יום שני, 21 באוקטובר 2019

דמות הנערה בסדרת הספרים "המועמדת" מאת קיארה קאס

בסדרה 5 ספרים, הספר השישי יצא לאחר מכן והוא מתאר את העלילה לפני שהכל התחיל

ספר ראשון - המועמדת
הספר מתרחש בעתיד, יש מעמדות שונים לפי מספרים. אמריקה סינגר היא נערה ממעמד חמש במדינת איליאה, היא באה ממשפחה של אומנים ומוזיקאים.
היא מקבלת מכתב ובו נאמר שהנסיך מחפש לו אישה וכל מי שהיא בגיל 16-20 ורוצה להתמודד צריכה למלא טופס השתתפות. אמריקה לא רוצה את זה, היא רוצה להיות עם אספן, החבר שלה. אולם בעקבות לחצים מצד המשפחה שלה ומצד החבר שלה היא מסכימה למלא את הטופס.

כאשר היא מגיעה לארמון היא מסויגת, היא לא רוצה להיות שם, חושבת שהנסיך הוא מתנשא אבל היא מוכנה לנסות כדי שהמשפחה שלה תקבל את התגמולים.
אולם לאט לאט היא מגלה שהחיים בארמון לא רעים ואפילו הנסיך נחמד ומוצא חן בעיניה, אך גם החבר שלה לשעבר, אספן, מגיע להיות שומר בארמון.
אמריקה צריכה להחליט האם להישאר בארמון עם מקסון, היא צריכה לבחור כי הן נשארו 6 בנות מתוך 35.

הדמות של אמריקה:
היא נאמנה לעצמה, היא לא מוותרת בקלות, רודפת צדק ויושר אבל היא מאוד רגישה ובוכה הרבה.



ספר שני - העילית
הן נשארו 6 בנות מתוך 35.
מקסון מחכה שאמריקה תגיד לו האם היא בוחרת בו או לא, לכן הוא משהה את הבחירה.
אמריקה מתלבטת אם לבחור במקסון או באספן, ובינתיים המורדים מצפון ומדרום ממשיכים לתקוף.
היא מחליטה לבחור במקסון אולם קורה המקרה עם מארלי והיא מתחילה לחשוב על כך שוב, בנוסף מקסון מתחיל להתקרב לבנות האחרות והיא כבר לא יודעת מה לחשוב בנוגע לכך.
לבסוף הבנות שנשארו צריכות להציג תוכנית שתתרום למדינה אולם הרעיון של אמריקה גורם למלך לכעס רב עליה.
אמריקה בטוחה שהיא הולכת הביתה אולם לבסוף היא נשארת בתחרות ומחליטה לנצח.

הדמות של אמריקה:
אמריקה בת 17, היא מתבגרת לאורך הימים שבהם היא משתתפת בבחירה, היא מתחילה להבין דברים חדשים על העולם אולם היא עדיין מוצאת את עצמה חסרת ביטחון מדי פעם והיא פורצת בבכי כשאינה יודעת להתמודד עם דברים.



ספר שלישי - האחת
בספר השלישי הן מתחילות 4 בנות אך נשארות שתיים לבסוף
אמריקה לא החליטה באופן סופי במי היא בוחרת, רק לקראת הסוף, לאחר מותו של אביה, אולם אז מקסון תופס אותה עם אספן והכל משתנה שוב.
שום דבר לא קבוע, שום דבר לא ידוע, המורדים פולשים לארמון, יש קרב ואמריקה נשארת לבדה ללא יכולת לדעת מה קורה עם האהובים עליה.
בסוף הספר מקסון ואמריקה מתחתנים.

הדמות של אמריקה:
היא לא החלטית, היא כל הזמן מתלבטת במי לבחור ובוחרת לפי מה שנוח לה, אישית פחות התחברתי לדמות שלה, יותר מדי פועלת לפי הרגש, בוכה כל הזמן, מחזיקה שני בנים לידה עד שהיא תחליט במי לבחור, משחקת ברגשות שלהם וכשהם עושים אותו דבר היא כועסת עליהם, היא משנה את דעתה על סמך מקרה אחד, שופטת במהירות בלי להכיר את הנסיבות ומה שמעבר.
מקסון בוחר בה בסוף למרות הכל.



