יש מנהג, כאשר היא מתארת בספר אנשים מסויימים היא לא תמיד משתמשת בשמותיהם אלא קוראת להם בכינויים שהמציאה בהתאם לאופי או מראה חיצוני. כך למשל בעלה הוא "הבעל עם הפתיל הקצר", האמא המושלמת היא "אמא מדהימה מספר 1" ואחד האבות שמוצא חן בעיניה מכונה "עקר הבית הסקסי", אם נוספת שמוזכרת בספר מכונה "אימא אלפא".
חברתה הטובה אמה, נקראת "החברה עם הקריירה המצליחה כנגד כל הסיכויים", חברה אחרת, קאתי, נקראת "החד הורית הסקסית".



כאשר קוראים את התקציר מאחורה או מנסים לנחש על מה הספר, נראה שלפנינו עוד ספר על אמהות שמזכיר את הספר "אין לי מושג איך היא עושה את זה", אך זה לא המקרה.ניתן להשוות בין הספרים דווקא בגלל השוני הבולט ביניהם. אם הדמות של קיית בספר "אין לי מושג איך היא עושה את זה" היא מסודרת, עובדת בעבודה של גברים, מפרנסת עיקרית בבית ועוד, הדמות של לוסי היא ההיפך הגמור ממנה, אישה שעזבה את עבודתה כדי לטפל בילדים, מישהי מבולגנת, שנראית מוזנחת, לא יודעת מה לעשות עם עצמה בחיים ומרגישה מבולבלת. אגב, שני הספרים מתרחשים באנגליה, לונדון.

שתי הדמויות מדברות על פמיניזם:
לוסי מציינת שהיא באה מבית פמיניסטי, אימה טענה כי "בית מסודר הוא אנטי פמיניסטי. נשים צריכות להקדיש זמן רב יותר לשיפור מתמיד של מוחן ופחות זמן לסידור של ארון כלי המיטה, אם הן רוצות לנתץ את האזיקים הביתיים המונעים מהן לממש את הפוטנציאל האיטלקטואלי שלהן" (עמ' 22)
אולם למרות זאת לוסי היא כביכול ההיפך מפמיניזם, היא עזבה את העבודה כדי לגדל ילדים וזה עיקר החיים שלה כיום, גידול הילדים ודאגה לבית. אולם גם את זה היא לא עושה כפי שהיו מצפים כביכול מאישה, היא עדיין נכשלת בכך מכיוון שהיא בלגניסטית. נראה שמשתי הבחינות לוסי נכשלת, גם מבחינת הפמיניזם וגם מבחינת השוביניזם.
קיית בספר "אין לי מושג איך היא עושה את זה" לעומת זאת, נתפסת כפמיניסטית ממש, היא ממשיכה בעבודה שלה, ואף נחשבת למפרנסת עיקרית בבית שלה.
יש להזכיר שבסוף הספר קיית עזבה את העבודה שלה ובכך הפכה ללוסי, רק יותר מאורגנת.

סדר היום של שתיהן הוא עמוס, אולם בעוד סדר היום של לוסי נראה כך:
קמה בשש וחצי, הכינה שני תיקי אוכל, לקחה את הילדים לבית ספר, לקחה את הילד הקטן לגן, הלכה לקניות, עשתה כביסה, הלכה לקחת את הילד הקטן מהגן, הילדים חוזרים מבית ספר, שיעורי בית, ארוחת ערב, אמבטיה, סיפורים.
היא מתארת חיים של שגרה, "מחזור אינסופי של בישול, ניקיון, כביסה וגיהוץ".
מכיוון שהיא עקרת בית, גם סדר היום של קיית דומה אולם לרוב היא לא נמצאת שם כאשר הילדים הולכים לבי"ס או הולכים לישון מכיוון שהיא נמצאת תמיד בנסיעות מטעם העבודה שלה.

נקודה נוספת להשוואה בין שתי האמהות היא ששתיהן אמהות שמרגישות רגשות אשם, נראה שזה לא פוסח על אף אחת למרות האופי השונה בין שתיהן.
לוסי מתארת מצב שבו היא יוצאת עם חברות אך יוצאת לפני הזמן כדי לא להישאר בבית בזמן ההשכבה לשינה ומתארת לעצמה שבטח יש בלאגן בבית ובעלה יאשים אותה בכך. לוסי העקרת בית עדיין חשה רגשות אשם שהיא מתקשה להתמודד עם כל המטלות שלה בבית.
קיית לעומת זאת חשה תמידית רגשות אשם בגלל שהיא עובדת הרבה שעות ולא נמצאת עם ילדיה.

אם כן נראה ששתי הספרים מתארים חיים של אמא, אולם למרות השוני ביניהן ובחייהן אנו רואים כי שתיהן מייצגות מודל מסויים של אמהות, ולצערי הרב נראה מהספרים ששני המודלים לא ראויים לחיקוי וקשה לעמוד בהן. לא ברור מה ההשפעה של זה על נשים אשר קוראות את הספר אך זה בהחלט תורם לאיך שהן תופסות את העולם.



הכותבת היא פיונה ניל, נשואה עם שלושה ילדים (כתוב מאחורי הספר), נראה שהכותבת מתארת את שגרת חייה, יכול להיות שיש קווים מקבילים, רק אמא יכולה לכתוב ספר על איך זה להיות אמא.

פרק ראשון מתוך הספר - http://www.text.org.il/index.php?book=0802015
אתר הבית של פיונה ניל - http://www.fionaneill.co.uk/home

יום חמישי, 31 ביולי 2014

דמות האישה בספר "אין לי מושג איך היא עושה את זה"

הספר "אין לי מושג איך היא עושה את זה" נכתב על ידי אליסון פירסון. (נעשה גם סרט)



הספר מספר על אישה בשם קיית רדי (שם משפחתה הוא שאטוק אולם היא שמרה על שם משפחתה הקודם והיא משתמשת בו בעבודתה), היא עובדת בתור מנהלת תיקי השקעות, היא נשואה לריצ'רד, ארכיטקט, ויש לה שני ילדים, אמילי בת 6 ובנג'מין בן שנה.

מסופר על ההתמודדות של קיית עם היותה אמא ובנוסף לכך אישה עובדת במקום גברי מובהק שבו אין מקום לאישה כביכול.

נראה שלאורך הספר קיית מנסה להתמודד עם כמה דברים:

  • היא מנסה להתמודד עם רגשות האשם שלה על כך שהיא לא מבלה מספיק עם הילדים שלה בגלל העבודה שלה.


היא מחזיקה מטפלת בשם פולה, אולם לפי התיאורים שלה נראה שהמטפלת לא עושה את עבודתה כראוי והדבר רק מוסיף לתחושות האשם של קיית.

  • היא מנסה להתמודד במקום עבודה גברי שבו הגברים רק מחכים לכך שהיא תשתמש בילדיה כתירוץ ויוכלו לפטר אותה.

היא מספרת על גיא, העוזר שלה, שרק מחכה לטעות שהיא תעשה ויוכלו לפטר אותה, הוא כל הזמן מחפש מתי היא מאחרת וטוען שזה בגלל הילדים שלה.
הבוס שלה שנוהג לקרוא לה חמודה ולהשתמש בשפה גסה, היא לא יכולה להעיר לו או להתלונן על כך מכיוון שאז תמצא עצמה בלי עבודה.
היא אף אומרת בספר שאם צריך להמציא סיבה לאיחור שלה עדיף שזה לא יהיה קשור לילדים או משפחה מפני שגברים רואים זאת כתירוץ מאוס והם מסתכלים עליה בעין עקומה, רצוי שתמציא תירוץ "גברי".

בחלק השלישי של הספר בעמ' 188 קיית מנהלת שיחה עם מומו (מתלמדת בחברה) אשר שואלת אותה איך היא יכולה לגדל ילדים ולעבוד. קיית אומרת לה "הכל עניין של מידור, ילדים זה מדור אחד, העבודה למדור אחר וצריך למנוע מהם לדלוף אחד לתוך השני, זה קשה אבל לא בלתי אפשרי"
נראה שהאמירה הזאת מבטאת בעצם את האמונה של קיית בכך שיש אפשרות לשלב בין עבודה לאמהות והיא אף נחושה להצליח בכך ולהוכיח את הטענה שלה.

