יום ראשון, 14 ביוני 2015

דמות הנערה בספר "אותיות הכשף"/ ג'ואן האריס

הספר הוא ספר פנטזיה לנוער והעלילה מספרת על מאדי ברזל שחיה בעיירה מאלבארי בתשעת העולמות. מאדי נולדה עם אות כשף בכף היד שלה וזה מה שגרם לאנשי העיירה לנדות אותה ולפחד ממנה.

כשהייתה בת 7 פגשה מאדי אדם בשם "חד עין", כך היא מכנה אותו כי יש לו עין אחת", הוא זה שלימד אותה איך להשתמש ברונות, בקסמים וכשפים שונים וסיפר לה על העולם שמעבר, העולם שמתחת והעולם שמעל, על האלים בעבר ועל המצב כיום.

העלילה מתרחשת כאשר מאדי בת 14, היא פוגשת שוב את חד עין שמגיע לבקר אותה כל שנה, השנה הוא מבקש ממנה לפתוח את הפתח בגבעת הסוס ולהיכנס לעולם שמתחת כדי להביא לו את הלוחש. מאדי מסכימה כי היא מסוקרנת מאוד ומשתכנעת מסיפוריו של חד עין.

כאשר היא נכנסת לעולם שמתחת היא מוצאת את הלוחש, הלוחש לכוד בתוך גייזר כדי להגן עליו. בנוסף למטה היא פוגשת בלאקי, או בשמו השני לוקי. אז היא מגלה שחד עין הוא בעצם אודין, אחיו של לוקי, והוא דיי ניצל אותה וסיפר לה חלקי סיפורים כדי לשכנע אותה לרדת לעולם שמתחת ולהביא לה את הלוחש, היא מגלה שהלוחש הוא האורקל שמגלה את העתיד.

כדי להתחמק מלוקי היא לוקחת את הלוחש לכיוון שבעת הנמים (ישנים), היא מעירה אחת מהן ובנוסף היא פוגשת שם את לוקי, הוא הפך לציפור ועף אחריה. לאחר תלאות רבות היא מצילה את אודין, את לוקי ושלושתם חוזרים לעולם שמתחת לגבעת הסוס, שם אודין מספר לה שהיא בעצם אלה והיא הנכדה שלו והשם שלה הוא מודי.

לבסוף מאדי מגיעה לעולם התחתון, שאול תחתיות, יחד עם לוקי. בזמן שהמסדר נערך לקרב האחרון, שאר האלים מגיעים גם הם לשאול תחתיות, מתגלה לבסוף מי הבוגד והם יוצאים למלחמה, בסופה אודין מת וגם לוקי מת אבל חוזר לחיים.


דמותה של מאדי:
מאדי היא דמות יוצאת דופן בספרי הפנטזיה לנוער משתי סיבות:
1) היא בת 14, רוב הנערות בספרי הפנטזיה לנוער הן בנות 16 כאשר מתרחש המאורע החשוב שמשנה סדרי עולם.
2) אין בחור בסיפור. מאדי אומנם נעזרת בחד עין, שמסתבר שהוא סבא שלה, וגם בלוקי, שהוא אחיו של סבא שלה, אבל אין אף בחור שהיא מתאהבת בו או שהוא מתאהב בה. אין בכלל סיפור אהבה.

מהבחינה הזו אין ספק שהספר הוא יוצא דופן ומרתק בשל כך. הבחירה בנערה בת 14 שמפגינה סקרנות, ידע רב, אומץ ומרדנות היא מעניינת מאוד, הנערה עוברת התבגרות מהירה אולם נראה שדווקא בגלל החיים שהיו לה קודם, נידוי ודחייה מאנשי העיירה, היא התבגרה עוד קודם לכן והיא יוצאת בוגרת לגילה למסע הזה.
גם העובדה שאין סיפור אהבה מעניין מכיוון שהדבר נותן תחושה שיש להתמקד במה שחשוב בסיפור והוא העלילה שבמרכזה נמצאת מאדי. מאדי נמצאת במסע התבגרות יוצא דופן ובמטרה להציל את העולם ואחרים. דווקא מאדי שהיא נערה בת 14 מצילה את לוקי האל הגדול ואם מגינה על אודין וגורמת לכל אבני הדומינו ליפול במקומם.



