יום שישי, 31 ביולי 2015

הדמות הנשית בספר "אמא היתה זוחלת" מאת לימור נחמיאס

העלילה מספרת על מיכל שקוראת לעצמה מיכלי, היא בת 29 ומחפשת עבודה. היא מוצאת עבודה במשרד חקירות ומתחילה לעבוד על חקירה שקשורה למודל ציור בעירום כאשר מפטרים אותה.

על הרקע הזה היא פוגשת את פקח מנדלשטרם שחוקר סדרת רציחות של נשים על ידי רוצח הנקרא "המרדים".

הוא מגייס אותה שתעזור לו למצוא את הרוצח שלאחר מכן מגלים שזו רוצחת. כך נמשכת עלילת הספר עד הסוף המפתיע שבו גם נעצרת הרוצחת.



ניתוח הדמות:
מיכלי היא צינית, שנונה, עומדת על שלה, עצמאית, פמיניסטית, לא מוכנה שיתייחסו אליה כאל אובייקט מיני, לא מוכנה שגברים יתייחסו אליה בהתנשאות, לא מוכנה לסבול חוסר כבוד מאחרים ומתנהלת כאילו היא חיה לבד בעולם וכולם יתאימו את עצמם אליה. אין לה עכבות מבחינה מינית ואם היא רוצה לשכב עם מישהו היא תעשה את זה מבלי לחשוב על ההשלכות של זה.

הדמות שלה דיי מעוררת הערצה מהבחינה הפמיניסטית שהיא עושה מה שהיא רוצה ולא מוכנה שיתייחסו אליה בצורה אחרת כי היא אישה ולא מוכנה שיתייחסו אליה כאל אובייקט מיני.
אולם סוף הספר קצת לקח רחוק את עניין הפמיניזם הרדיקלי, ולעיתים היא מתנהגת כמו ילדה קטנה שמשחקת באנשים בלי התחשבות.

עדיין דמותה ראויה להערצה מבחינת חוזק הנשיות שלה.


יום ראשון, 26 ביולי 2015

הדמות הנשית בספר "אחד ועוד אחד" מאת ג'וגו' מויס

העלילה בספר מספרת על ג'ס (ג'סיקה) תומס, אמא יחידנית שעובדת בשתי עבודות, כמנקה וכמגישה משקאות בפאב המקומי. יש לה שני ילדים, ניקי שהוא הבן של בעלה לשעבר והאקסית שלו וטנזי שהיא הבת שלה ושל בעלה לשעבר. בעלה עזב אותה לפני שנתיים ומאז היא נאבקת לפרנס את עצמה ואת ילדיה.

נקודת המפנה בסיפור חלה כאשר המורה למתמטיקה של הבת שלה, טנזי, מתקשר לבשר לג'ס שהבת שלה יכולה להתקבל לבית ספר פרטי יוקרתי כדי שתוכל ללמוד מתמטיקה ברמה גבוהה. אבל יש בעיה, אין לג'ס כסף לממן את שכר הלימוד, המורה של טנזי מצליח איכשהו להשיג מלגה של 90% משכר הלימוד אולם ג'ס עדיין תצטרך לשלם כמה אלפי פאונד בשנה בשביל תלבושת אחידה, ספרים ועוד.

גם לזה המורה למתמטיקה מוצא פיתרון, יש אולימפיאדה למתמטיקה והזוכה במקום הראשון יזכה ב-5,000 פאונד, סכום שמאוד יעזור לג'ס לממן את הלימודים לטנזי. הם מחליטים לצאת לדרך.

אבל הדרך רצופה קשיים ותקלות, לאחר שעוצרים אותם עם הרכב שלהם (אין ביטוח לרכב, הרכב לא תקין וכו'), אד ניקולס מציע להם טרמפ וכך הם יוצאים למסע של כמה ימים לכיוון סקוטלנד.

לאד ניקולס בעצמו יש בעיות בחיים, הוא מואשם בסחר פנימי של מידע מסווג בחברה בה הוא עובד והוא עומד בפני אישום וכניסה לכלא. משום מה הוא מחליט לעזור לג'ס ומשפחתה ובמהלך המסע הם מתחברים, מתגברים על קשיים ומתאהבים.

גם בחזרה לבית, למרות כל הצרות שנופלות עליהם (הכלב נדרס, ניסו לתקוף את טנזי, חובות כספיים כבדים ועוד), ג'ס מצליחה לבד להעמיד את המשפחה על הרגליים ובסוף הדברים מסתדרים מעצמם.