בעמוד 301 קיית מספרת על ישיבה שהיא מעבירה ועל כך שאחד העובדים יוצא מוקדם בגלל הילדה שלו וכולם משבחים אותו על כך, בלב היא רוטנת. היא אומרת "כשגבר מכריז שהוא צריך לצאת מהמשרד כדי להיות עם הילד שלו לצרכי בילוי, משבחים אותו על חוסר אנוכיות, כשאישה מודיעה שהיא צריכה להיות עם ילד חולה היא בלגניסטית, בלתי אחראית".


  • היא מתמודדת עם האמהות האחרות, אמהות של ילדים אשר לומדים עם ילדיה בבי"ס, היא קוראת להם "אמאפיה" (אמא+מאפיה) מכיוון שהיא חשה שישנה מעין התארגנות נשית של כל האמהות שאינן עובדות נגדה מכיוון שהיא אמא שכן עובדת.
הסופרת אומנם מתארת מציאות קיימת אך ניתן להסתכל על כך גם במעין ביקורת, דווקא נשים הן אלו שלא נותנות לקיית להרגיש טוב עם עצמה בתור אישה מכיוון שהיא גם עובדת וגם אמא, אלא להיפך, הן גורמות לה לתחושות אשם על כך שהן עזבו עבודה ונשארו בבית לגדל ילדים ואילו קיית ממשיכה לשלב ביניהם.

קיית אומרת שדווקא נשים שמסתכלות עליה חיה חיים כפולים (משפחה ועבודה) רוצות לדחות את לידת הילדים וכשמגיע הרגע שהן רוצות ילדים הן צריכות לעבור טיפולי הפריה. נראה שזה ההסבר שלה מדוע היא הקימה משפחה אך ממשיכה לעבוד בעבודה שלה.

  • היא מנסה להתמודד עם הוריו של ריצ'רד, ברברה ודונלד, אשר חושבים שאישה שיוצאת לעבוד היא עוף מוזר ושהיא לא יכולה לשלב בין משפחה לעבודה והיא חייבת לבחור, כמובן במשפחה. לאורך הספר אנו רואים כיצד אימו של ריצ'רד, ברברה, עוקצת בלי הרף את קיית על גידול הילדים ועל איך היא מטפלת בבעלה.

באחד מהשיחות שלהן, ברברה שואלת את קיית מי יטפל בריצ'רד, קיית עונה לה שהוא יכול לטפל בעצמו.
בשיחה אחרת, דונלד מציע שהיא תפחית בשעות העבודה שלה כדי לטפל בילדים.



  • היא מתמודדת עם הצורך לשלב בין משפחה לעבודה
קיית מספרת כי יש לה תחושה שרוב הכתבות בעיתונים והמחקרים שנעשים הם כדי לגרום לה תחושות אשם, מכיוון שרובם עוסקים בכך שילדים הורסים לאישה את הזוגיות/העבודה, או בכך שהעבודה גורמת לילדים נזק נפשי וכן הלאה.
נראה שמחקרים אלו מנסים לחזק את התחושה אצל נשים שהיא לא יכולה לשלב בין השניים אלא חייבת לבחור.

  • בנוסף היא מנסה להתמודד עם בעלה, היא מצפה ממנו שייקח אחריות על הבית ויעשה מטלות, אולם לתחושתה הוא לא משתף פעולה, מצד שני היא יודעת שהוא סבלני אליה מפני שהיא לא נמצאת הרבה בבית.
הייתי רוצה להעיר על כך שלא ברור לי למה קיית צריכה להעריך את בעלה שנותן לה לעבוד בעבודה "גברית" שלוקחת הרבה שעות וכוללת נסיעות למקומות שונים בעולם. הרי אם זה היה הפוך, גבר שטס הרבה ועובד הרבה שעות ואישה שיושבת בבית ומסדרת, לא היינו שומעים שהוא מעריך את זה שהיא נותנת לו לעבוד.

סוף הספר
קיית מחליטה לעזוב את העבודה שלה, גם זה קורה רק לאחר שבעלה עוזב אותה מכיוון שהיא לא מקדישה לו זמן, היא מחליטה לעבור לגור ליד אמא שלה עם משפחתה, לעזוב את העבודה ולגדל את ילדיה.
הסוף הזה הוא לא מה שמצפים למצוא בספר שכביכול שואף לפמיניזם, או שניתן לנתח אותו מהצד השני שהמחברת התכוונה להראות לקוראים עד כמה זה בלתי אפשרי לשלב בין קריירה לאמהות.
אולם הסוף עצמו הוא דיי פתוח ונראה שקיית חוזרת לעבודה שהיא יודעת לעשות הכי טוב ושוב מנסה לשלב בין עבודה למשפחה אולם זה ייעשה בדרך שלה.



נראה שעצם הכתיבה כאן על היפוך התפקידים הוא זה שהופך את הספר לחשוב עבור נשים רבות ורצוי שיהיה גם עבור גברים.

יש לציין שהכותבת היא אישה, כך שהדבר משפיע על צורת הכתיבה ועל העלילה, לאישה כותבת יש ידע "מבפנים" על תחושות אשם עצמיות ומהסביבה, על ההתלבטות שלא נגמרת - האם להמשיך לעבוד ולהיות אמא או לעזוב את העבודה ולהיות אמא במשרה מלאה (כפי שקיית מציינת שרוב חברותיה עברו להיות).
מה גם שעצם הבחירה של הסופרת לתת לדמות של קיית עבודה "גברית" כמנהלת קרן השקעות רק מחדדת יותר את ההבדלים הגבריים ומחזקת יותר את ההתמודדות עם האמהות והעבודה.
גם סיפור הרקע של קיית מוסיף, היא באה מבית שבו אביה היה שיכור ובזבז כספים על המצאות, הוא גם בגד הרבה באמא שלה, נראה שזה גרם לקיית, כפי שהיא מציינת כמה פעמים בספר, להיות תחרותית, לרצות להרוויח הרבה כסף וללמוד להתמודד עם קשיים.

הספר יצא לאור בשנת 2007 אולם גם כיום בשנת 2014 הוא חשוב, מפני שעדיין נשים עובדות צריכות להתמודד עם הסביבה ועם עצמן באשר לשאלה, האם הן יכולות לשלב בין אמהות לעבודה או שעליהן לבחור ביניהם, וגם כאן אין באמת בחירה מפני שהחברה דוחפת אותך לבחור באמהות תמיד. אישה שבוחרת לשלב בין השניים או בוחרת רק עבודה נידונה לנצח שיסתכלו עליה בעין עקומה, גם מצד גברים וגם מצד נשים.



לקריאה נוספת:
"אין לי מושג איך היא עושה את זה": שרה ג'סיקה פרקר פמינסטית


נעשה סרט על הספר


יום רביעי, 16 ביולי 2014

שבע ממלכות - ביטרבלו

ביטרבלו הוא הספר השלישי בטרילוגיה של שבע ממלכות.
ביטבלו הפכה למלכת מונסי בספר הראשון, מחוננת, בגיל 8. הספר השלישי נפתח בתקציר למה שקרה לפני שברחה עם אימה. כיום היא בת 18, ומנסה למלוך על ממלכת מונסי אשר מתאוששת מ-35 שנות מלוכה אכזריות מצד המלך לק (קטסה הורגת אותו בספר מחוננת). היא מתמודדת עם תעלומות, פוגשת אנשים חדשים במהלך שיטוטים ליליים, ומתאהבת בסאף (צעיר מחונן ממונסי אשר גדל בלינד).



הספר ביטרבלו הוא דיי שונה מהתבנית של הדמות הראשית של נערה בספרי הפנטזיה. יש הרבה דברים שלא מסתדרים בתבנית הרגילה כפי שאראה כאן.




הנערה בגיל ההתבגרות
ביטרבלו היא בת 18.

יש בה משהו מיוחד, שונה 
ביטרבלו לא מיוחדת, היא רגילה לגמרי, והיא אף מרגישה כזאת, לא מיוחדת, לא יפה, בינונית ורגילה.

היא לא נסיכה
ביטרבלו היא מלכה, בכך היא יוצאת דופן בתבנית של הנערות בספרי פנטזיה, מכיוון שרובן הן ללא תואר, רובן "פשוטות עם", רגילות. היא היחידה שיש לה את התואר הכי גבוה.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם 
ביטרבלו אינה קשוחה, היא אינה לוחמת, להיפך, היא ילדה מתבגרת רגילה בגיל 18, אשר מתמודדת עם השינויים שלה וכך גם עם שינויים של אחרים. המעבר שלה לגיל 18 מלווה במאבק עם היועצים המבוגרים שלה ועם שאר אנשי הארמון מכיוון שהם תופסים אותה כילדה קטנה שיש להגן עליה בעוד היא טוענת שהיא כבר גדולה ומסוגלת להתמודד עם דברים.
זה המאבק העיקרי שלה לאורך כל הספר, המאבק על הצורך לדעת ושיפסיקו להסתיר ממנה דברים.