סרטון טריילר לספר המבוסס על הספר:

יום רביעי, 3 ביוני 2015

דמות האישה בספר "הנעלמות" מאת גרג איילס

העלילה מסופרת מנקודת מבטה של ג'ורדן גלאס, בת 39, לא נשואה, צלמת במקצועה.
לפני 13 חודשים אחותה התאומה נעלמה ויש חשד שהיא נרצחה. גופתה לא נמצאה.

13 חודשים לאחר מות אחותה, ג'ורדן מטיילת במוזיאון סיני בהונג קונג ונתקלת בתערוכה הנקראת "נשים עירומות במנוחה", האמן לא ידוע וההערכה היא שהנשים אינן ישנות אלא מתות. ג'ורדן מגלה שאחת התמונות דומה לה כל כך שהיא חושדת שזו תמונה של אחותה התאומה, ושהצייר הוא הרוצח או קשור לרצח של הנשים שנעלמו. בניו אורלינס נעלמו 11 נשים, בתערוכה יש 19 ציורים.
ג'ורדן יוצאת לחיפושים אחרי האמן ובתקווה למצוא את הרוצח של אחותה.

ג'ורדן משתפת פעולה עם הבולשת ועוזרת להם לחקור חשודים ולמצוא פתרונות כיצד למצוא את הרוצח. במהלך החקירה, אחת הסוכנות שהתמנתה לשמור על ג'ורדן נהרגת והם תופסים את הרוצח אבל הוא נהרג.

ג'ורדן והבולשת ממשיכים בחקירה עד שג'ורדן מגלה בטעות מי הצייר, היא מגלה שהפתרון שהעלתה לגבי הרוצח היא הנכונה בניגוד לפתרונות הגברים וכרגע היא לכודה אצלו.
כאשר הצייר מסביר לה מדוע הוא הורג נשים, הוא אומר שזה כדי לשחרר אותן מהנשיות שלהן, עצם היותן אישה גורמת להן לדיכאון, חיי שעבוד, כאשר הוא הורג אותן בעזרת אינסולין ומצייר אותן הוא בעצם משחרר אותן לפי אמונתו.

לבסוף ג'ורדן מצליחה להשתחרר ולהרוג את הצייר באמצעות התושייה שלה ויצר ההישרדות שלה.


הספר "הנעלמות" מציג כאן עלילת מתח עם כמה מאפיינים לא מקובלים בספרות המתח.

המאפיין הראשון הוא שהדמות הראשית היא אישה, ולא סתם אישה, היא אישה בת 40, לא נשואה, ללא ילדים, עובדת במקצוע שנחשב כביכול גברי, צלמת במקומות נידחים בעולם. בניגוד לרוב ספרי המתח המתארים נערות או נשים צעירות בגילאי ה-20-30.
היא מסבירה מדוע לרוב אין לה בן זוג. כי רובם מתקשים לקבל את העובדה שהיא נוסעת בהתרעה של רגע למקום כלשהו בעולם למשך חודש. חלקם מתקשים לקבל את העובדה שהיא מרוויחה יותר מהם, חלקים מתקשים לקבל את העובדה שהעבודה שלה נחשבת לחשובה משלהם.

מאפיין שני הוא שהסיפור מסופר מנקודת מבטה של האישה, כך שאנו עדים לדעותיה המרעננות והחדשניות בנוגע לפמיניזם. אישה יכולה להתארגן בחמש דקות, אישה יכולה לעמוד במכות נפשיות קשות, אישה יכולה לראיין חשודים, אישה יכולה להציע רעיונות ופתרונות לפתרון פשע.

מאפיין נוסף הוא שהספר הוא מתח-פסיכולוגי, יש תיאורי זוועות של הרוצח אולם הם מתמקדים בחיפוש, ג'ורדן מעמידה את עצמה בפני ניתוח פסיכולוגי מתמיד מצד הפסיכיאטר של הבולשת ומצד החשודים שכל אחד מהם בודק את הגבולות שלה.

עוד מאפיין הוא הפמיניזם הבולט בספר, הבחירה באישה, העובדה שהנרצחות הן נשים, הסיבה למה הרוצח רוצח רק נשים.

ניתוח דמותה של ג'ורדן:
ג'ורדן היא אישה חזקה, אתלטית, יודעת לעמוד על שלה, לא מפחדת מהגברים של הבולשת, היא עברה אונס בעבר אולם התמודדה עם כך ועדיין מקיימת קשרים עם גברים.
היא מתרעמת על הנורמות המקובלות באשר לנשים ומנסה בכל מצב אפשרי להפריך דעות קדומות ולעמוד על שלה.
היא עומדת יפה בראיונות עם החשודים. היא בעלת תושייה רבה ויצר הישרדות חזק אשר בסופו של דבר מציל אותה ממוות.