ספר רביעי - היורשת
הספר הרביעי הוא המשך של הטרילוגיה, כאן מסופר על בתם של אמריקה ומקסון. אידליין היא נסיכה ועומדת להיות המלכה בעתיד. התקופה של הספר היא לאחר ביטול המעמדות, אבל עדיין יש קרעים בעם שקשה לאחד, המלך והמלכה רוצים לבחון אופציות ובינתיים להסיט מהם את תשומת הלב, לכן הם מבקשים מהבת שלהם שתקיים טקס בחירה משלה. למרות התנגדות מצידה היא מסכימה לבסוף רק כדי שההורים שלה יוכלו לנסות למצוא פיתרון.
הדבר פותח את אידליין לעולם והיא מגלה שבניגוד למה שחשבה, הרוב לא אוהבים אותה, קשה לה ליצור קשרים חברתיים, היא מתקשה לנהוג בטבעיות ואין לה חוש הומור.
לאט לאט היא מתחילה להתחבר לבנים שהגיעו, היא בודקת איתם את הגבולות ומחפשת את הדרך שלה.

הדמות שלה מלאה ניגודים, מצד אחד היא נסיכה מפונקת שגדלה לתוך עולם ללא מעמדות ויש לה הכל, מצד שני יש לה המון עבודה והיא מגיל צעיר מכינה את עצמה להיות המלכה והיא לוקחת על עצמה מעבר למה שצריך, דבר שמעיד על אחריות ובגרות.


ספר חמישי - הכתר
בספר החמישי אידליין הנסיכה מגיעה למצב בו היא נאלצת לצמצם את הקבוצה של הבחירה ומשאירה אצלה רק שישה. מתוכם גם היא מצמצמת וצריכה לבחור מי יהיה בעלה.
היא מתכננת לוותר על כך אבל ההתנגדויות בקרב העם גדלות ולאחר שאחיה התאום ברח כדי להתחתן עם חברתו, אמא שלה מקבלת התקף לב ואביה בקושי מתפקד בגלל הדאגה לאשתו.
אידליין צריכה להתמודד בנוסף עם אנשים אשר רוצים להשתלט על המלוכה במקומה ויעשו הכל כדי שהיא תיכשל

לכן אידליין לוקחת על עצמה את תואר המלכה בהסכמת הוריה ומכריזה על כך שבקרוב תבחר את בעלה.
אולם ברגע האמת היא משנה את דעתה, מכריזה שהיא בוחרת מישהו אחר שלא השתתף כלל בבחירה ואף מכריזה כי תשנה את שיטת המשטר בממלכה.



ספר שישי - עד עצם היום הזה

יום שבת, 19 באוקטובר 2019

דמות האישה בספרים כזקוקה לעזרה

בספרים רבים דמות האישה מופיעה לעיתים במישהי הזקוקה לעזרה.

תבנית קבועה שלה היא האישה שהגבר בחייה עושה לה את המוות וברגע שמופיע הגבר החדש בחייה, הוא מציל אותה ממנו כמה פעמים ואף נותן לה כוח להתעמת עם האקס שלה.

דוגמאות:

  • בר מזל/ ניקולס ספארקס - אליזבת גרין, התגרשה מקית קלייטון לאחר חצי שנה של נישואים. יש להם בן. במשך עשר שנים היא סבלה מאיומים מרומזים ממנו וממשפחתו העשירה והחזקה בהאמפטון, בנוסף הוא מנע ממנה לצאת עם גברים אחרים על ידי איום עליהם. גרה עם בנה וסבתה.
ברגע שלוגן תיבו מגיע לעיר הכל מסתדר, הוא עוזר לה לתחזק את הבית ומכלאת הכלבים השייכת לה ולסבתה. הוא מאיים על בעלה, מראה לה שבגלל בעלה לשעבר היא לא יצאה עם אף גבר ולא ניהלה מערכות יחסים.
  • להתחיל מחדש/ ניקולס ספארקס - קייטי היא אישה מוכה שבורחת מבעלה, הוא נהג להכות אותה על כל דבר, מנע ממנה לצאת מהבית, לא נתן לה להוציא רישיון נהיגה, עקב אחריה ועוד. היא פוגשת בעיירה שהיא מגיעה אליה את אלכס והם הופכים לזוג, לאחר כמה חודשים קווין, בעלה, מצליח לעלות על עקבותיה ולתקוף אותה.
בעקבות ההיכרות עם אלכס והחיים לבד היא הופכת לעצמאית ולאישה חזקה שעומדת על שלה. הוא שם לב אליה, נותן לה את הזמן שלה, לאט לאט מתקרב אליה, מראה לה את הצד השני, שיש גם גברים טובים ואכפתיים.
  • שומר הראש/ ניקולס ספארקס - ג'ולי מתחילה לצאת עם ריצ'רד לאחר מות בעלה, אולם היא גם מחבבת את מייק, חברו הטוב של בעלה. לאט לאט היא מגלה שריצ'רד הוא פסיכופת, הוא עוקב אחריה, מפעיל עליה מניפולציות, גורם לה להיראות היסטרית בפני אחרים, פורץ לה לבית, לבסוף הוא מגיע לבית החוף בו היא מתחבאת, הורג את הכלב שלה, תוקף את מייק ומנסה להרוג אותה.
תחילה היא לא יודעת איך להתמודד עם ריצ'רד וההצקות שלו, אולם בעזרת מייק היא מצליחה להתגבר על כך והיא מרגישה יותר בטוחה.