לא דופקת חשבון לאחרים
ביטרבלו משתדלת להיות מאוד מנומסת, לא בטוחה מה נדרש ממנה כמלכה, לא בטוחה כיצד היא צריכה להתנהג. לרוב היא מתנהגת כפי שמצופה ממנה.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
שני ההורים שלה מתו. אשן, אימה, מתה בגלל לק שרצח אותה כאשר ברחה ממנו עם ביטרבלו. אביה, לק, נרצח על ידי קטסה.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
הוריה אומנם מתים אך הם ממשיכים להשפיע עליה ועל חיי האנשים בממלכה, בעיקר אביה שהיה מלך סדיסט ואכזרי שגרם לאנשים לעשות דברים נוראיים.

תיאור גופני שונה, לא עדינות 
התיאור הגופני שלה גם שונה, היא אינה יפה בצורה יוצאת דופן, היא פשוטת מראה, היא גם קטנה יחסית, כנראה נמוכה.

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
גם כאן יש חריגה מהתבנית. כפי שהזכרתי קודם מה שמעסיק אותה לרוב זה לגלות את סודות הממלכה ואת כל מה שמסתירים ממנה. בין לבין היא נלחמת על חייה אך לא ממש באופן פיזי כי אם אחרים הם ששומרים עליה.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
כמו בספר מחוננת, מערכת היחסים היא עלילת משנה בסיפור אבל נראה שהיא לא בתבנית הרגילה של בחור ובחורה שרוצים להתחתן. במהלך השיטוטים שלה בעיר, ביטרבלו פוגשת את סאף, הם נהפכים לידידים מפני שהוא לא יודע שהיא המלכה. לאט לאט הם מתאהבים, מוזכר פעם אחת שהתנשקו במסגרת חג כלשהו, ופעם אחת נרמז שהם שכבו. מעבר לזה אין תיאורים של ממש של מערכת היחסים שלהם, בנוסף הם אינם מצהירים על כוונה להתחתן, ושניהם אף מסרבים להישאר יחד אחד בשביל השני.

"סאף, אם לא היית מסתבך בגלל הכתר עדיין היית עוזב?"
"כן, היית מפסיקה להיות מלכה למעני?"
"מובן שלא"
(ביטרבלו, עמ' 522)

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים
אין משולש אהבה.

יש התייחסות ליחסי מין 
יש רמיזה למה שעתיד לקרות (עמ' 472) ולאחר מכן בפרק 40 בעמ' 475 נאמר שהיא לוקחת ארסנית, צמח שמונע הריון.
זו הפעם הראשונה והיחידה שיש התייחסות לקיום יחסי מין ביניהם.

עזיבת ההורים – התבגרות
ביטרבלו לא עזבה את הוריה, היא נעזבה על ידם מכיוון שמתו. ההתבגרות שלה היא מול היועצים שלה מתקופת שלטונו של אביה, מול הדמויות המוכרות מהספר מחוננת, קטסה, פו, לורד גידון, ראפין, הלדה ועוד.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
הדבר לא מוזכר כאן, השינוי היחיד שמתרחש הוא שינוי לטובה, אין מלחמה, ביטברלו משקמת את ממלכת מונסי, מקימה מחדש משרדים, משפצת את העיר ועוד.



הערה: הספר ביטרבלו הוא אומנם השלישי בטרילוגיה אך מבחינה כרונולוגית (כבר ציינתי את זה בעבר) כדאי לקרוא את הספר אש קודם, אחרי זה את מחוננת, ולבסוף את ביטרבלו.
בספר השלישי, כל הקצוות מתחברים, אנו פוגשים שוב את הדמויות העיקריות מהספר מחוננת ואף פוגשים את ליידי אש, כשהיא כבר מבוגרת מאוד בגילאי ה-50, כאשר לראשונה שבע הממלכות מגלות שיש מדינה נוספת מעבר להרים, ארץ הגאיות.

יום רביעי, 9 ביולי 2014

דמות האישה בספר מתח/בלשות - "אותי אתם מחפשים"

ברוב ספרי המתח והבלשות, אם לא בכולם, הדמות הראשית היא של גבר. אמנדה קייל ויליאמס כתבה ספר מתח/בלשות שבו הדמות הראשית היא של אישה.
לפי כל התיאורים ותכונות האופי שלה המתוארים בספר היא מתנהגת כמו הדמויות הגבריות בספרים אלו. נראה שהעובדה שהדמות הראשית היא דווקא של אישה קשורה לכך שכותבת הספר היא אישה. רוב ספרי המתח שבהם דמות ראשית גברית נכתבים על ידי גברים.
ישנם 3 ספרים בסדרה אך תרגמו רק את הראשון



על הספר: אותי אתם מחפשים/ אמנדה קייל ויליאמס
דמות ראשית: קי סטריט.
את שמה הפרטי קיבלה מסבה האסייתי ואת שם המשפחה מההורים המאמצים.
מקצוע: בלשית פרטית, מוסרת צווים וסוכנת להשבת ערבויות.
היא אלכוהוליסטית בגמילה, אוכלת המון ג'אנק פוד.
עבודה קודמת: מנתחת התנהגות באף-בי-איי
היא גודלה על ידי סבה וסבתה עד שנרצחו והיא עברה לבית יתומים. מוצאה הוא סיני-אמריקאי.
הוריה הביולוגים היו נרקומנים.
יש לה אח שאומץ גם הוא, המוצא שלו הוא אפרו-אמריקאי. היא מספרת על ההבדלים ביניהם, דווקא ממנה בגלל המוצא שלה ציפו להיות ילדה טובה ומצטיינת, היא בחרה לעשות שטויות ולמרוד. אחיה בחר להיות ילד טוב וכיום הוא גר עם בן זוג.
גרושה

כל התיאור הזה מופיע בעמוד הראשון לספר, נראה כי כאשר הסופרת כתבה את הספר היא התבססה ממש על כל הכללים הנהוגים בכתיבת ספרי מתח, רואים כאן את הגיבור שפוטר מעבודתו מלאת התהילה, הופך למכור, לא אכפתי, עייף, מלוכלך. אבל כאן הדמות היא של אישה. לאורך כל הספר לא מוזכר שיש לה בעיה עם כך או שהיא מתמודדת עם יחס שונה מדי, היא אומנם מאוד רזה וקטנה ולכן קצת מתקשה בקרב פנים אל פנים אך נראה שהיא מאוד נחושה ועקשנית, נראה שדווקא בגלל שהיא דמות נשית בעולם גברי (עולם המשטרה).

בעמוד 20 נראה שהסופרת מודעת לעניין היוצא דופן של דמות ראשית נשית בספר מתח, לכן היא מציינת שקי סטריט נפגשת עם פסיכולוגית והיא אבחנה שיש לה מקרה קשה של קנאת פין.
היא מאוד משכילה לפי התיאורים: תואר בקרימינולוגיה, דוקטורט בפסיכולוגיה התפתחותית, 8 שנות ניסיון באף-בי-איי.

היא מכורה לאלכוהול, היא מודעת לעובדה שזה הרס לה את הקריירה. שוב אנו רואים קווי דמיון לספרי מתח/בלשות אחרים בהם הדמות הראשית הגברית היא אלכוהוליסטית בגמילה, הגבר מתמודד עם הרס הקריירה שלו, מוצא את הדרך לזרועות החוק בדרכים אכיפות ומעורב בחקירה משטרתית ראשית למרות שהוא לא שוטר.

דמות משנית גברית היא של המפקח ארון ראוזר, ידיד של קי, גילו קרוב לחמישים, בסוף הספר הם הופכים לזוג.
גם בנושא מערכת יחסים רומנטית בין הדמויות רואים איך היוצרות התהפכו, אם עד עכשיו בספרים הדמות הגברית שוכבת עם בחורות ומנהלת רומן עם קולגה שלה, כך גם בספר הזה. קי בהתחלה שוכבת מדי פעם עם בעלה לשעבר, לקראת סוף הספר היא מנהלת רומן עם המפקח, הידיד שלה.