ניתוח הדמות:
ג'ס היא מאוד לוחמנית, היא נכנסה להריון בגיל 17 ומאז נאלצה לדאוג לעצמה, בהתחלה מצבם היה טוב אבל בעלה החל להשקיע בדברים לא שווים ולבסוף נטש אותם, היא נשארה לבד עם שני ילדים ושתי עבודות וצריכה כל החיים לחשב את הכסף שלהם.

ג'ס היא אדם מעשי, היא מחשבת את הכסף שלהם כדי שיספיק להכל, היא חוסכת באוכל, היא תופרת לילדים את הבגדים שלהם כדי לחסוך ודואגת להם.

ג'ס היא אדם אופטימי מטבעה, למרות הקשיים שנופלים עליה היא מה וממשיכה בדרך (כפי שתיארו בספר). היא אישה חזקה והיא לא מוותרת בקלות, היא לבד מצליחה להרים את החיים שלה, היא מחזירה לעצמה את העבודה שלה, דואגת לילדים שלה, היא מקימה עסק קטן משלה ומתחילה להירגע ולחיות כמו שצריך.

אומנם יש את אד שעוזר לה ודואג לה אבל היא לבד מצליחה לבסוף לשקם את חייה, היא לבד מטפלת בבעיה עם בעלה, דורשת ממנו סוף סוף שישלם לה את המזונות שמגיעים לה, היא לבד פותחת עסק משלה ומרוויחה כסף, היא לבד דואגת לילדים. אד ניקולס חי איתם, אבל אין ספק שאת רוב העבודה היא הצליחה לעשות לבד, ללא עזרתו.

לינק לעמוד הספר באתר של ג'וג'ו מויס: http://www.jojomoyes.com/books/the-one-plus-one


יום חמישי, 16 ביולי 2015

דמות האישה בספר "המפתח של שרה" מאת טטאינה דה רוניי

תחילת הספר מחולק לשתי עלילות. עלילה ראשונה מספרת על חייה של שרה מהיום שהמשטרה הצרפתית לקחה אותה ומשפחתה למחנות.
העלילה השנייה מספרת על ג'וליה ג'רמונד, עיתונאית בת 45 שחיה בצרפת 25 שנה, היא מתבקשת על ידי העורך שלה לכתוב כתבה לעיתון על וול-ד'איב. מכאן מתחילה חקירה שלמה של אירוע שהושתק והוסתר בצרפת.

ג'וליה מגלה שיולי 1942 המשטרה הצרפתית עצרה המון יהודים ובהם מעל 4,000 ילדים יהודים בעקבות הוראות של הגרמנים, הילדים והמשפחות נשלחו למחנות שונים בצרפת ומשם נשלחו לאושוויץ שבפולין.

במקביל לכתיבת הכתבה, ג'וליה מגלה שיש סוד שקשור למשפחת בעלה ולשרה סטאז'ינסקי, היא מתחילה לחקור את אירועי וול-ד'איב וגם מה קרה לשרה. היא מגלה ששרה החביאה את אחיה הקטן בארון סתרים במחשבה שהיא תחזור, אולם היא לא חזרה והוא מת שם, היא מגלה שמשפחת בעלה ידעה על כך כאשר שרה באה לדירה וגילתה את אחיה מת בארון. הם עזרו לה עד כמה שיכלו ולאחר כמה שנים איבדו קשר איתה. החותן של ג'וליה מבקש ממנה שתמצא את שרה.

בתוך כל החקירה על שרה והאירועים של יולי 1942, ג'וליה נאלצת להתמודד עם חייה שלה, היא נכנסת להריון בגיל 45 מבעלה אולם יש ביניהם ויכוח האם להשאיר את התינוק או לא, היא צריכה להתמודד עם חיי הנישואים שלה שמתפרקים ולהחליט מה היא רוצה בחייה.


ניתוח הדמות:
ג'וליה היא אישה שעברה הרבה ולמרות שהיא מגלה סוד נורא ומשפחת בעלה דורשת ממנה להפסיק לחקור בעבר היא לא מוותרת, היא ממשיכה עד שהיא מגלה מה קרה.
בנוסף למרות הגיל שלה היא מחליטה לשמור את התינוק, גם אחרי שבעלה מאיים שיעזוב אותה אם היא תעשה את זה. כנראה שאחת הסיבות לכך שהיא לא מוכנה לוותר עליו היא שהיו לה הפלות טבעיות רבות והמחשבה על הפלה מלאכותית נראית לה נוראית.
היא מחליטה לשמור את התינוק, נפרדת מבעלה, ועוזבת חזרה לניו-יורק, שם באמריקה תמיד הרגישה בבית. היא בונה את חייה מחדש ומרוצה מחייה.