מדוע רוב הנערות בספרי נוער הן בנות 16?

ברוב ספרי הנוער כיום הנערות הן לרוב בגיל 16, רציתי לבדוק ולהציע רעיונות בפוסט הזה מדוע דווקא גיל 16? הרי יכלו לבחור גיל אחר, 14, 17. מדוע דווקא 16 הוא הגיל העיקרי, מדוע גיל 16 בספרים הוא זה שמתרחשים בו השינויים החשובים והעיקריים בחיי הדמות?

לפי מחקרים שונים גיל ההתבגרות מתחיל מגיל 12 לערך בעיקר בגלל קבלת המחזור אצל נערות, בגיל זה מתחילה הבגרות המינית ובעקבותיה סקרנות, שינויים במצבי הרוח, רצון למרוד וחקירה של הסביבה. גיל 16 הוא גיל המעבר בין ילדות לנשיות שהתחילה לפרוח בגיל 12. גיל 16 הוא הגיל של קץ התמימות.

נראה שזו אחת הסיבות מדוע סופרים וכותבים רבים בוחרים דווקא בנערה בת 16 לדמות הראשית בעלילה, בעיקר כאשר מדובר בספר פנטזיה לנוער העוסק בשינוי הסדר הקיים.

כבר כתבתי בעבר על דמות הנערה בספרי פנטזיה

סיבה נוספת לדעתי היא שגיל 16 זה תחילת התיכון, זו התחלה של החיים הבוגרים, של הנערות לפני הבגרות הסופית, זה הגיל שהיא מפתחת את האופי, דעות, נטיות ומעצבת את מי שהיא תהיה כאישה בוגרת




הדמות הנשית בספר "נערות החורף"/ לורי האלס אנדרסון

הספר מספר על ליה. ליה בת 18, כביכול יש לה חיים רגילים, הוריה גרושים, היא גרה עם אביה ואשתו והבת הקטנה שלהם
אבל יש עוד משהו, ליה סובלת מהפרעת אכילה קשה והחברה הכי טובה שלה מתה

ליה מתמודדת עם השדים שלה לאורך הספר, הכל התחיל מהתערבות בינה לבין קאסי, מי תהיה הכי רזה. ליה ניצחה, קאסי מתה, אבל זה לא עוזר.
ליה כרגע בבית אחרי שהצליחה לעבוד על כולם, אבל קשה לה, היא לא אוכלת, לא מתפקדת, לא באמת חיה, היא באמצע, בין לבין.
קאסי קוראת לה מהעולם שמעבר, שתצטרף אליה.
ליה צריכה לבחור, להישאר עם המשפחה שלה בחיים או להמשיך בדרך שלה ולעבור להיות עם קאסי בעולם הבא

הספר עוסק בהפרעות אכילה, בולמיה, אנורקסיה, ספירת קלוריות, הקאות יזומות ועוד
מוגדר כספר נוער אבל קשה לקריאה בגלל הנושא.



הדמות של ליה
ליה היא נערה חזקה, יש לה אופי חזק, משמעת עצמית מאוד חזקה, גם בתוך המחלה שלה היא מסוגלת להעמיד פנים, לא נכנעת, לא מוותרת, יש לה משימה והיא דבקה בה.
אבל מה קורה כשהמטרה שאת רוצה להגיע אליה יכולה להרוג אותך?
היא צריכה לבחור, וגם ברגע הבחירה מתגלה החוזק שלה, יש לה אופי חזק והיא מחליטה לחיות, יש לה בשביל מה.