לאורך כל הספר, מההתחלה, מתייחסים לרוצח כאל גבר, גם הרמזים במהלך הספרים ניתנים לפירוש כאילו הרוצח הוא גבר, רק בסוף עם הצטברות הראיות והגילוי אנו מבינים כי הקורא/ת נפלו בפח. אולי הסופרת רצתה להעביר בכך מסר, אולי זה פשוט נראה לה כמו תפנית מוצלחת, כך או כך ניתן לקחת את זה כלקח לעצמנו, הקוראים, כי אין להניח אף פעם הנחות, לא לחשוב שבגלל שמישהו עושה משהו ספציפי הוא גבר או אישה.
בדיוק כפי שנראה בספר, הרי אם נתאר לאחרים את התיאור של קי סטריט ללא הציון של מינה, הרוב יגידו שמדובר על זכר. סוף הספר הוא מפתיע ולא צפוי, אך הדבר מתבקש בשביל ספר כל כך לא צפוי. לא רק שהדמות הראשית היא אישה אלא גם מסתבר שהרוצח בספר הוא אישה בעצם.


יום שני, 16 ביוני 2014

דמות האישה בספריו של ניקולס ספארקס

ספרי ניקולס ספארקס Nicholas Sparks

תראי אותי See me
הספר מסופר מנקודת המבט של קולין ומריה לסירוגין.
מריה סנצ'ז בת 28, עורכת דין במקצועה, ממוצא מקסיקני. קולין בן 28, לומד להיות מורה, מתאמן באומנויות לחימה משולבות, עם קעקועים.

הם מכירים במקרה, לאחר שאחותה של מריה, סרינה, מגלה כי היא לומדת עם קולין כמה קורסים היא משכנעת אותם להיפגש, מריה וקולין מתאהבים והופכים לזוג.

אך יש כמה דברים המפריעים לזוגיות שלהם. קולין אשר בעברו מעצרים והסתבכויות עם החוק, עליו להיזהר כי אם יעשה טעות הוא עלול למצוא עצמו בכלא.
מריה אשר מתמודדת עם מקרה קשה מעברה כתובעת, היא עברה דירה במחשבה שזה נגמר וזה מאחוריה אך לפתע מגלה שאותו אחד שהטריד ועקב אחריה במקום הקודם עושה זאת גם עכשיו.
היא צריכה להתמודד עם זה וגם עם קולין אשר מוכן להקריב עצמו ולהיכנס לכלא כדי לשמור על מריה.

הערה - הספר הזה יוצא דופן יחסית מפני שהוא לא מתאים לאף אחת מהקטגוריות של התבניות המצויינות בסוף הפוסט.
הספר כתוב טוב ומעניין, כמעט כמו ספר מתח, הסוף אכן מפתיע מעט.



עיקול בדרך A Bend in the Road
הספר מתאר את האירועים מצד מספר בגוף ראשון שמספר על מה שקרה לפני יותר מ-13 שנה. הוא מספר על התאונה של מיסי ראיין, על תחושותיו ואיך הוא מתמודד עם זה.

במקביל הספר מספר את העלילה שמתרחשת כשנתיים לאחר מותה של מיסי. שרה אנדרוז מגיעה לעיירה והיא עובדת כמורה בבית הספר, היא המורה של ג'ונה, בנו של מיילס ראיין. שרה היא גרושה ולא יכולה ללדת ילדים (זו הסיבה שהתגרשו).

לאט לאט שרה ומיילס מתאהבים אולם כשהכל נראה טוב אחיה, בראיין, מספר לה על התאונה של מיסי, מי באמת עשה את התאונה והרג את מיסי - הוא.

שרה משכנעת את אחיה לספר למיילס, שניהם הולכים למיילס ושם בראיין מספר לו מה קרה. מיילס מתרגז הוא צועק על שניהם, אומר לשרה שהוא לא רוצה לראות אותה יותר ולוקח את בראיין למעצר. בדרך מיילס נוסע כמו משוגע ושניהם כמעט עושים תאונה.

שרה מגיעה למקום התאונה ולוקחת את בראיין לבית החולים, מיילס מתחיל להבין מה קרה וששרה לא אשמה, אולם הוא עדיין כועס עליה ורוצה להיפרד ממנה.

אולם לבסוף הם נשארים יחד.



הטוב שבי The Best of Me

העלילה מספרת על דוסון קול, בן 42, עבד באסדת קידוח נפט ומתאושש לאחר תאונה באסדה, מקבל הודעה לחזור לעיירה שאותה עזב לפני 20 שנה, אדם בשם טאק הוסטטלר שהיה לו כמו אבא נפטר והוא צריך לחזור לעשות את הסידורים הנדרשים.

משפחתו הייתה משפחה שרובה ישבו בכלא, הם היו סוחרי סמים, אלכוהוליסטים, מכים, מתעללים ועוד. אביו של דוסון הכה אותו בעיקר בגלל שהיה שונה משאר בני המשפחה, הוא היה תלמיד טוב ולא הסתבך בצרות. אביו הכה אותו עד שהגיע לגיל 16 ואז כבר היה מספיק חזק להילחם נגד אביו ואז גם ברח, וכך פגש בטאק, הוא נתן לו מחסה במוסך שלו ועבודה. בתיכון גם פגש את אמנדה קולייר, ממשפחה עשירה והם הפכו לזוג.

לאמנדה לא היה אכפת שהוא ממשפחת קול וכביכול הם לא אמורים להיות יחד. אולם לשאר העיירה ובעיקר למשפחתה זה הפריע וניסו להפריד ביניהם, הוריה סירבו לדבר איתה ואיימו לסלק אותה מהבית. בסוף התיכון היא התקבלה ללימודים אולם הוריה דרשו ממנה להיפרד ממנו אם לא הם לא יממנו לה את הלימודים, דוסון לא רוצה להרוס את חייה ונפרד ממנה.
אמנדה נוסעת ללימודים ודוסון נכנס לכלא לארבע שנים, לאחר שפגע בתאונה באדם שרץ והרג אותו.

אמנדה קולייר כיום בת 42, נשואה עם שלושה ילדים. שניהם נפגשים יחד, מעלים זכרונות ומתאהבים שוב כאשר אמנדה מתלבטת מה לעשות.
לבסוף היא מחליטה לחזור הביתה ובדרך מקבלת הודעה שבעלה ובנה היו מעורבים בתאונת דרכים, מצבו של בנה מדרדר והוא זקוק להשתלת לב.
במקביל דוסון שנשאר בעיירה מגיע לבר שבו שני בני דודיו מרביצים לאדם אחר שהוא בנו של האדם שדוסון הרג בזמנו. דוסון מציל את אלן, הבן של ההרוג, אבל אחד מבני הדודים יורה בדוסון בראשו ודוסון מת.
הלב של דוסון הוא שהציל את חיי בנה של אמנדה.




להתחיל מחדש Safe Haven

העלילה מספרת על קייטי (ארין לשעבר), מלצרית שמגיעה לעיירה קטנה, היא ברחה מבעלה, קווין, שנהג להכות אותה. בעיירה היא מוצאת עבודה במסעדה כמלצרית, בין השאר היא פוגשת במכולת השכונתית את אלכס, אלמן עם שני ילדים.
לאט לאט שניהם מתקרבים אחד לשנייה והופכים לזוג, קייטי מספרת לאלכס על עברה הבעייתי עם בעלה שהכה אותה.
במקביל, במשך כל החודשים שקייטי נעלמה לבעלה, הוא ממשיך לחפש אותה, לאחר כחצי שנה הוא מצליח לעלות על עקבותיה.

קווין מוצא את קייטי לבסוף, הוא עוקב אחריה ואחרי אלכס וילדיו לחנות, אלכס היה צריך לצאת לנסיעה וקייטי נשארה לשמור על הילדים. קווין מנסה לשרוף אותם בתוך הבית אולם הם מצליחים לברוח, קייטי מעכבת את קווין והילדים בורחים, בדרך הם פוגשים באביהם, הוא שם אותם אצל השכנים ונוסע לעזור לקייטי, במהלך האירועים קווין מצליח לברוח ונוסע לביתה של קייטי. הם מגיעים לשם ולבסוף קייטי וקווין מתעמתים ביניהם והיא יורה בו כהגנה עצמית.

בסוף הספר קייטי ואלכס ביחד.