דמות האישה בספר "רשימת המשאלות" מאת לורי נלסון ספילמן

העלילה מספרת על ברט בולינג'ר, בת 34 שחיה עם חבר שלה, אנדרו. אמא שלה מתה וחילקה את הירושה שלה בין הילדים, לברט היא לא השאירה ירושה אלא נתנה לה את רשימת המשאלות שכתבה בגיל 14 ועם צוואה שברט צריכה להגשים את הרשימה, כאשר בסוף כל משימה שהיא מגשימה היא מקבלת מעטפה שאמא שלה כתבה לה.

ברט בהתחלה כועסת מאוד ומסרבת לעשות את הרשימה אולם לאט לאט ובהנחיית עורך הדין שלה, בראד, היא מתחילה למלא את המשימות ברשימה. היא מגלה על עצמה דברים חדשים ומשנה את העולם שלה מהקצה אל הקצה.

היא נפרדת מהחבר שלה, עוזבת את העבודה בחברת הקוסמטיקה והופכת למורה שמלמדת בבתים, יוצרת קשר עם אביה האמיתי, פוגשת גברים חדשים ומתאהבת לבסוף.



ניתוח הדמות של ברט:
ברט היא רווקה בת 34, הסטריאוטיפ של הרווקות בגיל הזה, עם חבר שנמצא איתה בזגויות ארבע שנים אבל לא מציע נישואים, לא רוצה איתה ילדים ולא אומר לה שהוא אוהב אותה.
היא עובדת בעבודה שהיא לא אוהבת וחיה את החיים בהתאם למה שאחרים רוצים. עד המוות של אמא שלה, זה משנה הכל וברט יוצאת לדרך חדשה.

הדמות של ברט מגלה את האומץ מחדש וסוף סוף עוזבת את החבר שלה ומפסיקה להתנצל על דברים שפעם לא הייתה עושה והיום כן, ברט החדשה עושה מה שהיא רוצה ומה שטוב לה קודם כל ורק אחר כך חושבת על מה אחרים יחשבו.


יום שני, 6 ביולי 2015

דמות הנערה בספר "נערת החלום האמריקאי"/ מג קאבוט

העלילה מספרת על סאמנתה מדיסון, בת 15 בכיתה י', היא ג'ינג'ית, מעורבת חברתית בעלת אג'נדה ואוהבת לצייר.
הוריה מגלים שהיא נכשלת בשיעורי גרמנית מכיוון שהיא מציירת בשיעורים, לכן הם מחליטים לרשום אותה לחוג ציור פעמיים בשבוע כדי שיהיה לה מקום מסודר לצייר והיא תוכל להשקיע בגרמנית.

בביקור הראשון בחוג ציור סאם נעלבת מהביקורת של המורה לציור, סוזן בון, ומחליטה לא להגיע יותר לשיעורים, כך קורה שביום חמישי במקום ללכת לשיעור היא מבלה בקונדיטוריה וחנות דיסקים. כאשר היא יוצאת מהחנות לחכות לטרמפ שלה, שיירת נשיא ארה"ב עוצרת לפניה והנשיא יוצא משם לקנות עוגיות בקונדיטוריה, גבר שעמד לידה מוציא רובה ומכוון לכיוון הנשיא, סאם קופצת עליו ומצילה את הנשיא.

סאם הופכת לסלבריטי בעקבות הצלת הנשיא מניסיון התנקשות. במהלך הביקור של הנשיא ומשפחתו היא מגלה שהנער שלומד איתה בחוג ציור, דיוויד, הוא הבן של הנשיא.

סאם מקבלת תפקיד מהנשיא שקשור לבני נוער וצריכה לבחור ציור שיישלח לתחרות בינלאומית, בחירת הציור גוררת ויכוח בין הנשיא לסאם, במקביל היא צריכה להתמודד עם חיי החברה שלה שהשתנו לחלוטין, היא הופכת לפופולרית וכולם רוצים להיות חברים שלה, היא מרוצה מהמצב הקודם שלה ולא מבינה מה לעשות, היא יוצאת עם דיוויד אבל מאכזבת אותו כשהוא מבין שהיא יצאה איתו כדי לגרום לג'ק לקנא.