יום שני, 1 ביוני 2015

דמות האישה בספר "אבני הסליחה" מאת לורי נלסון ספילמן

עלילת הספר מספרת על האנה פר, מגישת תוכנית טלוויזיה שבאמצע החיים מקבלת שקיק בד קטן ובו שתי אבנים.
אבן אחת יש להחזיר לשולחת ולהגיד שסלחת לה, אבן שנייה היא עבור אדם שרוצים לבקש ממנו סליחה.

מי שהמציאה את פרויקט אבני הסליחה היא אישה שלמדה עם האנה פר בבי"ס והתעללה בה במשך שנתיים, האנה היא אחת מהאנשים אליהם היא שלחה את אבני הסליחה.

האנה נמצאת במעין תקופת משבר בחייה. החבר שלה והיא ביחד כבר שנתיים אבל הוא לא מראה כוונה להתחתן איתה, הבת שלו לא סובלת אותה, אבא שלה נפטר לא מזמן, יש מנחת תוכנית חדשה שמגיעה לערוץ והיא צעירה ממנה בעשור.

כדי לצאת לגרום לחבר שלה להגיד לה שהוא לא רוצה שהיא תעזוב היא אומרת לו שקיבלה הצעת עבודה מערוץ אחר במדינה אחרת, למרבה אכזבתה הוא מתלהב אבל לא מבקש ממנה להישאר וכך היא שולחת אליהם הצעה לתוכנית שכוללת את הסיפור האישי שלה.

במהלך הניסיונות שלה לשרוד בעבודה בערוץ הקיים ולבדוק אפשרויות בערוץ השני היא מתמודדת עם השדים שלה. היא נפגשת עם הארוס שלה לשעבר, היא זרקה אותו אחרי שסיפר לה שהוא בוגד בה, והיא מנסה להשלים עם אמא שלה שאיתה לא דיברה מגיל 16.

בהמשך העלילה האנה מתוודת שהחבר של אמא שלה נגעה בה כאשר הייתה נערה, אולם עם הזמן והניסיון לחדש את הקשר עם אמא שלה היא מתחילה לחשוש שאולי פירשה דברים לא נכון וסתם האשימה אותו.
היא מנסה לתקן את המצב ומגלה שהרסה חיים שלמים בגלל ההאשמה שלה. לאחר שמפטרים אותה, החבר שלה זורק אותה והיא נשארת בלי כלום היא יוצאת למסע שיקום.

היא מתנצלת בפני אמא שלה, בפני החבר של אמא שלה ובפני הילדים שלו. לבסוף היא מוצאת אהבה, אר-ג'יי הבן של בוב, החבר של אמא שלה. בכך היא סוגרת מעגל ומוצאת שוב את השלווה ואת עצמה.


בנוסף, בעלילה הרחבה יותר הספר עוסק בשאלה, האם כדאי לספר סודות, האם כדאי לבקש סליחה על משהו שקרה לפני 60 שנה? כמו שאומרת אחת הדמויות: "השקר הוא לא הבעיה. הסתרת השקר זה מה שהורס אותנו".




ניתוח דמותה של האנה:
האנה מצטיירת בהתחלה כבחורה שרוצה לרצות את כולם, דיי תמימה, היא מאמינה שקלודיה באמת לטובתה, היא מאמינה שמייקל יתחתן איתה, היא מסרבת להבין שחלקם מנצלים אותה, היא מנסה למצוא את עצמה ולחזור להיות מי שהיא, לא הדמות שמופיעה בתוכנית טלוויזיה, שומרת כל הזמן על המשקל ולובשת בגדים נוצצים, אלא מישהי שרק רוצה את אמא שלה.
לפעמים הדמות שלה מרגיזה, מרגיז לקרוא על התמימות שלה, על כך שהיא לא עומדת על שלה, על כך שאחרים מנצלים אותה. מצד שני, קל לומר וקשה לעשות. עם הדילמה הזאת האנה מתמודדת.
בהמשך העלילה כאשר עולה השאלה האם בוב, החבר של אמא שלה, נגע בה כאשר הייתה נערה או לא נגע בה עולה, והיא בעצמה לא בטוחה מה קרה, ואולי היא המציאה, קשה לחבב את הדמות שלה, אולם למרות הכל הסופרת ציירה דמות חביבה, חמודה שלמרות השגיאות שלה עדיין אפשר לקבל אותה.