היומן The Notebook

הסיפור מסופר מנקודת מבטו של נוח קלהון, נוח בן 80 והוא מספר מה קרה בשנת 1946, על בחורה שהוא פגש ועל מה שקרה להם כשנפגשו שוב אחרי כמה שנים.
הבחורה היא אליסון נלסון, הם נפגשו בשנת 1932, כשאבא שלה הגיע לעיירה שבה נוח גר, הם בילו שלושה שבועות בקיץ ולאחר מכן נפרדו מכיוון שאליסון הייתה צריכה לחזור הביתה, הם נשבעו שתמיד יאהבו אחד את השנייה ונוח כתב לה במשך שנתיים מכתב פעם בחודש אבל מעולם לא קיבל תשובה. שניהם חשבו שהאחד שכח מהשנייה אולם הם נפגשים שוב בשנת 1946 כאשר נוח בן 31, גר לבד בבית שנשבע לקנות ולשפץ לו ולאלי, ואלי בת 29 ומאורסת ללון, בחור שפגשה במהלך המלחמה.
במהלך שלושת הימים אלי ונוח מתאהבים שוב ומתוודים על אהבתם, הם מגלים שאמא של אלי החביאה ממנה את המכתבים של נוח כדי שאלי תשכח אותו, לבסוך לון מגיע לעיירה כדי להחזיר את אלי אליו אבל היא בוחרת לחיות עם נוח.

הסיפור מסופר ע"י נוח לאלי מכיוון שאלי חולה באלצהיימר, הם כתבו את הסיפור כדי שאלי תוכל להיזכר, כבר ארבע שנים הם מתמודדים עם המחלה שלה, נוח מספר שמדי פעם היא מזהה אותו, לעיתים היא לא מזהה והיא בוכה וצורחת כי היא לא מכירה אותו, סוף הספר מספר בעיקר על ההתמודדות של נוח עם המחלה של אלי, על כך שהוא לא מוותר עליה למרות הכל ולמרות שהיא לא זוכרת מי הוא, כל יום הוא נפגש איתה, מקריא לה, משוחח איתה, מפלרטט איתה, והרגעים שבהם היא נזכרת בו הם המהנים ביותר בשבילו.


החתונה The Wedding

זהו מעין ספר המשך לספר "היומן". הספר מספר על וילסון לואיס ואשתו ג'יין. ג'יין היא ביתו של נוח קלהון ושל אלי מהספר הקודם. הספר מסופר מנקודת מבטו של וילסון, הוא מספר על כך ששכח את יום הנישואים ה-29 שלו ושל אשתו, לאחר מכן אשתו שוקלת לעזוב אותו, לכן במשך שנה שלמה הוא מתכנן כיצד לפצות את אשתו ליום הנישואים ה-30 וכיצד לגרום לה להתאהב בו מחדש. ברקע מסופר על משפחתה של ג'יין, על נוח קלהון שעכשיו הוא בן 87 ואלי כבר נפטרה.

הערה: לא סיפור אהבה רגיל מכיוון שהזוג כבר נשוי, אבל הדרך שבה הוא נזכר בעבר שלהם, הוא מנסה לגרום לה להתאהב בו מחדש ומצליח, זה הופך את זה לסיפור אהבה מרגש.
בנוסף הספר לא מתאים לתבנית כלל.



בר מזל The Lucky One 

שלושה דמויות עיקריות: אליזבת', קלייטון ותיבו.

אליזבת' (בת') הייתה נשואה לקית' קלייטון. הם התגרשו לאחר חצי שנה ויש להם ילד, בן. הסיפור מתחיל בכך שלוגן תיבו וקלייטון נפגשים. לוגן תיבו הולך לכיוון האמפטון, הוא מחפש את הבחורה שמופיעה אצלו בתצלום, הוא מאמין שהתצלום הוא מעין קמע שהציל את חייו ועכשיו הוא בדרך למצוא את האישה הזאת כדי להודות לה ולהחזיר לה את החוב. הוא פוגש באליזבת', היא האישה שמופיעה בתצלום. הם מתאהבים, לקראת סוף הספר יש להם מריבה על התמונה, בת' מבוהלת מכך שהוא לא סיפר לה שהגיע בגלל התמונה וחושבת שהוא פסיכי חולני. 
התמונה הייתה שייכת לאחיה, דרייק, שנהרג במלחמה בעירק לאחר שאיבד את התמונה.
במקביל היא מגלה על קלייטון דברים חדשים, שהוא נוהג לצלם בחורות עירומות וכי הוא זה שאג להרחיק ממנה גברים ולכן לא היו לה מערכות יחסים רציניות לאחרונה.
לבסוף קית' מת בשיטפון ולוגן ובת' חיים יחד באושר יחד עם בן.

לוגן תיבו - תואר ראשון באנתרופולוגיה, התגייס לצבא אחרי הלימודים, יודע לנגן בפסנתר וכינור, יש לו עיניים כחולות והוא בן 28.
אליזבת' גרין - כמעט בת 30, בלונדינית, מורה לכיתה ב', הייתה נשואה לקית' קלייטון.
קית' קלייטון - בן 31, הגרוש של בת', סגן השריף, בן לאחת המשפחות העשירות והחזקות באיזור, ממרר את חייה.

סגנון כתיבה - כל פרק מספר את הסיפור מהצד של אחת משלושת הדמויות.


מאמין אמיתי True Believer 

שתי דמויות עיקריות: ג'רמי מארש ולקסי דרנל

העלילה: ג'רמי הוא עיתונאי חוקר של מדע, דוריס, סבתה של לקסי, שולחת לו מכתב שיבוא לעיירה בון קריק לבדוק אורות מסתוריים שמופיעים, ג'רמי מגיע, פוגש את לקסי הספרנית, הם עובדים יחד כדי למצוא חומר על האורות המסתוריים ולאט לאט מתאהבים עד הסוף בו הם חיים יחד באושר ולקסי בהריון עם בת, זה נס כי במהלך הספר ג'רמי מספר ללקסי שאשתו עזבה אותו כי הוא עקר.

ג'רמי מארש - שיער כהה גלי, בן 37, עיניים כחולות, גרוש
לקסי דרנל - שיער מתולתל כהה, ספרנית, בת 31.


ממבט ראשון At First Sight

זהו ספר המשך לספר "מאמין אמיתי". לאחר שבסוף הספר לקסי מגלה שהיא בהריון מג'רמי הם מחליטים להתחתן. העלילה בספר השני מספרת על ההתמודדות של ג'רמי עם החתונה שבדרך, על המעבר לבון קריק, התמודדות עם משבר כתיבה, עם ההריון של לקסי ועם כל הסובבים שבטוחים שהם עושים טעות בזה שהם מתחתנים.
בסוף הספר הם מיישרים ביניהם את ההדורים, מתחתנים, על פניו ההריון הולך בסדר אולם במהלך הלידה לקסי נפטרת מתסחיף מי שפיר וג'רמי נשאר לגדל לבד את בתם שנולדה, קלייר.

הערה: במוטיבים החוזרים למטה לא הוספתי בכל המקומות את הספר מכיוון שהפרטים כבר מופיעים בספר "מאמין אמיתי".



מכתב בבקבוק Message in a Bottle 

שתי דמויות עיקריות: תרזה וגארט.

העלילה: תרזה אוסבורן מוצאת מכתב בבקבוק, לאחר שהיא מפרסמת אותו בטור שלה בעיתון היא מגיעה לעוד שני מכתבים שכתב אותו אדם. אלו מכתבים שכתב גארט בלייק לאשתו קתרין שמתה בתאונה. בעקבות המכתבים היא מחפשת את גארט, כאשר היא מוצאת אותו הם מתאהבים אך הם מתקשים לממש את אהבתם מכיוון שכל אחד מהם גר במקום אחר ואף אחד מהם לא מוכן לוותר על החיים שלו. לאחר ויכוח שלהם בנושא גארט מוצא את המכתבים שלו אצל תרזה, הוא מבין שזה לא היה מקרה שהיא הגיעה אליו והוא כועס עליה ועוזב. תרזה באה אחריו והם מדברים על כך, תרזה אומרת לו שהיא לא רוצה להיות איתו כי הוא עדיין אוהב את קתרין, אשתו המתה. לאחר שהיא עוזבת, גארט כותב שני מכתבים, אחד לקתרין שבו הוא נפרד ממנה סופית ואחד לתרזה שבו הוא מבקש סליחה ואומר לה שהוא אוהב אותה ורוצה לחיות איתה. גארט יוצא לים להשליך את המכתב לקתרין בבקבוק אבל נקלע לסערה ומת.