בסוף סאם מבינה שהיא דלוקה על דיוויד ומתנצלת בפניו בראיון בטלוויזיה ומודה שם שהיא מאוהבת בו. בסוף הספר הם זוג.



ניתוח הדמות:
סאם היא בוגרת לגילה מבחינת ההתייחסות שלה לעולם, ילדי העולם הרעבים, עניים, אנשים דחויים ועוד, יש להתייחס אליהם ולעזור להם.
מצד שני היא מתנהגת לפעמים לגילה או פחות כאשר היא דלוקה על החבר של אחותה, מפנטזת איך נלחמת בממסד במקום להבין קודם את החוקים והכללים ומי נגד מי.
היא לא רואה את עצמה כגיבורה לאומית, כמו שאחרים רואים אותה, בעיניה היא עשתה את הדבר הנכון בלי לחשוב עליו יותר מדי וזה לא אמיץ בעיניה, היא מנסה להבין את האנשים שרוצים להיות חברים שלה, שולחים לה פתאום כרטיסי ברכה, מתנות ורוצים לראיין אותה, היא לא מבינה למה ובעיניה זה מוזר.

יום ראשון, 5 ביולי 2015

דמות הנערה בספר "אשמת הכוכבים" מאת ג'ון גרין

העלילה מסופרת מנקודת מבטה של הייזל, בת 16.להייזל יש סרטן בריאות מה שמונע ממנה לנשום באופן עצמאי והיא נאלצת ללכת עם מכונת חמצן צמודה אליה.

במהלך אחד ממפגשי התמיכה לחולי סרטן שהיא הולכת אליהם היא פוגשת את אוגאסטוס (גאס) ווטרס, בן 17, מחלים מסרטן בעצמות.

הם מתחילים לבלות יחד ומתאהבים, הם מחליפים ביניהם אהבה לספרים וטסים יחד לאמסטרדם בעקבות סופר שכתב ספר אהוב עליהם מאוד.
הם מטיילים בהולנד ומתאהבים, בדרך חזרה לאמריקה גאס מספר להייזל שהסרטן שלו חזר והוא בכל מקום בגוף שלו, הסרטן סופני והוא גוסס.

הייזל ממשיכה לעודד אותו ולהיות איתו עד הסוף. לאורך כל הספר הם עוסקים בשאלות קיומיות על העולם וגם בלנסות להיות בני נוער מתבגרים רגילים עד כמה שניתן.


ניתוח הדמות:
הייזל היא בחורה אמיצה לגילה, בגלל הסרטן שהתגלה אצלה בגיל 13 היא מפגינה בגרות לגילה, נאלצת להתמודד עם דברים מעבר למה שבני נוער רגילים מתמודדים, היא לא לוקחת כל דבר כמובן מאליו ומשתדלת מאוד להקל על הוריה ולהתנהג באחריות כדי שלא יסבלו.
היא מתארת את עצמה כרימון יד שעלול להתפוצץ בכל רגע והרסיסים שלו יפגעו בכל מי שקרוב אליה.
גם ביחס שלה לגאס היא בוגרת לגילה, למרות שהיא מאוהבת בו ורוצה אותו היא מנסה להיות אצילה ולהגיד לו שלא יתאהב בה וימשיך בחייו כי היא לא רוצה לפגוע בו אם היא תמות.

יום שבת, 4 ביולי 2015

דמות האישה בסדרת הספרים על בריג'ט ג'ונס/ הלן פילדינג

בסדרה ישנם שלושה ספרים. הדמות הראשית בסדרה היא בריג'ט ג'ונס בגיל ה-30, עובדת בהוצאת ספרים.
 הספרים כתובים כמו יומן, מחולקים לחודשים ותאריכים, בריג'ט מתארת ביומן את קורותיה ואת מחשבותיה.

ספר ראשון - יומנה של בריג'ט ג'ונס
הספר מתחיל בינואר, תחילת שנה חדשה, בריג'ט פוגשת את מארק דארסי במסיבה לכבוד השנה החדשה שארגנו חברים של ההורים שלה. מארק הוא עו"ד גרוש שמנסים לשדך לבריג'ט. בהתחלה לא קורה ביניהם כלום ובריג'ט ממשיכה לפנטז על הבוס שלה, דניאל קליבר.

לאורך תקופה היא מנהלת רומן עם הבוס שלה עד שהיא מגלה שהוא בוגד בה. במקביל היא מנסה להמשיך במאמציה לרזות, משנה עבודה, מנסה לפתור את המשבר של הוריה וממשיכה לכתוב יומן.
בסוף השנה היא ומארק הופכים לזוג.