תרזה אוסבורן - בת 36, יש לה ילד בן 12, קווין. התגרשה לפני 3 שנים מבעלה לאחר שבגד בה. היא עיתונאית בבוסטון טיימס, יש לה טור על הורות. שיער חום כהה, עיניים חומות, מרגישה בודדה עד שהיא פוגשת את גארט.
גארט בלייק - בשנות ה-30 לחייו, צוללן, בעל חנות לצלילה, יש לו ספינה. עיניים כחולות, שיער חום, שרירי



סיפור אהבה בלתי נשכח A Walk to Remember 

שתי דמויות עיקריות: לנדון וג'יימי.

העלילה: הסיפור מסופר מנקודת המבט של לנדון קרטר. הוא מספר על שנתו האחרונה בתיכון בשנות החמישים שם פגש את ג'יימי. לנדון קרטר הצטרף לחוג לדרמה בבי"ס ובנוסף נבחר לנשיא מועצת התלמידים, כנשיא של בי"ס הוא צריך בת זוג לנשף שיתקיים ולאחר שאזלו לו כל האופציות הוא מציע לג'יימי ללכת איתו, היא מסכימה, הנשף נגמר ובכך קרטר חושב שגמר איתה את הסיפור. אולם לאחר זמן מה, ג'יימי מבקשת מקרטר טובה, היא מבקשת שישתתף בתפקיד הראשי במחזמר של חג המולד ומסבירה זאת שחשוב לה שהמחזמר השנה יהיה מוצלח במיוחד מכיוון שהיא משתתפת בו והוא מספר את זכרונותיו של אביה. קרטר מסכים ובמהלך החזרות על המחזה הוא מכיר את ג'יימי לעומק, מכיר את חייה ואף מתאהב בה. לבסוף הוא מגלה שג'יימי חולה בלוקמיה והיא גוססת, היא לא תשרוד עד שנה הבאה, לקראת סוף הספר קרטר מגיע להחלטה ומגשים את חלומה של ג'יימי, להתחתן בכנסיה של אביה עם קהל גדול של אנשים.
לא ברור מסוף הספר אם היא מתה או לא.

לנדון קרטר - בן 17, חי עם הוריו אך אימו גידלה אותו לרוב לבדה מפני שאביו חבר קונגרס וכמעט לא נמצא בבית, הוא מרדן, שיער כהה. נשיא מועצת התלמידים.
ג'יימי סאליבן - בת 17, בלונדינית עם גוון דבש, עיניים כחולות, לבושה בפשטות דתית, נחמדה תמיד, מתנדבת לעזור, אביה הוא הכומר הבפטיסטי של העיירה.

הערה - סיפור זה הוא יוצא דופן מבין ספריו של ניקולס ספארקס. הסיפור לא מתאים לתבנית מכמה בחינות, הוא מספר על שני בני עשרה בשנתם האחרונה בתיכון ועל התאהבותם וכיצד הבחורה לימדה את הבחור להיות אדם טוב יותר. רוב ספריו של ספארקס מספרים על אנשים בוגרים בגילאי העשרים המאוחרות עד שנות השלושים המוקדמות.


לילות ברודנטה Nights in Rodanthe

דמות עיקרית: אדריאן וילס ושתי דמויות משניות: אמנדה ופול.

העלילה: לאחר שבעלה של בתה, אמנדה מת, אדריאן בוחרת לספר לבתה על משהו שקרה לה לפני 14 שנה, על גבר שהתאהבה בו באכסניה ברודנטה, במטרה לעודד אותה להתגבר על האבל על מות בעלה.
אדריאן וילס באה לשמור על האכסניה של חברה שלה ושם היא פוגשת באורח היחיד, פול פלאנר, הוא בא לדבר עם רוברט טרלסון על אשתו שמתה בניתוח של פול. במהלך השבוע שהוא שוהה שם, פולר ואדריאן מתאהבים לאט לאט ולומדים להכיר אחד את השני. פול מתכנן לנסוע לבנו באקוודור ולאחר שבוע הוא נוסע אבל מבטיח לה שהוא יחזור. פול לא חוזר, הוא מת במפולת באקוודור.

אדריאן וילס - בסיפור היא בת 45, גרושה  לאחר 14 שנה, עם שלושה ילדים: מאט, אמנדה ודן. (כשהיא מספרת את הסיפור היא בת 60)
פול פלאנר - בן 54, כירורג פלסטי, גרוש לאחר 30 שנה, יש לו בן אחד, מארק.

הערה - גם כאן הסיפור קצת חורג מהתבנית מכיוון שזהו סיפור אהבה קצר בין שני אנשים מבוגרים יחסית, בני 45 ו-54


המנגינה האחרונה The Last Song

דמות עיקרית - רוני.

רוני בת 17 וחצי, עוברת יחד עם אחיה בן ה-10 לגור עם אביהם בעיירת חוף למשך חופשת הקיץ. במהלך העלילה מתגלים הסודות של כל אחת מהדמויות. רוני שנתפסה בניו יורק על גנבה מחנויות, ויל שהיה מעורב עם חברו סקוט בהצתת הכנסיה (בסוף הסיפור רוני מגלה שמרקוס הוא שהצית את הכנסיה), ההתמודדות של רוני מול מרקוס וחבריו שמנסים להרוס הכל.
וכמובן ההתמודדות של רוני עם אביה, עליו היא כועסת לאחר שהוריה התגרשו כשהייתה בת 15. הוא לימד אותה לנגן בפסנתר ובגלל שכעסה עליו היא הפסיקה, אולם לקראת סוף הספר היא מגלה את הסיבה שבגלל היא ואחיה באו לבלות עם אביהם. אביהם חולה בסרטן סופני והוא גוסס, הוא רצה לבלות את חופשת הקיץ יחד איתם בפעם האחרונה.
בסוף הסיפור רוני חוזרת לניו יורק יחד לגור עם אימה, היא וויל ביחד.
רוני מספרת לאימה את הסיפור על מה שקרה בקיץ.

רוני מילר - שיער שחור עם פסים בשיער, לובשת שחור, זרוק, בת 17 וחצי, מנגנת על פסנתר.
ויל בלייקלי - שיער חום, שזוף, בן 18, בן למשפחה עשירה.
בלייז - שמה האמיתי הוא גלדריאל, מסתובבת עם מרקוס, הפלילה את רוני בגניבה מחנות.
מרקוס - בחור מסוכן, אוהב להתעסק באש, גרם לשריפה בכנסיה.


הבחירה The Choice

שתי דמויות עיקריות: טראביס פארקר וגבי הולנד

העלילה: גבי הולנד עברה לגור בעיירה  בעקבות חבר שלה, קווין, שעובד באיזור. היא פוגשת את טראביס פארקר, שכן שלה והוטרינר של העיירה כאשר הכלבה שלה, מולי, נכנסת להריון. לאט לאט גבי וטראביס מתקרבים ומבלים יחדיו למרות שלגבי יש חבר קרוב לארבע שנים.
(יש לציין שהדמות של גבי הולנד בספר מאוד מרגיזה בתיאור שלה, היא צועקת עליו ללא סיבה, מתרגזת עליו, לא נותנת לו לדבר וכאשר הוא מדבר איתה היא מרגישה נבוכה לידו כמו ילדה קטנה)
לבסוף גבי נפרדת מהחבר שלה קווין ובוחרת לחיות עם טראביס, הם מתחתנים ויש להם שתי בנות קטנות. החלק השני של הספר חוזר לשנת 2007, גבי מאושפזת בבי"ח עם פגיעת ראש, כנראה בתרדמת, היא לא מתקשרת עם הסביבה. טראביס וגבי היו מעורבים בתאונת דרכים, טראביס הוא זה שנהג.
טראביס נזכר בסיפור פגישתם וההתאהבות שלהם מכיוון שהוא צריך להכריע בהחלטה קשה, גבי ביקשה ממנו שאם אי פעם היא תהיה בתרדמת הוא ינתק אותה מהמכשירים והיא אפף חתמה על צוואה כזו, טראביס צריך להחליט מה לעשות. לבסוף הוא מחליט שלא לנתק אותה מכיוון שהוא אוהב אותה ומאמין שהיא תתעורר, הוא מעביר אותה למוסד סיעודי שיטפל בה.
בסוף הספר גבי מתעוררת וחוזרת לחיים עם טראביס.

טראביס פארקר - בן 32, גר לבד עם הכלב שלו, מובי, עוסק בספורט אתגרי, וטרינר. (בשנת 2007 הוא בן 43)
גבי הולנד - בת 26 ג'ינג'ית, עיניים כחולות, עוזרת לרפואת ילדים.




ג'ון היקר Dear John

יש בספר שתי דמויות עיקריות ושתי דמויות משנה. הדמויות העיקריות הן ג'ון וסאוונה, דמויות המשנה הן אביו של ג'ון וטים, ידיד של סוואנה.

העלילה: ג'ון טירי מספר על מה שקרה לו בגיל 23 עד היום כשהוא בן 29. ג'ון טירי מספר תחילה על חייו, היכן נולד, איזה ילד היה, איך גדל לצד אביו, בגיל 20 התגייס לצבא כי הוא החליט לעשות משהו עם חייו. במהלך חופשה מהצבא הוא פוגש בסוואנה, סטודנטית בקולג' לחינוך מיוחד, היא מגיעה עם ידיד שלה, טים, ועוד כמה חברים לחוף לפרויקט בניית בתים. לאט לאט הם מתאהבים אך ג'ון צריך לחזור, הם מבטיחים אחד לשני להמשיך לשלוח מכתבים וג'ון מבטיח לה שכאשר הוא ישתחרר הם יתחתנו. כאשר מגיע זמן השחרור של ג'ון קורה האסון במגדלי התאומים, לאחר מכן הוא חותם על עוד שנתיים בצבא, במהלכן סוואנה כותבת לו פחות ופחות מכתבים עד שלבסוף היא כותבת לו שהיא החליטה להמשיך הלאה והיא התאהבה במישהו אחר. לאחר שנתיים שבמהלכן אביו מת, ג'ון חוזר חזרה ופוגש את סוואנה, היא התחתנה עם טים, אך טים חולה בסרטן העור, לא ברור כמה זמן נשאר לו. ג'ון מחליט למכור את כל אוסף המטבעות הגדול שהיה לאביו ותורם את הכסף לטיפול בטים, הוא עדיין אוהב את סוואנה אך הוא רוצה שהיא תהיה מאושרת.
בסוף סוואנה וטים ממשיכים לחיות יחד וג'ון מדי פעם כשהוא מגיע לחופשה מהצבא נהנה לצפות בהם מרחוק, לראות שהם מאושרים יחד.

הדמויות:
ג'ון טירי - בן 23 בסיפור (בן 29 כאשר הוא מספר את הסיפור), נולד בשנת 1977, יש לו קעקועים על הזרועות שעשה בצבא, הוא שרירי, גבוה, עיניים חומות, שיער חום, עור בגוון זית.
סוואנה לין קרטיס - בת 21 בתחילת הסיפור, ברונטית, סטודנטית בקולג' לחינוך מיוחד, אוהבת לרכב על סוסים.
טים ודון - ידיד של סוואנה, אחראי על פרויקט בניית הבתים בחוף.
אביו של ג'ון - ג'ינג'י, עיניים חומות, מבוגר (ג'ון נולד כשאביו היה בן 43), לפי אבחנתה של סוואנה יש לו אספרגר, לקות חברתית, מתעניין מאוד במטבעות ואוסף אותם שנים.

הערה: סיפור האהבה כאן הוא לא רגיל, על פניו אין כמעט סיפור אהבה, הוא מאוד קצר ולבסוף הם לא ביחד, מכיוון שהיא ויתרה עליו, החליטה שאינה מסוגלת להתמודד עם כך שהוא בצבא רוב הזמן ולבסוף מתאהבת בטים ועוזבת את ג'ון.



שומר הראש The Guardian

הדמויות הראשיות בספר הן ג'ולי, מייק וריצ'רד.

העלילה: מספרת על ג'ולי בת 25 שבעלה נפטר. אמא שלה זרקה אותה מהבית ולאחר חיים קשים היא פגשה את ג'ים שהביא אותה לעיירה, סידר לה עבודה אצל דודה שלו במספרה ולבסוף הם התאהבו והתחתנו, לאחר זמן ג'ים נפטר ומשאיר אחריו מכתב לג'ולי וגור כלבים של דני ענק.

העלילה מתרחשת לאחר ארבע שנים מפטירתו של ג'ים, ג'ולי בת 29 מכירה את ריצ'רד ויוצאת איתו לכמה דייטים אולם לבסוף מתקרבת למייק בן 34, חברו הטוב של ג'ים, והם מתאהבים. הם מגלים שריצ'רד לא הולך לתת לג'ולי להנות מכך ומתחיל לעקוב אחריה ולאמלל אותם, הם מגלים שהוא פסיכופט ושזה אפילו לא שמו ושיש לו עבר אפל, עד הסוף שבו הוא תוקף אותם והורג את הכלב שלה, לבסוף ריצ'רד מת. מייק וג'ולי חיים יחד והכל בסדר.





מוטיבים חוזרים בספרים

האישה היא גרושה ואם חד הורית
בר מזל - אליזבת' גרין גרושה עם ילד.
מכתב בבקבוק - תרזה אוסבורן, גרושה עם ילד.
מאמין אמיתי - ג'רמי מארש הוא הגרוש, אין לו ילד. לקסי לא גרושה אך היא הייתה מאורסת ועזבה אותו כי בגד בה.
לילות ברודנטה - אדריאן וילס היא גרושה עם שלושה ילדים.

אחת הדמויות הראשיות יוצאת לחפש את הדמות השנייה, הם מתאהבים והדמות נשארת במקום אליו הגיעה
בר מזל - לוגן תיבו יוצא לחפש את אליזבת' גרין בגלל תמונה שלה.
מכתב בבקבוק - תרזה אוסבורן יוצאת לחפש את גארט בלייק בגלל מכתבים שכתב לאשתו המתה.
מאמין אמיתי - ג'רמי מארש מגיע במקרה לבון קריק בגלל סבתה של לקסי.
היומן - אליסון נלסון חוזרת לעיירה ניו ברן לחפש את נוח קלהון בעקבות מודעה בעיתון ונשארת לחיות איתו.

אישה מבוגרת שיש או היה לה בעל ואהבה גדולה, היא מייעצת לאישה, יש לה בעיה בריאותית
בר מזל -
סבתה של אליזבת, ננה, בשנות ה-70 לחייה, מייעצת לה.
הייתה נשואה שנים ואהבה את סבה של אליזבת מאוד עד שנפטר. 
היא עברה שבץ לפני שנתיים ומתקשה לתפקד, צולעת.
מכתב בבקבוק -
חברתה והעורכת שלה, דיאנה, בת 58, מייעצת לה.
נשואה באושר לבריאן כבר כמה שנים טובות. 
סובלת מעודף שומן.
מאמין אמיתי -
סבתה של לקסי, דוריס, מייעצת לה.
אהבה מאוד את סבה של לקסי עד שנפטר. 
עברה התקף לב לפני שנתיים ומתקשה לתפקד.

אחת הדמויות גרה עם הסבא וסבתא כי ההורים מתו
בר מזל - אליזבת ואחיה דרייק גרו עם הסבא והסבתא לאחר מותם של הוריה, גדלה אצלה מגיל 3.
מאמין אמיתי - הוריה של לקסי נהרגו בתאונת דרכים כשהייתה בת שנתיים והיא גדלה אצל סבא וסבתא שלה.

אחת הדמויות הראשיות מתה
בר מזל - קית' קלייטון מת בסוף בשיטפון
מכתב בבקבוק - גארט בלייק מת בסוף בסערה בים.
סיפור בלתי נשכח - ג'יימי סאליבן מתה בסוף מלוקמיה.
לילות ברודנטה - פול פלאנר מת באקוודור במפולת בוץ.
המנגינה האחרונה - סטיב מילר, אביה של רוני, מת מסרטן סופני.
ממבט ראשון - לקסי מתה בסוף הספר בלידה.
שומר הראש - ריצ'רד פרנקלין נהרג בחילופי ירי עם שוטרת.
להתחיל מחדש - קווין, בעלה של קייטי מת לאחר שהיא ירתה בו.
הטוב שבי - דוסון קול נהרג בקטטה בבר לאחר שבן דודו ירה בו.