ניתוח הדמות:
בריג'ט היא בחורה חסרת ביטחון עצמי שמרגישה כישלון בגלל שאין לה חבר, אין לה מעמד בעבודה ולדעתה היא שמנה (לאורך השנה משקלה נע בין 55 ל-59, משקל סביר ביותר), היא מוזרה, חושבת יותר מדי מה אחרים חושבים, מנסה לחיות את חייה לפי החלטות בעיתונים, כתבות, הצעות, דעות של חברים.
אבל היא מצחיקה מאוד, קצת גורמת לקוראת לרחם עליה אבל היא גם מעוררת הזדהות בהרהורים וההתלבטויות שלה.

את הבעיה שלה עם המשקל אפשר לסכם בציטוט מהספר בעמ' 60:
"אנשים חכמים יגידו ודאי שדניאל אמור לאהוב אותי כמו שאני, אבל אני בת לדור ששואב את ערכיו מה"קוסמופוליטן", קורבן לטראומות מדוגמניות על ומחידונים בטלוויזיה, ואני יודעת שהאישיות שלי והגוף שלי פשוט לא יוכלו לעמוד בנטל כך סתם ללא עזרה".


ספר שני - עובדות החיים
בספר ההמשך בריג'ט מנסה לנהל חיי זוגיות עם מארק אבל בגלל קשיים ואי הבנה הם נפרדים, אחת החברות שלה מתחילה עם מארק ומנסה להפריד ביניהם, בריג'ט ממשיכה לנסות למצוא גבר חדש לחייה.
היא ממשיכה להיפגש עם החברות שלה ומנסה לברר על עצמה דברים חדשים. היא טסה לתאילנד עם חברה שלה, שם היא נעצרת בעקבות האשמה על סמים ומגלה מחדש את הדברים החשובים בחיים, היא ומארק חוזרים להיות יחד לאחר שהיא יוצאת מהכלא בתאילנד והיא חפה מפשע. הספר נגמר בזה שהיא ומארק זוג.

ניתוח הדמות:
גם בספר השני היא חסרת ביטחון, ממשיכה בניסיונות לרדת במשקל, למרות שאין צורך, בגלל חוסר הביטחון שלה היא מאבדת את מארק כי היא בטוחה שהוא לא באמת רוצה אותה ומעדיף מישהי רזה שלא עושה בושות.


ספר שלישי - משוגעת על הבחור
העלילה מתרחשת בשנת 2013. בריג'ט היא בת 51 עם שני ילדים ואלמנה, דארסי מת לפי חמש שנים ובזמן הזה היא התאבלה קשות עד שחבריה אמרו לה שהיא צריכה לקחת את עצמה בידיים ולהתחיל לצאת שוב עם אנשים.

בריג'ט מכירה את רוקסטר, בן 30, והם הופכים לזוג, בריג'ט מגלה את החיים מחדש, מבלה איתו ומקביל מנסה להמשיך לתפקד כאמא עד כמה שניתן.

לאחר זמן הם נפרדים כי שניהם מבינים שעד כמה שזה כיף ומהנה היחסים ביניהם, זה לא יכול להימשך. בריג'ט נדלקת על אחד המורים בבית הספר, מר וולאקר ומגלה שגם הוא מחבב אותה מאוד, הוא עוזר לה תמיד ומשתדל להקל עליה ולהתחשב בה.

בסוף הספר הם הופכים לזוג, אבל לא מתחתנים כי בשביל שניהם זה פרק ב' והם החליטו לוותר על חתונה.


ניתוח הדמות:
גם בגיל 51 בריג'ט נשארת מפוזרת וצריכה גבר שיעזור לה לסדר את חייה. עם כל הפמיניזם שלה והניסיונות שלה להוכיח שהיא אמא טובה, בסופו של יום היא צריכה גבר שיעזור לה ושיהיה אחראי במקומה כי היא לא מסוגלת.
זה היה איכשהו חינני בגיל 30+ בספרים הקודמים, בגיל 51 זה קצת מתסכל לקרוא שהיא לא התבגרה ועדיין מבולגנת, גורם לתהיה איפה המועצה לשלום הילד?!
דבר נוסף שמתסכל בנוגע לחיי האהבה שלה הוא שרומזים בספר שבסוף הכל מסתדר אם יש לך גבר אחראי שיעשה בשבילך דברים, וכמובן שיהיה בגילך ולא חלילה מישהו צעיר ממך.