יש גילוי של סוד כלשהו וריב בעקבותיו
בר מזל - אליזבת מגלה שתיבו הסתיר ממנה את התמונה שלה והם רבים על כך.
מכתב בבקבוק - גארט מגלה שתרזה הסתירה ממנו את המכתבים שלו והם רבים על כך.
מאמין אמיתי - ג'רמי מגלה שלקסי הסתירה ממנו את היומן עם התשובה למסתורין של האורות.
המנגינה האחרונה - רוני מגלה שויל היה קשור להצתת הכנסיה והיא רבה איתו על זה ומאשימה אותו.
ממבט ראשון - ג'רמי ולקסי רבים על העבר של לקסי, הוא מאשים אותה שהסתירה ממנו דברים.
שומר הראש - מייק מגלה שריצ'רד בילה את הלילה אצל ג'ולי והיא לא סיפרה לו על כך.

מוטיב המכתבים 
(יש לציין שהמוטיב הזה מופיע בעיקר כי בשנים בהם נכתבו הספרים לא היו מחשבים מפותחים ואימיילים)
מכתב בבקבוק - המכתבים מניעים את העלילה
לילות ברודנטה - במשך שנה שלמה אדריאן ופול התכתבו ביניהם וזו המזכרת היחידה שנשארה לה ממנו.
המנגינה האחרונה - אביה של רוני, סטיב, כותב לה מכתבים כאשר הוא גוסס ואומר לה הוא אוהב אותה.
ג'ון היקר - התקשורת בין ג'ון לסוואנה נעשית באמצעות מכתבים, כך גם הקשר בינו לבין אביו, כאשר הוא בצבא.
ממבט ראשון - לקסי כותבת לאימו של ג'רמי ולגיסותיו מכתבים כל שבוע.
היומן - נוח קלהון כתב לאליסון במשך שנתיים מכתב פעם בחודש, לאורך השנים הוא כותב לה מכתב בימי הנישואים שלהם.
שומר הראש - ג'ים, בעלה של ג'ולי, השאיר לה מכתב ובו צוואתו שהוא מבקש ממנה שתהיה מאושרת ותכיר מישהו אחר.
להתחיל מחדש - קארלי, אשתו של אלכס, כתבה לו מכתב לפני מותה וגם לאישה שהוא יפגוש בעתיד.
הטוב שבי - טאק הוסטטלר משאיר שלושה מכתבים, אחד לאמנדה ודוסון ועוד שניים, אחד לדוסון ואחד לאמנדה.

אחת הדמויות מספרת בגיל מבוגר על משהו שקרה לה בגיל צעיר יותר
סיפור בלתי נשכח - לנדון קרטר מספר בגיל 57 על מה שקרה לו כשהיה בן 17.
לילות ברודנטה - אדריאן מספרת לבתה על מה שקרה לה לפני 14 שנה באכסניה.
המגנינה האחרונה - רוני מספרת לאימה את הסיפור על מה שקרה בחופשת הקיץ לפני חצי שנה.
הבחירה - טראביס פארקר נזכר בשנת 2007 בסיפור שקרה לו בשנת 1996
ג'ון היקר - ג'ון מספר בגיל 29 על מה שקרה לו כשהיה בן 23.
ממבט ראשון - ג'רמי נזכר בשנת 2005 בגיל 42 בשנת החתונה שלו עם לקסי בשנת 2000 ובלידת ביתם, קלייר.
היומן - נוח קלהון מספר בגיל 80 על סיפור התאהבותם מחדש שלו ושל אלי בשנת 1946.

ספריו של ניקולס ספארקס נתפסים כספרי רומן רומנטי אולם בקריאה לעומק של רוב ספריו נראה כי סיפור האהבה לרוב אינו מושלם, בדרך אחת הדמויות הראשיות מתה וכך סיפור האהבה נשאר כזיכרון רחוק שאינו התממש.

יום ראשון, 1 ביוני 2014

דמדומים

סדרת דמדומים Twilight מתפרשת על פני ארבעה ספרים. העלילה מספרת על בלה, נערה בתיכון בפורקס, אריזונה. שם היא פוגשת את משפחת קאלן, היא מתאהבת באדוארד שהוא ערפד. במהלך העלילה היא מכירה את ג'ייק, איש זאב, ומתאהבת בו גם. בנוסף היא נאלצת להתמודד עם מועצת הערפדים, עם ההתלבטות במי מהבנים לבחור ובהחלטה מה צריך לעשות כדי להישאר עם אדוארד.

הסיפור של דמדומים הוא יוצא דופן בתבנית דמות הנערה בספרי פנטזיה. דמדומים הוא הספר הראשון שהחל את הגל של דמויות נשיות ראשיות של נערות שנלחמות ומצילות את כולם.
בספר יש את התבנית אבל בשינויים מאוד גדולים. בלה היא מאוד פסיבית, עדינה, כל הזמן מסתבכת בצרות, תמיד צריך להציל אותה, לעומת שאר הבנות שמופיעות בספרי הפנטזיה המוכרים שנלחמות באחרים ועומדות בכוח עצמן.

בנוסף הסיפור מתרחש בעולם המודרני שלנו כיום, לא בחברה עתידנית.

עוד שוני בולט הוא שהספר מוגדר מראש כרומן ולכן למערכת היחסים הרומנטית יש משקל רב בסדרה והיא בעצם מניעה את העלילה והעיקר בה.



הנערה בגיל ההתבגרות
בלה בת 17, בתיכון.

יש בה משהו מיוחד, שונה
בבלה אין שום דבר מיוחד או שונה. היא מושכת תשומת לב מכל הבנים והבנות בתיכון בפורקס אך לא ברור למה.

היא לא נסיכה 
בלה היא נערה פשוטה, ביתו של מפקח המשטרה של פורקס.

היא קשוחה קצת, יודעת להילחם
בלה היא מאוד פסיבית ועדינה, היא לא נלחמת אף פעם. הבנים נלחמים בשבילה.

לא דופקת חשבון לאחרים
בלה יודעת להתעקש כשצריך אבל לרוב היא מנומסת ולא עושה בעיות.

חיה עם אחד ההורים, לרוב אבא
בלה עוברת לגור עם אביה בפורקס, כי היא רוצה לתת לאימה זמן עם החבר החדש שלה.

ההורים הם דמות משנית שולית מאוד
ההורים של בלה הם שוליים, היא מקיימת אינטראקציה עם אביה בעיקר אבל לרוב היא מסתובבת עם אדוארד, היא אינה רואה באביה מישהו משמעותי.

תיאור גופני שונה, לא עדינות
בלה היא מאוד עדינה, רזה, קטנה.

לרוב מה שמעסיק אותה זה להילחם על חייה
בלה נלחמת הרבה על חייה מכיוון שהיא חברה של אדוארד שהוא ערפד, הרבה מנסים לפגוע בה.

יש עדיין מערכת יחסים רומנטית אבל היא פחות העיקר
יש מערכת יחסים רומנטית שהיא חלק מאוד גדול מהסיפור הכולל מכיוון שהיא המניע לעלילה.

משולש אהבה של הבחורה עם שני בנים
בספר יש משולש אהבה בין בלה לאדוארד וג'ייק.
אדוארד הוא ערפד ואילו ג'ייק הוא איש זאב. בהתחלה בלה מתאהבת באדוארד אבל לאחר כמה מקרים היא מתלבטת אם לבחור אולי בג'ייק ולהיות איתו. 
שניהם אוהבים אותה ושונאים אחד את השני בגלל יריבות רבת שנים.

בלה, אדוארד והבת שלהם                 ג'ייק

יש התייחסות ליחסי מין 
אין כמעט התייחסות ליחסי מין.

עזיבת ההורים – התבגרות 
בלה עוזבת את אימה כדי לתת לה זמן ונוסעת להיות עם אביה. לאחר זמן מה היא עוזבת גם את אביה ואת כולם כאשר היא בוחרת להפוך לערפדית כדי להיות עם אדוארד.

הסיפור מתרחש בזמן רגוע לפני השטח ונראה שעם הכניסה של הבחורה לעלילה הכל משתנה, יש מלחמה, הרבה מתים, יש צורך בלחימה ועוד.
המניע לעלילה היא הבחירה של אדוארד ובלה להיות ביחד, הדבר גורם להרבה אנשים לנסות להפריד ביניהם ולבסוף הדבר מוביל למלחמה בין הערפדים לאנשי הזאב.